JandeHartog

Toegangsbewijs Fa. Kloosterman voor een lezing van Jan de Hartog

Ook in WO-II werd er geschreven, gelezen, gehandeld. Soms in de lijn van de bezetters, soms in (verhulde) tegenspraak, vaak een poging om 'het gewone leven weer enigszins op te pakken'. Activiteiten divers op te vatten, waaronder zeker culturele activiteiten.
Zo gaf Godfried Bomans in mei 1941 t.b.v. de R.K. Openbare leeszaal (van Schaeck Mathonsingel 1) een lezing getiteld: "De wereld, gezien door het oog van een meikever" vgl. zijn in 1940 verschenen boek "Erik of het klein insectenboek". Dit deels in Nijmegen geschreven op de Berg en Dalseweg 248?

Ook Jan de Hartog presenteerde zijn in 1940 verschenen "Hollands glorie". Een boek dat door zijn titel en de beschreven strijd tegen overmacht -alhoewel geen politieke stellingname- een populair aansprekende bestseller werd in bezet Nederland. De schrijver moest nadien zelf ook onderduiken en wist in 1943 naar Engeland te ontkomen.

Hierboven het 'afgescheurde' kaartje van zijn Nijmeegse lezing georganiseerd door boekhandel Kloosterman met op de achterzijde de door mijn tante aan Jan de Hartog gevraagde handtekening!!


De Gelderlander 10-05-1941 p9


De Gelderlander 10-05-1941 p4

Verslag en recensie van deze avond nadien : De Gelderlander 20-05-1941 p5.

ingezonden door Hessel (toegevoegd 28-11-2015)

terug

Reactie 0:

Hessel, 28-11-2015: Ticket Jan de Hartog

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: