MelkerijLentCat
MelkerijLentCat

01-sleutelhanger

02-vlaglas

03-beugelsluiting

04-krat

05-dop

06-prijslijst 1972

07-fles

08-fles

09-fles

10-jaarverslag

11-reclamebord

12-fles

13-melkbus

14-suikerzakje

15-krat Pergapak

16-Paastreintje

17-folierol

18-receptenboekje

19-melkzak

REAGEER

terug

Reactie 1:

Henk Schamp, 11-07-2009: Vanaf 1962 tot aan de sluiting ben ik werkzaam geweest bij Melkerij-Lent, daarna ben ik overgeplaatst naar Ede (Coberco). Ik vond nog een oude foto van een vrachtwagen, dit is nog een vrachtwagen van 1960.

Reactie 2:

Henk Schamp, 03-09-2009: Hier heb ik nog een foto, 35 jaar terug genomen vanaf het dak van Melkerij-lent. Op de voorgrond de Wedren, verder uitzicht over Nijmegen met PTT zendmast.

Hier nog wat andere foto's van Melkerij-Lent:


Boterkanon, de vervanger van de boterkarn, produktie 1250 kg per uur.
 

Geproduceerde koelhuisboter voor export.
 

In deze ketels werd voor heel Nijmegen eo vla, yoghurt, gorte- en bloempap, rijste- en havermoutpap bereid.

Reactie 3:

Henk Schamp, 20-09-2009: Bij een bezoekje aan Nijmegen, ben ik even wezen kijken naar de plek waar vroeger Melkerij-lent stond. Tot grote verbazing vond ik achter de nieuwbouw nog enkele achtergevels van de fabriek. Na 30 jaar herkende ik ze nog steeds.

Reactie 4:

Hans P.H. Louw, 25-01-2013: Van 1954 tot en met 1964 kampeerden wij jaarlijks aan de Berg en Dalseweg 305 te Nijmegen op het terrein van de fam. Hendriks, kennissen van mijn ouders. Zij hadden een groentewinkel. Familie van hen -ook Hendriks- op nr. 303 hadden een kleine melkwinkel. Wij haalden bij hen, wij drinken veel flessen-melk, iedere dag melk en vla van de melkfabriek Lent.
De zoon ging met een wagen op 3 wielen met een bezinemotor de wijk in om melk en andere zuivelprodukten te verkopen. Ik dacht altijd, dat de fabriek in Lent stond.
De beide slagzinnen "Lekker Lekkerder Lent" en "een Lents Capsule een Lents product" roepen we nog steeds. Via de slagzin ben ik op deze site terecht gekomen. Ik ken alleen de aluminium capsule bij de gepasteuriseerde produkten. Gesteriliseerde melk kreeg een kroondop.
Hans Louw, Gouda

Reactie 5:

Anton Janssen, 31-01-2013: De in de vorige reactie genoemde driewielige ventwagens van Melkerij Lent hadden een Wrigley Motorunit voor de aandrijving en de besturing welke vervaardigd werden door de Wessex Industies Ltd in Poole Dorset Engeland. Garage L.A.Moll's ATIM aan de St. Annastraat 190-196 (naast de Splendor, later garage vdBosch&Jansen) was destijds dealer voor Nijmegen van die Motorunits. Het carrosserie bedrijf van Moll heeft diverse motorunits van een onderstel en een huif voorzien en geleverd aan Melkerij Lent. Zie ook mijn boek L.A.Moll's ATIM, de geschiedenis van een Nijmeegs garagebedrijf blz. 337-339. Hierbij een afbeelding van een dergelijke ventwagen (bron: Regionaal Archief Nijmegen)

Reactie 6:

Henk Berns, 10-03-2013: Ik ben in 1971 op 16 jarige leeftijd gaan werken bij Melkerij Lent. Ik heb er gewerkt tot aan de sluiting in ongeveer 1980.
Bijna onmiddellijk ging ik naar een dagcursus van de LSBL (Landelijke Stichting Beroepsopleiding Levensmiddelindustrie). Vanwege deze cursus en daarbij behorende stage-uren en werkopdrachten heb in vele afdeling gewerkt.

Ik heb gewerkt in flessenvulafdeling, eenmalige verpakkingsvulafdeling, centrifugelokaal, productenmakerij en botermakerij. Omdat Melkerij Lent relatief klein was moest er hard gewerkt worden. Vooral in de afvulafdelingen moest soms lang gewerkt worden. Op het laatst was ik vaak een soort algemeen vervanger en dat was leuk.
Toen ik begon werd de melk alleen nog maar in melkbussen ontvangen. Later kwam er voorzichtig de RMO (Rijdende MelkOntvangst). In het begin was er amper werk voor deze tankwagen maar dit werd snel meer.
Als productenmaker maakte je alle soorten vla, pap en yoghurt. Het kwam regelmatig voor dat je 15 - 20 ton vla en pap moest maken. Alle ingrediënten zaten in zakken en die moest je naar de tanks sjouwen. Suiker zat nog in zakken van 50 kg. Na het afvullen moest je deze tanks ook handmatig schoon maken. Van vla en pap was moeilijk schoonmaken.
Ik kan mij nog wel herinneren dat je niet zo snel hoefde te worden om ontslagen te worden, omdat men toch geen personeel kon krijgen.
Omdat het bedrijf klein was waren er ook dubbelfuncties. De productenbereider was ook reserve chef flessenvulafdeling. Een van de melkontvangers was ook botermaker.
Vaak kocht men prototypes. Deze prototypes hadden allerlei problemen en het was soms heel moeilijk om deze machines aan de gang te krijgen.

Er liepen veel markante mensen:
Productenbereiding: Cor Theunissen en Albert van Druten.
Centrifugelokaal: Theunissen, Hent en Willem v.d. Brink. Sjaak Piels, Ben Derks, Willy Jansen, De Hoop.
Flessenvulafdeling: Willem de Waal, The van Zuilen, Adje van ..., Lyn Hermsen, Eef Berns, Hentje Sunnen, Toon Mast, S. Tesser.
Plastic-afdeling: Adri de Waal, Wim Reinen, Cees van Hest, Hentje de Klein, Wim en ... Klomp.
Botermakerij: Henk Schamp, Leo Zegers, Cup Burgers, de Beijer.
Laboratorium: v.d. Boogaard, Piet van Uden, Marijke Derksen, Riet Hermsen.
Technische Dienst: Warringa, Wout Vogel, Jan van van Steen.
Staf: Welvaarts, Giesen, v.d. Hoof.

Het was een mooie tijd waar ik heel geleerd heb.
Met vriendelijke groet, Henk Berns

Reactie 7:

Hans van Meteren, 02-07-2013: Leuk artikel! Ik zat op de Josefschool op de Wedren en kwam dus jaren langs de fabriek. Zijn er nog foto's van de kant van het park waar de kratten werden gelost en van het melkwinkeltje op de hoek en van die mevrouw die daar de winkel bestierde? Zou leuk zijn, want daar kocht ik wel wel eens wat alvorens naar huis (Delistraat) te gaan.
Dat winkeltje zat op de hoek van de Athlonestraat en de van Gendtstraat, tegen het terrein van Melkerij Lent aan. Links ervan (Athlonestraat) was een poort / ingang naar een binnenplaats / laad- en losplaats volgens mij.

Reactie 8:

Peter de Winter, 21-08-2013: Wij woonden op de hoek van Plein 1944 en de Houtstraat (boven Wala) en Melkerij Lent trok mij altijd aan. Meest bijgebleven is het beeld van de lichtgele Bedford TK's waar de kratten uitgehaald werden en via een toen voor mij mysterieuze lopende band naar beneden het pand in gingen. Onze melkboer Piet Natrop van de Ganzenheuvel bracht de Lentproducten thuis en ik herinner mij de uit elkaar spattende plastic zakken met 1 liter Lent-melk die dan - als ze heel gebleven waren - in een blauwe Lent-schenkkan gezet werden. Ook het 'achtje slagroom' met het logo van een kwiek stappende poes roept herinneringen op. Op school - de Klokkenberg bij het Groene Balkon - was ik direct de vrijwilliger die de kratten schoolmelk (kwartliterflesjes) over de klassen verdeelde. Soms zaten er flessen uit Arnhem tussen van Vecomi, had ik ze allemaal maar bewaard! Ik hoop dat er nog veel Lent-herinneringen toegevoegd worden.

Reactie 9:

Rien Vermeulen, 02-12-2013: Mijn vader heeft ook lang bij deze fabriek gewerkt en wel van voor de oorlog tot na de oorlog. Eerst als chauffeur en later bij de flessenafdeling. Toen er nieuwe flessen schoonmaak machine in gebruik werd genomen stond mijn vader dan ook vooraan. (Deze film is in het bezit van Nijmegen Blijft in Beeld.) Heel leuk natuurlijk om op die manier je vader terug te zien.
Ik kan me nog herinneren dat toen hij nog chauffeur was eerst op een oude Ford en daarna op de nieuwe internationals, die in de oorlog voorzien werden van licht propaan gas flessen.
In die tijd was dhr Groenenwegen de directeur en dhr Wassink plv directeur. Dhr Engels was chef op de flessenafdeling en van de transportafdeling. De moeder van de hr Wassink had een melkwinkeltje op de hoek van de van Gentstraat/Athlonestraat.
Wij woonden toen in de Athlonestraat nr 5 in een huis van de Melkerij Lent vlak naast de groene poort. Naast ons woonde toen de fam de Waal, met een kruideniers winkeltje dat gedreven werd door mevr de Waal. Haar echtgenoot was chauffeur bij Marbe Gelco. Twee deuren verder woonde zijn broer die een dochtertje had.
Die poort diende om de vrachtkarren (paard en wagen) en later de vrachtauto's door te laten die de volle melkbussen hadden afgeladen op de rollerbank. Ze vertrokken door die poort langs het ketelhuis waar de scepter werd gezwaaid door dhr Hoogeveen. Die moest er voor zorgen dat door middel van kolenstook de ovens bleven branden. Er moest altijd warm water aanwezig zijn. Dat was flink aanpoten.
Een ernstig ongeluk gebeurde daar bij reparaties aan het dak dat voorzien moest worden van teer. Het dochtertje van de fam de Waal liep al spelende tegen de door vuur gestookte pot waardoor die omviel en de gloeiende teer over haar heen kwam, verschrikkelijk. Het meisje heeft het er gelukkig levend afgebracht maar wat heeft ze veel pijn moeten lijden.
Lang verhaal maar het is ook al lang geleden.
mvgr, Rien Vermeulen.

Reactie 10:

Willy Jansen, 15-04-2014: mijn vader en ik hebben daar ook gewerkt.
Mijn vader was daar chauffeur. Hij heeft daar gewerkt tot 1981, is toen overleden.
Ik heb daar altijd in de vakantie gewerkt en op de zaterdagen en 's nachts ook. Daar werden auto's geladen. Ik werkte in de koelcel en ging ook wel mee op de vrachtwagen, bestellingen rondbrengen. Toen moest alles nog met de hand gelost worden, kratje voor kratje, het gaat nu wel anders.
Mijn vader had toen een nummer, 'Jansen 5' want er waren er meer die Jansen heten.
Heeft iemand nog foto's van de vrachtwagens? Daar maak je mij erg blij mee, alvast bedankt!
vriendelijke groeten, Willy Jansen
Reactie 12:

Peer Verbruggen, 10-05-2014: Hallo,
ik ben Peer Verbruggen en doe met een groepje voor de bachelor geschiedenis aan de Radboud Universiteit onderzoek naar melkerij Lent in haar laatste jaren. Wij zijn op zoek naar enkele personen die in de jaren '70 of tot het einde bij Melkerlij Lent werkzaam zijn geweest en eventueel mee zouden willen werken aan ons onderzoek middels een interview. Ook als u zelf niet geïnterviewd wilt worden, maar wel mensen kent die hier gewerkt hebben, zouden wij het zeer op prijs stellen als u ons hierover zou willen informeren.
Alvast bedankt, Peer Verbruggen

Redactie: Het onderzoek is inmiddels afgerond.
Reactie 13:

Herman Lensing, 30-05-2014: De naam van de directeur van Melkerij Lent was niet Groenewegen maar Harrie Tiel Groenestege.

Redactie: citaat uit Melkinrichtingen in arnhem (1879-2003) door Jos Lankfeld (2009):
[..] in Nijmegen [..] was het eerste particulier initiatief in 1881 door de oprichting van de Nijmeegsche Melkinrichting aan de Berg en Dalseweg. Het belangrijkste bedrijf werd in de beginjaren van de twintigste eeuw Melkerij Lent in Kelfkensbosch van de heer Wildenbeest uit Lent. Deze kwam in 1920 plotseling te overlijden, waardoor ook hier een consolidatie van zuivelbedrijfjes werd ingezet. De Coöperatieve Nijmeegsche Melkinrichting en Zuivelfabriek werd in Nijmegen enkele jaren eerder, namelijk in 1915 opgericht door ontevreden boeren. Het wachten was op een bekwaam directeur, die kwam in de persoon van H.M. Tiel Groenestege. Na zijn benoeming in 1926 verenigde Tiel Groenestege onder de naam Melkerij Lent het geheel aan bedrijfjes, inclusief de verbruikerscoöperaties, in de fabriek aan de Van Gentstraat. Een ontevreden slijter begon onder de naam ‘Maas en Waal’ in 1927 een eigen fabriekje en werd pas in 1963 door de Melkerij Lent overgenomen. Ook de Melkerij Lent werd uiteindelijk in 1979 opgenomen binnen Coberco en een jaar later gesloten. De Melkerij Lent behoort hiermee tot één van de rechtsvoorgangers van Royal Friesland Foods.
Royal Friesland Foods is nu ook zelf onderdeel van een volgende stap in het consolidatieproces door de fusie met Campina. Recentelijk is ook aan deze combinatie het predikaat Koninklijk toegekend, wat tot uiting komt in de nieuwe naam ‘Royal Friesland Campina’.
(Bron:
www.zuivelhistorie.nl)
Reactie 14:

Johnny Meuleman, 16-06-2014: ik kom 's morgens in de winter op school (Stieltjesstraat 1966 / 1967) ligt er een vrachtwagen van Melkerij-Lent op zijn kant, is door het hek geschoten en de hele speelplaats lag bezaait met glas en melk. Er heeft nog een foto van in de krant gestaan. Is waarschijnlijk van het station af naar beneden komen zeilen met die ijzel en heeft hem niet meer kunnen houden. De volgende dag was alles schoon en weg. Best wel indrukwekkend toen voor een kind van 6 / 7.
Reactie 15:

Henny van Raaij-Stoffels, 28-09-2014: Mijn vader werkte rond 1960 als chauffeur bij Melkerij Lent en als kind mocht ik wel eens met hem mee op zondagochtend als hij grote melkcontainers moest leveren bij het Canisius ziekenhuis. Voor zover ik me dat nog kan herinneren kwamen we dan bij de keuken. Daar werkten de nonnen en ik kreeg dan altijd iets lekkers te eten, stukje appeltaart. Ik weet nog wel dat het hard werken was voor mijn vader, 's nachts op tijd (vroeg) het bed uit om de melkbussen op te halen bij de boeren, om die dan weer bij de fabriek af te leveren voor verwerking.
Zware, ijzeren kratten met flessen bij de melkboeren afleveren, aan de Waalkade over de muurtjes sjouwen want daar had je ook een melkboer. Echt zwaar werk was dat. Lang geleden, maar dat kan ik me nog wel herinneren.
Reactie 16:

T. van der Moolen, 05-10-2014: Ik zat op de kleuterschool en later op de basisschool (Katholieke Meisjesschool) aan de Wedren, tegenover Melkerij Lent. Tussen 1964 en 1970.
Wij kregen iedere ochtend melk aangeleverd, eerst flesjes, later in driehoekige plastic bakjes. Als het koud weer was buiten, werden de flesjes op de verwarming geplaatst waardoor je een uur later lauwwarme melk dronk. En op 5 december kregen we chocolademelk i.p.v. melk.
Reactie 17:

Tom van Hoof, 05-11-2014: Ik ben de zoon van Toon van Hoof. Mijn vader was vanaf ongeveer 1969/1970 tot de sluiting in dienst van Melkerij Lent. Als kind ging ik vaak op zaterdag mee, en de fabriek was voor mij een grote speelplaats. Herinner me de kamer van directeur de heer Andela, zijn zoon die in de winter vaak aan zijn motor aan het sleutelen was in het ketelhuis, het kantoor van de kassier tegenover mijn vaders kantoor waar een grote kluis stond etc. Ook een grote brand met nieuwjaar in de krattenopslag. Die avond waren wij in de vergaderruimte op de bovenste etage naar het vuurwerk aan het kijken.
Reactie 18:

Henk Schamp, 07-11-2014: Ik heb Toon van Hoof zeer goed gekend, ik weet me nog goed te herinneren dat jij als kleine jongen met je vader mee kwam. Ik werkte op de melkontvangst. Jou vader was assistent bedrijfsleider. Tijdens de sluiting van Melkerij Lent is jou vader overgeplaatst naar Coberco Deventer en ik naar Coberco Ede. Na die tijd zijn we elkaar uit het oog verloren. Ik zou zo graag met je vader in contact willen komen.

Redactie: e-mailcontact is gelegd.
Reactie 19:

Laura de Schepper-Rikken, 24-02-2016:
Ik ben de jongste uit een gezin van vier. Mijn vader begon bij Melkerij Lent als jongste bediende: postzegels plakken en brieven op de post doen. Hij verhuisde mee naar de van Gentstraat en werd daar hoofdboekhouder. Hij zat samen met Hans Pouwels in een ruimte. Mijn vader is al in 1997 overleden, Hans leeft nog steeds en is bijna 93. Mijn vader ging na de sluiting van Melkerij Lent in Nijmegen eerst naar Arnhem en daarna nog een tijdje naar Zutphen.

Mijn ouders woonden met mijn oudste broer enkele jaren in een van de bedrijfshuizen in de van Gentstraat. Naast hen woonden Dhr en Mevr Langen, van Duitse afkomst.
Dhr Langen kon mooi fotograferen en legde ons gezin vast op de gevoelige plaat. Hij was ook handig, hij maakte voor Kerst 1948 een Kerststal voor ons die ik nog steeds gebruik.
Ik herinner mij nog goed de ijscowagen van Davino! Met de verkoper in zijn helblauwe outfit. En de harde dikke waterijsjes, nooit meer zoiets gevonden.

Mijn beide broers brachten mijn vader 's middags zijn boterhammen, op hun kleine fietsjes van Nijmegen-West naar de stad. Dat was heel wat. Als pubers hadden zij hun vakantiebaantje in de flessenkelder, dat was voor de meisjes niet weggelegd. Ik mocht er wel eens kijken, de weeïge melklucht vergeet ik niet.
Als je op kantoor kwam kreeg je vaak wat lekkers, een reep chocola of zo, dat was feest.

Hans Pouwels was en is voor ons ome Hans. Antoon Heijmen had je ook nog.
Bij de inzendingen zie ik veel bekende namen; Andela, Groenestegen, Welvaarts, Raaymakers, Wassing, niet te vergeten. Tjebbe Kraayenhagen, getrouwd met een nicht van mijn vader.

Ook ik heb nog wat tastbare herinneringen aan Melkerij Lent: de sleutelhanger, het suikerzakje, speldje van Chocomel en het kratje met naam. Een van deze kratjes heb ik aan de Stichting Industrieel Erfgoed van Nijmegen gegeven.

Jaren geleden zaten mijn zus en ik bij een voorstelling van Nijmegen Blijft in beeld, o.a. over Melkerij Lent. Mijn vader kwam in beeld, broodmager, ziekenfondsbrilletje op. De opnames waren uit 1952, nog voor mijn geboorte. Achter ons hoorden we: "daar heb je Rikken van het Hoofdkantoor." Ik weet niet wie er achter ons zaten, maar die opmerking vonden we toch wel grappig. Mijn vader was toen al enige jaren dood.
Reactie 20:

Henk Schamp, 24-03-2016: Ik heb jouw vader ook zeer goed gekend, ik was melkontvanger en had daardoor veel contact met de mensen van het hoofdkantoor. Mooie herinneringen.
Reactie 21:

Marion Dekker, 14-11-2016: Als kind woonde ik in het oude Volksbelang, achter het Julianapark en hemelsbreed een paar honderd meter tegenover melkerij Lent. 's Ochtends hoorde je al vroeg het rammelen van de melkbussen die op de lopende band werden gezet. Ook was ik getuige, jaren later, van de sloop, de enorme kogel die de muren omver sloeg. Spijtig dat dit mooi stukje industrieel erfgoed niet is behouden.
Reactie 22:

Anneke Jorritsma Maass, 15-11-2016: Ook bij ons kwam iedere dag Klaasen, de melkboer, aan de deur. Van Melkerij Lent. Een grote melktuit en een klein scheptuitje om af te meten. Hij kwam met paard en wagen en vaak een zwarte grote hond onder de kar. Hij had ook flessen karnemelk en rijstepap bij zich.
We hadden een grote pan van twee en halve liter. Zonder af te meten goot hij de pan vol, precies goed. Je moest de melk goed koken, anders werd de melk zuur.

Redactie: Werd die kar dan door hond en paard samen voortgetrokken? Een hondenkar werd voortgetrokken door een hond die onder de wagen vastgebonden was. Maar daar was dan geen paard bij.
Anneke: Die hond kon de kar niet trekken, maar ik denk dat het een waakhond was. Hij lag heel rustig onder de kar, als zijn baasje bij de mensen aan belde.
Er reden toen haast geen auto"s door de Voorstadslaan. We konden toen nog heerlijk spelen en boom verwisseltje dwars over de straat.
Reactie 23:

Wil Struike, 15-11-2016: Op de foto met de venterskar bij Reactie 11 staat mijn opa Claassen van moeders zijde. Ik heb hem persoonlijk niet gekend omdat hij op 54 jarige leeftijd gestorven is. Mijn oom Wim Claassen en mijn oom Sjaak Claassen hebben ook bij Melkerij Lent gewerkt.
Reactie 24:

Geert Vunderink, 10-02-2017: mijn vader heeft op kantoor gewerkt, hij was chef expeditie. Hij zat samen op kantoor met De Hoop. Wij hebben ook boven een uitgiftepunt van melk gewoond op de Citroenvlinderstraat. Ik weet nog, daar werkte Piet (ome Piet), kreeg ik altijd wat van als ik van school kwam. Buiting, Lenders, Derks, Van Haren, De Hoop waren collega's waar mijn vader mee omging. Vuurwerk boven op het gebouw kan ik ook nog wel herinneren.
Volgens mij heette de directeur Wassink, maar daar ben ik niet helemaal zeker van.
Weet niet of ik alles goed heb maar is ook lang geleden en ik was toen jong.

Redactie: Wanneer was dit (welke jaren ongeveer)?
Geert: Mijn oudste broer is geboren in Leiden, dat was is 1962. Mijn vader kreeg de opleiding op de Melkfabriek in Leiden, alvorens hij geplaatst werd in Nijmegen. Mijn andere broer is geboren hier in Nijmegen, dat was in 1965. Dus ik denk, rond 1964 tot einde fabriek (1980) en daarna heeft hij nog een paar jaar in Arnhem gewerkt bij Coberco.
Reactie 25:

Marijke Schel-Derksen, 01-08-2017: ik heb 6 jaren (van 1974-1980 met veel plezier op het laboratorium van Melkerij Lent gewerkt, eerst vakantiewerk en later een vaste baan. Ik zat op de laboratoriumschool en al doende leerde ik. Mijn collega's waren eerst Ans van de Brink en later Riet Hermsen. Op het lab deden wij allerlei onderzoek naar bacterien in de diverse producten. Ook maakten wij yoghurt cultuur welke gebruikt werd in de grote ketels om yoghurt te maken.
Toen Melkerij Lent dicht ging ben ik overgestapt naar het RADBOUDUMC te Nijmegen waar ik nu nog werk.
De tijd op Melkerij Lent is onvergetelijk!! Het was een geweldig gezellige tijd,
Het laboratorium zat naast het tanklokaal waar men de hele dag in de weer was met het schoonmaken van tanks en vloeren met waterslangen. Het kon zo maar zijn dat in een gekke bui mensen elkaar nat spoten e.d. allemaal in een zeer gemoedelijke sfeer...
In deze tijd zou het niet meer passen om allerlei kwajongensstreken op het werk uit te halen...
Reactie 26:

Ignas van Oss, 02-08-2017: Omdat mijn buurman Martien Pouwels als voorman werkte in de flessenkelder bij de retourflessen kon ik mede dankzij hem daar als zaterdaghulp ook werken als sorteerhulp. Het zal in 1962 geweest zijn. Later heb ik ook in de schoolvakanties daar gewerkt in de koelcel (volle flessen in kratten vanaf de productieband de koelcel in rijden) en ook nog bij de instapeling van halve literverpakkingen vla in containers, bij de melkbussenwasmachine en boven bij de melkcentrifuges (schoonmaken) en nog diverse werkzaamheden als invalkracht.
Dat heb ik tot het einde van mijn middelbareschooltijd gedaan (1966).
In die tijd was de heer Welvaarts productiechef (en/of laboratorium) en de heer Blum chef van het expeditiegebeuren. Vreemd, dat ik zijn naam hierboven nergens tegenkom.
Hij is daar toch jaren werkzaam geweest !

Redactie: Aangezien je er zo lang gewerkt hebt, zal het werk je wel bevallen hebben! Werkten er toen meer jongeren?
Ignas: In die jaren (ik was 14 in 1962) kon ik nog niet naar het BWS toe. Dit was het bureau voor werkende studenten, indertijd gevestigd, ik meen aan de Groesbeeksedwarsweg; dan moest je minstens 18 zijn.
Ik zorgde dus (eventueel zoals bij Melkerij Lent via een kennis) zelf voor zaterdagwerk en vacantiewerk. Daartoe ging ik gewoon naar de personeelsafdeling van bedrijven en meldde me aan als vacantiekracht. Zo heb ik gewerkt bij verschillende bedrijven: Vink's Dodewaard, Hema Snelbuffet en bakkerij (toen nog boven de winkel in het centrum), Honig Soepen, Controls (olieregelaars voor kachels), Grasso Nami (persluchtapparatuur), Willem Smit Transformatoren, Flipje Tiel, Zwanenberg Oss (toen nog een zelfstandige fabriek in Oss naast Unox), Dobbelman zeepfabriek en de PTT aan het Stationsplein (kerstkaarten sorteren). De laatste jaren waarschijnlijk via BWS.
Behalve bij Melkerij Lent en Honig, meen ik, waren er bij de andere bedrijven ook scholieren en studenten werkzaam als vacantiekracht. Je was toen gewoon ongeschoold arbeider tussen de vaste krachten en werd geacht hetzelfde werk te kunnen (niks geen ARBO-wetgeving). Ook de toen aanwezige gastarbeiders uit zuidelijke landen deden hetzelfde ongeschoolde werk (en NIET zoals veel mensen denken het specifiek vuile werk).
Maar ik heb er van genoten, mede ook door mijn schoolopleiding (HBS-a) en later enkele jaren economie te Tilburg was ik gefascineerd door productieprocessen en de gang van zaken in die bedrijven. Ook in mijn latere beroepswerkzaamheden (accountancy) bleef die fascinatie.
Momenteel zal het voor de huidige scholieren en studenten meestal wel via uitzendbureaux lopen.
Hopelijk heb je met bovenstaande een beetje een sfeerbeeld van vacantiekrachten bij bedrijven in die jaren.
Met vriendelijke groet, Ignas van Oss
Reactie 27:

Marie-José Russchen, 11-08-2017: foto van een groep meisjes die achter een bord staan van melkerij Lent.
Ook mijn tante Els Nas staat erop 2e van links, achter het meisje met de hoed.
Ik heb geen idee uit welk jaar.
Reactie 28:

Rien Koelma, 19-06-2018: Geert Vunderink (Reactie 24), je vader zat bij meneer Blum op kantoor, en niet bij De Hoop, die zat boven. En in de Citroenvlinderstraat waren jullie buren die ook bij melkerij Lent op kantoor zaten.
Reactie 29:

Lies Verwaaijen, 12-02-2019: Mijn vader Gert Verwaaijen heeft nadat de melkfabriek in Wijchen was opgeheven ook nog enkele jaren tot '79 bij Melkerij Lent in Nijmegen gewerkt. Volgens mij werkte hij in de botermakerij. De naam Schamp als collega komt mij bekend voor.
Reactie 30:

Nettie Eikholt-de Waal, 13-02-2019: Wat leuk om dit allemaal te lezen. Ook de herkenbare foto's.
Rien Vermeulen van reactie 9 heeft het over de families de Waal. Wij woonden op nr. 9 in de Athlonestraat. Wij kwamen veel bij de fam. Vermeulen, onze ouders waren vrienden van elkaar.
Mijn moeder had tot ongeveer 1948/1949 inderdaad een kruidenierswinkeltje. Ik ben van 1947. Wij woonden daar tot 1957 en ik heb er veel herinneringen aan.
Rien heeft het over een meisje van de Waal, die teer over zich heen kreeg, dat zou dan mijn zus of mijn nicht (die naast ons woonde) moeten zijn geweest, maar ik ken het verhaal niet. Zal het eens navragen.
Ook herinner ik me het winkeltje op de hoek Athlonestraat/van Gentstraat tegenover het Julianapark waar ik vaak met mijn vriendinnetjes speelde. De vader van 1 van mijn vriendinnetjes werkte ook bij Melkerij Lent. Paul Verra en mijn zwager Jan Eikholt, die vorig jaar is overleden, heeft er ook lang gewerkt. Later is hij naar Coberco in Zutphen gegaan.
Reactie 31:

Ans van de Water-van den Dobbelsteen, 13-02-2019: Op de foto bij reactie 5 staat mijn vader Theo van den Dobbelsteen. Deze foto is denk ik van eind jaren 50. Ook zijn broers Piet, Henk en Ton werkten bij Melkerij Lent. In de jaren 70 bezorgde mijn vader de melk in de wijk Hatert.
Reactie 32:

Huug Derksen, 17-02-2019: Mijn vader Harrie Derksen en mijn oom Jo Derksen hebben lang bij Melkerij Lent gewerkt. Mijn vader bezorgde lange tijd melk in de wijk Nijmegen-Oost, tussen Hengstdalseweg en Postweg. Mijn oom had zijn wijk in de benedenstad.
Ook ik heb vanaf 1970 tot 1974 voor vakantiewerk bij Melkerij Lent gewerkt. Begonnen met het legen van niet verkochte flessen (vooral de "papflessen" gingen moeilijk). Daarna regelmatig een vakantiewijk gedaan waaronder in de Groenestraat. Ik ken uit die tijd ook de gebroeders van den Dobbelsteen. Ik weet nog vaag dat de heer Blum een soort chef was.
Elke week kreeg je het salaris in een bruin loonzakje uitgekeerd. Volgens mij deed dat de heer De Hoop maar dat kan ik verkeerd hebben.
Reactie 33:

Bernard van Haren, 04-11-2019: ik kan niks vinden over mij vader Frans van Haren, die heeft daar gewerkt. Wie kan mij daar wat over vertellen?
Reactie 34:

Marijke Derksen, 04-11-2019: weet iemand hoe het met Leo Zegers, Henk Schamp en Riet Hermsen is???? Allemaal werkzaam geweest op Melkerij Lent.
Reactie 35:

Hanny Wilbers, 01-12-2019: Mijn vader Cees van Hest heeft tot 1978 bij Melkerij Lent gewerkt. Buiten mijn vader om werkten er ook nog 2 ooms van mij, Mart en Theo de Beijer en mijn neef Hans, zoon van Mart.
Mijn vader was voorman en ik weet nog wel dat hij op woensdag wel eens machines moest gaan schoonmaken, en dan mocht ik altijd mee. Ik kreeg dan van Welvaarts chocolademelk.
Toevallig hoorde ik van de week dat Gies, een van de grote bazen is overleden.
Heel veel namen uit de vorige verhalen herken ik nog.
Mijn vader is 23 juli 2003 overleden.
Reactie 36:

Theo van der Hoop, 22-12-2019: Overal waar staat "De Hoop" mag men lezen Van der Hoop.
Mijn vader was salarisadministrateur bij ML, tot de fusie/overname met Coberco. Zelf heb ik in vakanties en weekenden vaak bij ML gewerkt, meestal in de flessenkelder bij Jan Smit en Martien Pauwels. Ik heb er emballage gesorteerd, vrachtwagens geladen (koelcel) en met chauffeurs meegereden.
Jan Smit pruimde tabak en spuwde een uitgekauwde pruim bij Winkel van den Akker boven op zijn kale kop. In een woonhuis was een schaftlokaal en toiletten. Ik herinner me de spreuken op de muur: gooi geen as in m'n pisbak, ik pis ook niet in uw asbak. Wil ieder die hier heeft zitten schijten, er zijn naam in bijten, want de baas wil weten, wie er heeft gescheten.
Reactie 37:

Hetty Thijssen, 16-03-2020: Allereerst: geweldig dit platform van reacties. dankjewel.
Het moet zo rond 1972, 1973 geweest zijn dat ik (toen 5 of 6) met mijn vader de melktuiten (zo noemde hij de melkbussen) mee ging ophalen bij de boeren in de Ooij, Persingen, Leuth, Kekerdom en Millingen. Met zijn eigen DAF Thijssen Transport uit Millingen, een open wagen met een klep die je nog met schakels moest open maken. Mijn vader (toen 46) reed de 'tuiten' en werkte in weer en wind. En ik vond het geweldig om hem dan een beetje te helpen. Geen idee wat ik dan deed, want die tuiten waren loeizwaar. Ik herinner me dat het altijd lekker warm was tussen de melk. We moesten dan vroeg op, want de boeren melkten vroeg, en vaak was er 's avonds nog een ronde.
Reactie 38:

Elly Zegers, 23-03-2021: Mijn Vader is Leo Zegers. In 1955 heeft mijn vader het diploma Botermaker gehaald en hij is tot aan de overname door Coberco (in 1979) werkzaam geweest bij Melkerij Lent in de Botermakerij. Ik zelf ben geboren (1964) in de Atlonestraat en heb daar 2 jaar gewoond. Wij zijn toen verhuisd omdat deze woningen werden gesloopt. Ik ben de jongste van 5 kinderen. Ik herinner me lange werktijden van 60 uur per week vooral in de zomer. De namen die in bovenstaande verhalen voorkomen klinken bekend in mijn oren. De lekkerste melk ooit gedronken kwam vers uit de tank. Mijn vader leeft nog maar zijn gezondheid laat hem steeds meer in de steek.

Redactie: Weet je waar hij dat diploma gehaald heeft? Verzorgde Melkerij Lent zelf opleidingen?
Reactie 39:

Elly Zegers, 25-04-2021: Bijgevoegd heb ik 2 foto's uit een (Wijk)krantje (?).
Waar mijn vader zijn diploma gehaald heeft weet ik niet. Als ik nog wat meer tegenkom aan foto's  en informatie dan stuur ik ze op..
We vinden het wel leuk om het hele verhaal te lezen. Het haalt veel herinneringen op.

 

Redactie: de afbeeldingen blijken afkomstig uit het jaarverslag van 1967.
Reactie 40:

Rijswijk, 30-12-2021: In de periode 1963/1969 volgde ik de basis rk meisjesschool tegenover Melkerij Lent. Dagelijks werd er schoolmelk in ¼ liter flesjes in ijzeren kratjes geleverd. Onder de aluminium dop (welke weer voor de missie werden verzameld) zat een heerlijk lage room.
Reactie 41:

Laura de Schepper, 14-01-2022: Ik zie allemaal bekende namen: Welvaarts, Raaymakers!!, Blum, allemaal directe collega's van mijn vader, Herman Rikken, overleden in 1997, hoofdboekhouder, samen met Hans Pouwels (1 jaar geleden overleden op 98-jarige leeftijd) en Anton Heijmen uit de Citroenvlinderstraat (enkele jaren geleden overleden).
Dhr Wassing was inderdaad de directeur. Hij woonde in de Delistraat.
Tiel Groenestegen zegt me ook nog wat. En Kraayenhagen, was die niet onderdirecteur? En Andela, wiens zoon verongelukte op het Snekermeer.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: