rapportMULO

rapport MULO

Ik heb schooljaar 1960-1961 doorgebracht op de R.K. Meisjesschool voor M.U.L.Onderwijs van de Vereniging der Filles de La Sagesse gevestigd Groesbeekseweg 146-150. Later veranderd in PIUS XII ULO Archipelstraat.

Collectie: Barbara Driessen-Peters (toegevoegd 05-04-2016)

terug

Reactie 0:

Barbara Driessen-Peters, 05-04-2016: Rapport MULO
Reactie 1:

Toon Peters, 06-04-2016: Mooi frontje ! maar hoe ziet de "binnenkant" er uit?
Reactie 2:

Barbara Driessen-Peters, 07-04-2016: Ik herinner mij nog 2 namen van leraren n.l Dr. Pennings gaf geloof ik Engels, en Mevr. of Juffrouw Stavenuiter die is gedurende dat schooljaar overspannen geraakt en ziek thuis gebleven.
Maar ik ging op de Archipelstraat naar school, aan de voorkant zat een ronde aula waar we tekenles kregen.
Reactie 3:

Paul Broekman, 08-04-2016: Ik wil even een reactie geven op de lay-out van het rapport. Er staat: ....voor M.U.L. Onderwijs. Ik ben die afkorting nergens tegengekomen en dit lijkt mij ook niet correct. M.U.L.O. kun je volgens mij niet afbreken. Op het rapport had eigenlijk moeten staan: R.K. meisjesschool en daaronder het woord Mulo. Of Meisjesschool voor Mulo-onderwijs.
Op de gevel van de oude Mulo aan de Groesbeekseweg/ Heyendaalseweg staat: R.K. meisjesschool, daaronder L.O./M.U.L.O.
Verder een reactie op de Pius XII Uloschool aan de Archipelstraat. In 1950 is daar een Ulo voor meisjes gebouwd door de zusters van Filles de la Sagesse. Ik heb een naam voorbij zien gaan die aan die school toen is gegeven nl. "het Galgenveld". Er heeft daar ook kleuteronderwijs gezeten volgens Montessori. Naast deze school is later de Ivo-Mavo gekomen, die ook ruimte huurde van de meisjesulo. Deze informatie heb ik uit allerlei reacties op internet van personen die daar op die locatie hebben vertoefd. Niet altijd erg duidelijk!
Later heeft er een opleidingscentrum informatica voor vrouwen gezeten. Nergens uit de vele reacties blijkt dat hier een Pius XII Ulo voor meisjes heeft gestaan.
Ik weet uit ervaring dat er in 1955 aan de Akkerlaan door de St. Josephstichting een Uloschool voor jongens is gesticht met de naam PIUS XII.
Reactie 4:

Barbara Driessen-Peters, 09-04-2016: Zoals ik schreef ging ik schooljaar 1960-1961 naar de R.K. Meisjesschool van de nonnen de Filles De La Sagesse aan de Archipelstraat. Een nieuwe school later genoemd Sedes Sapientiae. En of de lay-out van mijn rapport juist of onjuist is weet ik niet maar ik kreeg hem zo als op de foto. Ik zal ook de binnenkant van rapport nog scannen en die doormailen. Verder schrijft de Heer Broekman Over een U.L.O. voor meisjes aan de Archipelstraat uit 1950 nu dat was volgens mij exact dezelfde school van de Vereniging Der Filles De La Sagesse.
Heb overigens de school niet af kunnen maken door overlijden van mijn moeder waardoor ik de zorg van mijn jongere broer en zusjes moest overnemen.

Reactie 5:

Toon Peters, 10-04-2016: Nou Barbara, mijn compliment voor zo'n mooi rapport. Dat heb ik nooit bereikt!
Grote klasse!
Reactie 6:

Elly Claassen-Mom, 10-04-2016: Zoals je ziet, heb ik op dezelfde school gezeten als Barbara Driessen-Peters, alleen een paar jaar langer, tot en met de 4de, de examenklas.

Het 1ste jaar was ik op de Groesbeekseweg, 1958/59, daarna ging iedereen over naar de nieuwe school Sedes Sapientiae aan de Archipelstraat. Daar is mijn rapport ook van. Die rapporten heb ik t/m de 4de gehad. Ik denk, dat de zusters het zonde vonden om nieuwe te laten drukken met een ander logo, voordat de oude voorraad op was.

Met de mammoetwet, eind jaren '60, zijn er veranderingen doorgevoerd en zijn de zusters waarschijnlijk vertrokken, omdat het geen meisjesschool meer kon zijn.
Daarna kan het een ULO zijn geworden, maar daar ben ik niet zeker van. Wel zeker is, dat het tot aan de sloop van de school in 2006 een MAVO is geweest.
Zie ook mijn reactie op OudNijmegen1489.

Reactie 7:

Rieki Nas, 10-04-2016: Ook ik heb op deze school gezeten:

Rapport 1e leerjaar schooljaar 1963 - 1964 onderwijzeres mej. Rutten.
Rapport 2e leerjaar schooljaar 1964 - 1965 onderwijzeres mej. Loeffen.
Rapport 3e leerjaar schooljaar 1965 - 1966 onderwijzeres mej. Witte (?).
Het volgende jaar was het examenjaar. En daar heb ik geen rapport van.

Het rapport van leerjaar 1 en 2 vermeldt als adres Groesbeekseweg 146 - 150.
En het rapport van het derde leerjaar vermeldt als adres: Archipelstraat 14.
De school aan de Archipelstraat kan ik me goed herinneren. Een heel nieuwe school.
Maar ik weet niet meer dat we ooit op de Groesbeekseweg les hebben gehad. Daar was wel het klooster van de Orde van de Zusters Dochters der Wijsheid.
Reactie 8:

Elly Claassen-Mom, 11-04-2016: Hallo Rieki, wat een leuk toeval, dat je op dezelfde school hebt gezeten. Ik kwam je ook al tegen met het item over de Bergansiusstraat.
Zoals ik al schreef, heb ik maar 1 jaar op de Groesbeekseweg gezeten, 1958/59, daarna gingen we over naar de Archipelstraat. Je kunt dus nooit op de Groesbeekseweg hebben gezeten. De kweekschool ging, geloof ik, toen nog even door. In het klooster zaten ook meisjes intern, een ervan zat bij mij in de klas. Ik heb nog een klassenfoto, waar Mej. Witte op staat.
Er is een boek geschreven over de Zusters, de titel is "De Wijsheid gaat in het grijs", geschreven en samengesteld door Neel van den Oever. Zelf heb ik een exemplaar gekregen met de originele stof van het grijze habijt dat de zusters droegen, daar ik een bescheiden bijdrage aan dit boek heb geleverd. Wil je nog het een of ander weten hierover, kijk dan op internet. Mvg. Elly
Reactie 9:

Dick (Th.E.M.) Wijte, 13-07-2017: ULO Sedes Sapientiae van de Filles de la Sagesse vanaf 1960 in de nieuwbouw Archipelstraat 14, werd in 1968 MAVO Sedes Sapientiae, om tegen 1970 IVO-MAVO en vanaf 1977 IVO-MAVO 't Galgeveld te heten. Ik werd in 1971 docent Nederlands en vanaf 1972 tevens maatschappijleer, om vanaf 1977 directeur te worden tot 1982.
Reactie 10:

Elly Claassen-Mom, 14-07-2017: Een kleine correctie op reactie 9: de school Sedes Sapientiae was geen ULO, maar wel degelijk een MULO toendertijd, zie de rapporten en het groene tegelwerk op de school.
Reactie 11:

Dick (Th.E.M.) Wijte, 15-07-2017: Er was wettelijk noch inhoudelijk verschil tussen MULO en ULO. Vandaar dat de ene -jongere- school ULO heette en de andere -oudere- school als de Sedes Sapientiae MULO! Overigens is sr. Magdalena (Duits) als laatste fille in 1972 vertrokken. Adjunct-directeur was toentertijd W.J. Mulders (Duits).
Reactie 12:

Marianne de Nijs, 05-02-2019: Mijn eindjaar was 1967. Grappig dat Magdalena er nog zo lang is geweest. Ik dacht dat ze al behoorlijk op leeftijd was toen ik er zat. Sr Magdalena was niet de leukste. Van Mulders heb ik ook Duits gehad. Hij was van de discipline en het tempo, maar heel geschikt en goed. Toen ik in 1963 kwam, was Sr Johanna hoofd van de school en in het laatste jaar kwam Mulder. Een frisse, maar vooral moderne wind. Hij had jaren in Parijs gewoond en hij organiseerde ook -heel nieuw destijds- een 5-daagse reis naar Parijs.
Reactie 13:

A. Sliepenbeek, 13-02-2019: @reactie 3: M.U.L.O = Meer Uitgebreid Lager Onderwijs.
Op het rapport staat M.U.L. Onderwijs en niet M.U.L.O. onderwijs omdat er dan 2x het woord onderwijs achter elkaar zou staan, en dat is taalkundig niet correct.
Reactie 14:

Elly Claassen-Mom, 17-02-2019: Helemaal gelijk, je had op de MULO gezeten en niet, dat je MULO onderwijs had genoten. Wie geďnteresseerd is in het ontstaan en de geschiedenis van dit onderwijs zou ik het boek willen aanraden: De MULO, de carričreschool voor het "gewone" volk van Wim Daniëls, een bekende taalvirtuoos.
Reactie 15:

Ben Doorn, 02-11-2020: Een jaar of wat geleden was ik met mijn zoon in Nijmegen. Ik wilde even mijn oude school laten zien. Tot mijn verbazing stond de school er niet meer.
Ik heb van 1977-1981 op deze school gezeten, het was toen een IVO-MAVO (MAVO3-4 systeem) met de naam 't Galgeveld. Via herkansingen van proefwerken en een gestructureerd takensysteem kon je toen toch de MAVO-3 of MAVO-4 halen als de reguliere MAVO te zwaar was. Uiteindelijk heb ik HTS-SWTK gedaan, en is het allemaal goed gekomen met me.
Met deze foto's kon ik toch mijn kinderen een indruk geven hoe mijn school eruit zag.
Reactie 16:

Marianne Arntz-de Nijs, 02-11-2020: Ha Riekie, wat leuk om jouw naam te zien. Heb nog vaak aan je gedacht. Wij hebben bij elkaar in de klas gezeten in het laatste jaar in 1967. Toen nog wel degelijk een meisjesschool. juffrouw Witte was toch die oudere nette dame? Als ze de trap af kwam en jij wilde naar boven, moest je op haar wachten toch? Ik heb overigens altijd begrepen dat er MULO op het rapport stond, maar dat het ULO heette te zijn. Het maakt niet uit.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: