57-Varia <= vorige |  index  |  volgende =>
PlatenCat-57 - Muziekhandel Varia
Een oude platenhoes van F.J. Bakkers Jr. Muziekhandel 'Varia', van Welderenstraat 63 Nijmegen
Collectie: Berry Janssen (toegevoegd 2-1-2011)
Heeft u herinneringen aan deze zaak? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Jan Rutten, 27-02-2011: Ja my fader theo rutten heef feel plaate van hem gekogt en ik jan rutten hat de fammlei als een klant toen wy een bakkery in hatert hadden en de fammlie woonde neit ver van de graafse weg.
Jan Rutten uit appleton wi U.S.A.

Reactie 2:

Henk La Croix, 10-04-2013: ik heb nog wel herrinneringen aan deze zaak het was klein, waar altijd gezellig als beginnend muziek ventje stond je bij bakkers voor de winkel te kijken naar de eerste FENDERS p bas geweldig !!!! toen al zo'n F 600 veel geld toen ik heb daar mijn western gitaar gekocht, van mijn moeder. Dat is een OTWIN JUMBO 1962 en ik speel daar regelmatig op. Hr Bakker had ook veel lp van jazz muziek, maar het meeste was toch wel DJANCO Reinhard die geweldige fransse gitaar speler. Joop werkt ook voor hr bakkers als gitaar verkoper er zijn in Nijmegen denk ik, nog veel meer gitaar mensen.met verhalen over BAKKER en JOOP . Leuk verhaal: joop -dombo werkte bij bakker, maar was ook muziekant, en nam een FENDER gitaar nee naar huis voor te spelen in zijn eigen band. Dinsdag komt hr bakker in de zaak en ? de fender weg toen heeft joop toch wel op zijn donder gehad.
mvrg h la croix

Reactie 3:

Hennie Jansen, 11-01-2015: Ik heb ook die herinneringen uit 1960, 1961.
Regelmatig ontmoetten de leden van beginnende Nijmeegse bandjes elkaar in het kleine muziekwinkeltje Varia bij de heer Bakkers op de hoek van de In de Betouwstraat en de Van Welderenstraat in Nijmegen, waar ik na schooltijd en op vrije middagen platen verkocht en gitaren demonstreerde. De nieuwste snufjes en trucjes werden uitgewisseld en soms ook werd er met een paar spelers gejammed.

Varia had veel klanten onder de Indonesische mensen vanwege de grote sortering Country & Western platen.
Automatisch bleven die dan ook hangen en meespelen en ontstond er een mengeling van Rock en Country & Western Muziek, ofschoon nummers van Cliff Richard and The Shadows en The Ventures zeer vaak werden uitgeprobeerd.
We hadden immers de platen in de vakken en mooie gitaren aan de wand bij de hand.
De heer Bakker, zelf in de 20 jaren drummer geweest in een salonorkest, vond het prima en prachtig.

Hennie Jansen
www.gitaarband.nl
Reactie 4:

Boy van Pelt, 14-01-2015: hier nog een story over "Dombo" (Joop van Dam):
Joop werkte bij de Kroon in de Molenstraat als jongste bediende, zoals dat in de 60 er jaren nog werd genoemd. Het was 1 april en Joop moest in de maling genomen worden. Echter wij werden in de boot genomen. Woensdag 1.4 werd Joop verzocht een plintenladder te gaan halen bij van Campen. De hele dag zagen we hem niet terug ook donderdag niet en vrijdag niet, maar zaterdagochtend was hij er weer. Bij navraag waar hij geweest was het hele verhaal dat hij alle soorten zaken af was geweest tot in Arnhem. Niemand had een plintenladder. Het toeval was dat er op zaterdag om 12.30 het loon uitbetaald werd, daar moest hij uiteraard bij zijn.
Joop heeft ook nog lange tijd in de band van Rudy van Dalm gespeeld.
Vr.gr.Boy
Reactie 5:

Hennie Jansen, 14-01-2015: De Joop waar over geproken wordt is een van de gitaristen die kwamen jammen en was met zijn vriendin Olga (Olly) bevriend met mijn vriendin en mij. Joop is mij inderdaad opgevolgd bij Varia toen ik na mijn school (ULO Gerard Noodtstraat) met Peter Savary (Joosten) in dienst bent gegaan.
Ik heb hier nog een foto van Joop van Dam en Johan Linders (beiden helaas overleden) samen met mijn toenmalige vriendin en nog steeds mijn huidige vrouw zangeres Bep Lakenberg. Zij is dochter van de bekende voetballer Wim Lakenberg (NEC, Italie en Ned. elftal).


Van links naar rechts Bep Lakenberg, Johan Linders en Joop van Dam

Joop en Johan speelden in The Real Rockets en ik in The Blue Rockets.
De pionier bandjes in die tijd waren allemaal bevriend en gingen ook buiten de muziek met elkaar om. Ook werd er gewisseld, zo hebben Joop en Johan ook nog met Peter Savary in de Mods gespeeld, die zijn Nederlands kampioen geworden en zijn nog een behoorlijke tijd in Zuid-Frankrijk geweest.
Ik ben nog steeds bevriend met Peter Joosten, die nog steeds heel actief is met zingen.

Alles over die periode staat op www.gitaarband.nl met nog meer info en foto's.

Mvg, Hennie Jansen (ex The Blue Rockets)

Ik heb ook nog een foto van het Varia pand destijds bijgevoegd:


Hoek Bloemerstraat-In de Betouwstraat


Situatie juli 2014. Bron: Google Streetview

Reactie 6:

Henk la Croix, 15-01-2015: Hallo Hennie,
Johan heeft ook een lange tijd in Blues Corporation gespeeld.
mvrg Henk La Croix (Bas)
Reactie 7:

Hennie Jansen, 16-01-2015: Hallo Henk, dat weet ik, maar dat was na die beginperiode. Ik was toen in dienst en alleen maar in de weekenden "thuis" en in die weekenden ook nog eens veel spelen buiten Nijmegen. Ik ben ook wel eens bij Loetje Schrievers thuis geweest in die kleine huisjes tussen de Wolfkuilseweg en de Distelstraat in die tijd. Zijn oudere broer kende ik van de lagere school.
Op mijn website heb ik ook nog een video met interview met Johnny LeJeune staan, die kende ik alleen maar van de periode Black & White Birds. We speelden toen vaak met ze in het Centraal Gebouw enz.
Leuk om die herinneringen weer allemaal op te halen op Noviomagus
Groetjes, Hennie
Reactie 8:

Hennie Jansen, 16-01-2015: Nog even wat over Varia en de heer Bakkers.

Even verder op in de Bloemerstraat hadden de vrouw en (aangenomen) zoon van Bakkers een hele mooie, grote en luxe platenzaak. Ik ben de naam van de zaak kwijt, we kwamen er bijna nooit.
Behalve een keer, toen hebben we Varia even op slot gedaan en zijn we er naar toe gelopen. Lydia en de Melody Strings traden er live op (Send me the pillow).

Bakkers zelf was het liefst in zijn eigen hokje van een paar vierkante meter. Achter de winkel (op de foto achter het 2de raam links van de voordeur) gebeurde alles. Opslag, showroom, administratie, broodje eten en jammen. Het was in mijn herinnering hooguit 2 x 4 meter:)
Reactie 9:

Henk la Croix, 29-01-2015: Als ik mij niet vergis, heette die platenzaak van de heer Bakker in de Bloemerstraat PHONO en zijn zoon Eric.
Reactie 10:

Hennie Jansen, 30-01-2015: Dat klopt helemaal, bedankt voor het opfrissen van mijn geheugen, Henk :)
Reactie 11:

Don Schonenberg, 26-04-2016: Johan Linders was een goede vriend van mij toen we samen bij de Blues Corporation waren, ik schrik ervan dat hij overleden is.
Reactie 12:

Rinus Janssen, 06-02-2017: Na het vertrek van Hennie werkte Dombo bij Varia. Op de zaterdagen werkte ik, samen met Chris van Horssen ook bij Varia (dat was ongeveer in de jaren 1962 en 63). Chris en ik waren ook de grondleggers van de Driving Guitars. Later werd ik zanger bij Les Demons. We traden vaak op in het oude weeshuis in de Papengas, maar ook op de Hazenkampseweg en andere schoolinstuiven.
Zoals Hennie al schreef had Varia veel Indische klanten. De rest van de clientèle bestond uit muzikanten. Iedereen die in Nijmegen een gitaar vast kon houden kwam bij Bakkers in de Betouwstraat om te jammen en gitaarplaten te kopen. (René en the Alligators, Tielman Brothers, Ventures, Shadows, enz)
We hadden zelfs klanten die op afbetaling kochten. Zonder rente, daar werd niet over gesproken.
We hadden een klant die kwam bijna iedere zaterdag, legde zijn kaart met het schuldsaldo op de toonbank en zei: "knaak afschrijven." Wij verminderden dan het schuldbedrag met Fl.2,50.
Vervolgens kocht hij een single, meestal van de zangeres zonder naam, en vermeerderden we het saldo weer met fl.3,60 (de prijs van een single destijds)
Gouden tijden. Bij Bakkers kon alles.
Als zijn vrouw, die inderdaad bij Phono werkte, bij Varia binnenkwam riep ze meestal uit: "Theo, wat heb je weer een rotzooi." Bakkers werd daar niet warm of koud van en riep terug, "Bemoei j d'r niet mee, het is mijn rotzooi".
Bovendien was het zaterdags dringen in de winkel, zo druk was het. Niemand lette op de "rotzooi".

Dombo had een keer een schildpadje gekocht. Hij kwam binnen met dat diertje in een doos. Hij wil niet eten zei hij tegen Bakkers. Vind je dat gek zei Bakkers, je moet zo'n dier eerst een half uurtje op zijn rug leggen, dan eet hij wel. Dombo deed dit braaf en na een half uur draaide hij het diertje weer terug. Deze at nog steeds niet. Bakkers zei: "dan weet ik het ook niet, bij alle andere schildpadden helpt dit". Dombo ging terug naar de dierenwinkel en kwam hartstikke kwaad terug omdat hij door Bakkers was besodemieterd.
Reactie 13:

Dick Jacobs, 06-02-2017: In reactie 9 is sprake van PHONO de platenwinkel. Ik meen me te herinneren dat deze zaak aan de voorgevel de eerste grammofoonplaten-automaat van Nijmegen had. De automaat bevatte singles die op dat moment 'in' waren. Bestaan van deze automaat misschien nog foto's?
Reactie 14:

Rob Essers, 07-02-2017: In de Leeuwarder Courant van 23 november 1961 stond een ingezonden brief van Eddy Waltman over een automaat in Apeldoorn met als kop "NIET DE EERSTE". De laatste alinea luidt:

"Een Nijmeegse muziekleraar in de Bloemerstraat heeft bijna al twee jaar zo'n grammofoonplaten-automaat aan hun perceel. Ook daar kan men na sluitingstijd grammofoonplaten a f 3,60 kopen en ook daar krijg je f 0,40 bij de plaat retour, na inworp van vier guldens. Zelfs durf ik niet te beweren, dat Nijmegen toentertijd die primeur bezat, want ze moeten in veel meer steden hier te lande aanwezig zijn."

In De Tijd van 11 februari 1958 stond een foto van een grammofoonplatenautomaat in de Kalverstraat in Amsterdam.

Reactie 15:

Dick Jacobs, 07-02-2017: Wat een ontzettend snelle reactie!! De automaat zag er inderdaad uit als een krokettenautomaat. In elk vak lag een grammofoonplaat, een single met een doorsnede van ongeveer 17 centimeter. Ik weet niet meer of er nog verschillende titels te krijgen waren. De automaat bij PHONO hing er omstreeks 1960. De plaat die ik MOEST hebben, trok ik op een zondag uit het apparaat. Ik heb hem momenteel in mijn handen. Het is het kwartet van Dave Brubeck met 'Take Five'. Het speciale van deze opname is dat het kwartet enorm veel plezier in het spelen van dit nummer had. Het is duidelijk aan het gelach aan het eind van de opname te horen. Latere opnamen werden n.m.m. meer op de automatische piloot gespeeld. Het is dan ook duidelijk de reden dat ik op déze opname heel zuinig ben.
Reactie 16:

Bert Roes, 08-03-2017: Het verhaal van Dick riep ook bij mij herinneringen op. We kregen in 1960 van mijn tante haar Triotrack pick-up (toen noemden we een platenspeler nog zo), keurig gemonteerd in een houten kistje. Uiteraard zaten daar de nodige 78- en 45 toerenplaatjes bij, maar dat was toen in mijn ogen "ouwe meuk". Nee, ik moest en zou een plaatje hebben uit de top-50! Maar het was zondag en verplichte winkelsluiting.. Geen nood, de automaat van Phono aan de Bloemerstraat! Met vier guldens in de zak fietste ik door de Hezelpoort, de Parkweg en de Doddendaal op naar de Bloemerstraat. De Everly Brothers met "Cathy's Clown" was mijn keus en die zat gelukkig nog in de automaat, want in het apparaat zaten verschillende 45-toeren singles uit de top 50. Ik had er nog ruzie met mijn zuster over gehad want die wilde Ted Herold met "Moonlight". Maar die vier gulden kun je maar een keer uitgeven en ik won. Toch heb ik bij de automaat nog staan te twijfelen want in die periode kwamen er ook van die transparante gekleurde 45-toeren singles (jam-rolls) op de markt en ook daarvan zaten er een paar in de automaatvakjes. Mijn keus bleef toch bij de Everly Brothers (dit plaatje ligt nog steeds thuis) en mijn zusje kreeg uiteindelijk ook haar zin met "Moonlight".
Reactie 17:

Marianne Derksen, 06-06-2017: Ik heb van 1958 t/m 1961 als zaterdaghulp gewerkt bij Phono in de Bloemerstraat en na mijn trouwen in 1961 was ik er bijna elke dag, Nel Bakkers was de eigenaresse en haar man was inderdaad Theo Bakkers van Varia. De "aangenomen zoon" was Appie Peters die ook altijd in de winkel was en de eigen zoon was Erik. Ik heb er gewerkt tot eind 1962, en er een erg leuke tijd gehad.
Ik denk met veel genoegen aan al die artiesten die Nel naar de winkel haalde, zowel Nederlandse als buitenlandse. Lydia, de Tielman Brothers, Rob de Nijs, Johnny Lion, Papa Bue's Viking Jazzband, Louis Prima e.a. Die werden dan in een open Landauer naar de winkel gereden en traden daar live op. Dat gaf me altijd een drukte van jewelste.......
Reactie 18:

Peter Daanen, 09-07-2017: Leuk om de naam Phono weer eens voorbij te zien komen.
In de zeventiger jaren begon ik als tiener een drive-in discotheek en ik kon me als veertienjarige slechts een 10 watt buizenversterkertje permiteren. Na enkele jaren ploeteren (o.a. veel kranten bezorgen) stierf die versterker voortijdig. Ik had gehoord dat Philips een versterker van 2 x 40 Watt!!!!! uit zou brengen, dus ging op jacht.
Bij alle gerenommeerde Hifi-zaken werd ik letterlijk de winkel uit gelachen ("Jongeman 2 x 40 Watt? Belachelijk, wilt u de stad opblazen?"), maar niet bij Phono.
Ik kocht bij "Appie Phono" altijd al mijn plaatjes en hij nam me serieus. Hij kende de Philipsversterker niet maar had een 2 x 45 Watt (nog meer) versterker van Sony. Een echte beul.
Hij had een week lang de Veronica drive-in show op bezoek gehad en daarvoor het apparaat aangeschaft. Ik mocht het ding, met een winkelwaarde van 1300 gulden, hebben voor 395,-
Dat had ik natuurlijk niet, ik kwam tot de helft. Geen nood, ik kreeg hem mee en elke week als ik mijn krantensalaris kreeg betaalde ik een stukje af. Ergens heb ik het briefje nog waarop de afbetaling werd bijgeschreven.
Appie was een gouden vent, altijd klaar voor een geintje en meelevend met iedereen. Helaas is hij veel te jong, op de eerste dag van zijn vakantie, overleden. Erik heeft de winkel nog een tijdje voortgezet, maar met het heengaan van Appie was de ziel er uit.
Reactie 19:

Marianne Derksen, 10-07-2017: Dat Erik na het overlijden van Appie de winkel nog heeft voortgezet was mij onbekend (ben in 1971 uit Nijmegen vertrokken). Appie was inderdaad een gouden vent en zoals Peter Daanen hiervoor beschrijft nooit te beroerd om te helpen.
Ik ben heel benieuwd naar meer herinneringen aan Phono.
Reactie 20:

Jettie Benda, 31-01-2019: Hee Jan Rutten van reactie 1, wat leuk dat je dit volgt! Alles goed met jullie in dat verre Appleton?
Reactie 21:

Karen Hidskes, 08-07-2021: Nel Bakkers was mijn tante, de zus van mijn moeder. Theo mijn oom en Erik mijn neef. Ik zou graag wat meer over hen willen weten. Ben ook op zoek naar Erik. Wie kan mij over hen vertellen?
Reactie 22:

Gerard Centen, 14-07-2021: Mijn eerste grammofoonplaat kocht ik na de oorlog in 1949 bij Bakker, How high the moon van Les Paul en Mary Ford. Dat was toen nog een breekbare 78 toerenplaat, ik was toen 14 jaar.
In de oorlog, en ook nog enkele jaren na de oorlog, hadden mijn ouders radio, Hilversum een en twee, met muziek van The Ramblers dansorkest en Eddy Christiany met het bekende liedje Kleine Greetje uit de polder. Ik heb bij Donbosco nog dansles gehad op die muziek.
Maar toen kwam de bevrijding en die brachten ook andere muziek mee, Glenn Miller met In the mood, en daar -als je het lef had- kon je op swingen.
In 1954 moest ik naar Nieuw Guinea als marinier, en als je dan niet op Petroelje was dan werd er in de kantine wel eens een film gedraaid en toen hoorde en zag ik voor het eerst Bill Haley met Rock around the clock, gespeeld in de West River Club.
Ik weet het is allemaal lang geleden maar vergeten doe ik het nooit.
Reactie 23:

Marianne Köpp-Derksen, 16-07-2021: Geweldig Gerard, wat een geheugen. Kwam jij later ook bij Phono?
Reactie 24:

Dick Jacobs, 16-07-2021: Gerard, volgens mij heb ik die dansles op zondagavonden gegeven. Ik kan me jou helaas niet meer herinneren.
Reactie 25:

Gerard Centen, 19-07-2021: Beste Dick Jacobs (Reactie 23), de dansles die ik heb gehad dat was met de jongens uit de Wolfskuil bijnaam "de rimboe" die op foto nr 140 bij zoekplaatjes staan.
Marianne Copp (Reactie 24), ik heb in mijn jonge jaren bij Phono heel wat 78 toeren en later lp 33 toeren gekocht, die kon je ook luisteren in de zaak bij Bakker. Ik kreeg ook iedere maand een blaadje met de nieuwste nummers.
Gegroet, ouwe Gerard Centen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: