010

<- Back | Index | Next ->

Reactiepagina

HET VALKHOF. Spoorwegmonument. Zoek de verschillen!
Reactie 1:

Ton Toonen, 24-01-2020: De redactie nodigt ons uit om de verschillen tussen beide foto's te zoeken. Welnu, dat heb ik gedaan. En ik heb enkele verschillen ontdekt. De foto's zijn vlak na elkaar genomen. Op de eerste foto zie ik links een mannetje de bosschages uit lopen, maar op de tweede foto is hij verdwenen. Op de foto's staan in totaal vier lichtlantaarns. Bij de derde lichtlantaarn (vlnr) staan twee kinderen. Op de eerste foto staat het linker kind (geheel in het wit gekleed) met zijn hoofd en lichaam gericht naar het andere kind, maar op de tweede foto heeft het zich inmiddels met hoofd en lichaam naar de fotograaf gewend. Bij de vierde lantaarn staat ook een kind, dat op de tweede foto - dus t.o.v. de eerste foto - zijn hoofd ietsje meer in de richting van de fotograaf lijkt te hebben bewogen. Of lijkt dat zo door de vergroting, die (alleen) op foto twee mogelijk is?
Uiterst rechts, tegen de rand van de foto's, staat een meter verwijderd van het kind bij de vierde lantaarn, nóg een persoon! Een in het donker geklede man, met hoed en met zijn rechterhand op zijn borst. Ik ontdekte dit dankzij de vergrotingsmogelijkheid bij foto nr. 2. Op het eerste oog zie je het niet. (Het betreft hier niet een verschil tussen de beide foto's). Die man, in het donker gekleed (althans op de foto's!) en staande op een donkere plek, in de schaduw van de grote boom, kwam bij ontdekking in eerste instantie op mij over als een......geestverschijning!
Reactie 2:

Rob Essers, 25-01-2020: @Ton Toonen (reactie 1) - Scherp gezien! Volgens mij is de onderste foto iets eerder gemaakt dan de bovenste. Ik baseer mij op de schaduw van het linker jongetje op de voorgrond. Na de eerste foto is de man uiterst rechts buiten beeld verdwenen en kwam er een andere man vanuit het wandelpark aanlopen in de richting van de linker lantaarnpaal. Op basis van zijn wandelsnelheid en de verschillende schaduwen kan het tijdsverschil tussen beide foto's worden berekend. Waarom er geen schaduwen van de voorste lantaarnpalen zichtbaar zijn, kan ik niet verklaren.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: