15-krat <= vorige |  index  |  volgende =>
MelkerijLentCat-15-krat 'Melk in Pergapak wat een gemak'
Collectie Andre Kersten (toegevoegd 09-06-2014)
Weet u wat een Perga-pak is? REAGEER, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.
Reactiepagina
Reactie 0:

Andre Kersten, 14-06-2014: Melkerij Lent krat Pergapak
Reactie 1:

Johnny Meuleman, 14-06-2014: Zijn dat niet die plastic zakken van 1 liter, waarbij je 1 plastic blauwe kan moest kopen om die zakken melk rechtop in te zetten, een puntje van die zak afknippen en dan kon je de melk uitschenken ? Vond het toen al een raar idee, als je geen kan had zat je met een onhandelbare zak melk te kijken. Vond het maar een grote knoeiboel destijds.
Reactie 2:

Henk Schamp, 15-06-2014: Pergapak was een verpakking van stevig papier, om deze verpakking te beschermen tegen doordrenking zat er een laagje vet (soort kaarsenvet) op .
De genoemde zakken waren gemaakt van plastic. Deze zaten in een plastic krat.
Reactie 3:

Johnny Meuleman, 15-06-2014: Kijk, nu heb ik weer wat geleerd. Zat als kind vlakbij Melkerij-Lent op school, ging in de pauze daar vaak kijken. Weet alleen niet meer hoe die plastic zakken bij de klant aangeleverd werden, de productie ervan leek wel een ramp wat dat heeft niet lang geduurd. Bedankt voor de info.
Reactie 4:

Gerard de Laak, 16-06-2014: Het verhaal van Henk Schamp is juist, de zakken melk zaten in een plastic krat inhoud 24 stuks. De blauwe schenk karaf werd geleverd in een kartonnen doos inhoud 12 stuks.
In dat houten kratje zaten flesjes koffieroom. Rond 1955 is melkerij Lent koffieroom gaan produceren, vooral om de concurrentie aan te gaan met Nutricia die een groot aandeel had in koffiemelk.
Reactie 5:

Henk Schamp, 19-06-2014: Er is verschil tussen een modern melkpak en Pergapak: de Pergapakken kwamen als hele verpakking aan bij Melkerij-lent, ze werden alleen na het vullen dicht geseald. Tegenwoordig worden de pakken uit een rol papier gemaakt door dezelfde machine die ze ook afvult.
Ik kan niet zeggen waar de Pergapakken gemaakt werden. Toen ik in 1962 bij Melkerij-Lent begon gebruikten ze deze verpakking al, en in ongeveer 1965 stopte de produktie in Pergapakken.
Ik kan nog wel herinneren dat er opstond: wat een gemak melk in papieren pak.
Na de Perga-verpakking kwam de Erca-verpakking, en de plastic zakken.
Bij Erca-verpakking werden de bekers uit een plaat PVC gestanst, de bekers hadden een inhoud van 1/4 liter (schoolmelk) en 1/2 liters (vla, yoghurt, melk). Het stansen en vullen gebeurde door de zelfde machine eveneens het sluiten met folie.
De plastic zakken werden gemaakt uit een rol plastic die als een lange worst uit de machine kwam gevuld met melk, daarna werden ze door een sealapparaat afgeseald op een liter. Zo'n zak paste precies in een blauwe plastic kan.
Daarna kwam de Hamba machine, die de aangeleverde literbekers vulde met hoofdzakelijk vla en yoghurt.
Ik denk dat het in het jaar 1975 was dat men overging naar Pure-pak, de bekende melkpakken die nu nog in de winkels staan.
Tijdens de sluiting van Melkerij-Lent werd er alleen nog hoofdzakelijk in flessen en Pure-Pak geproduceerd.
Reactie 6:

Johnny Meuleman, 20-06-2014: Henk, fijn dat je dat uitlegt, nu weet ik iets meer van die plastic zakken. Die Erca was ik vergeten, kregen op school ook melk in die verpakking (knoeiboel), behalve op koninginnedag dan kregen we chocomel ipv melk.
De eerste 3 klassen heb ik op de Stieltjesstraat gezeten (1966-1969, toen ging die school dicht), daarna op de Bijleveldsingel (vlakbij Melkerij-Lent). Op de Stieltjesstraat werd er 10-15 minuten vrij gemaakt om rustig in je schoolbank je melk op te drinken, dan was je een bink als je de melk mocht uitdelen. Op de Bijleveldsingel werd die krat of bak met melk in de hoek van de klas gedonderd en moest je in groepjes van 5 man zo snel mogelijk je melk opdrinken, stond je daar als een idioot aan dat rietje te hijsen, gewoon belachelijk. Ben in de 2e helft van de 5e klas dan ook mee gestopt.
Overigens kostte de melk ook geld, iets krijgen was er niet bij. En er waren er genoeg die het niet lustten.
Ik ging in de pauze vaak bij de melkfabriek kijken, die herrie en die zwoegende mensen dat trok aan, was altijd heel benieuwd hoe het in de fabriek eraan toeging. In 1972 moest ik naar de LTS op de Goffert, is niks geworden, kwam uiteindelijk in Wijchen op school terecht maar werd ook niks, wou de grote mensenwereld in.
Reactie 7:

A.S. den Braber, 28-09-2014: de perga melkpakken werden gemaakt bij Catz Neparofa in Rotterdam, onder het merk Mopavi. Het eerste pergapak kwam in 1955 op de markt. De toenmalige Rotterdamse melkinrichting de Combinatie had de primeur. Het model doet denken aan een beker. In eerste instantie waren er alleen 1/2 liters, maar al snel kwamen er ook 1/4 en 1/1 liters bij.
In Rotterdam had de perga al snel de bijnaam MOP, de eerste drie letters van Mopavi. De coating van het pak was paraffine. De pergaverpakking is rond 1967 vervangen door het blocpak.
Reactie 8:

Bram den Braber, 05-10-2014: Hierbij een aantal afbeeldingen van pergapaks.
De Combinatie uitvoering was het eerste pergapak op de nederlandse markt.
De literverpakkingen van menken melk dateren van ongeveer 1960.
Het blanco pakje is de 2e generatie pergapak. Niet meer een ronde vorm maar met rechte hoeken.
Een goede vriend van mij, die net als ik zuivelverzamelaar is, heeft nog een machientje waarop hij de 2e generatie kan maken.

De eerste serie pergapaks werden uitgeleverd in houten kisten zoals op de foto bovenaan dit artikel.
De tweede serie, de blanco uitvoering, werd geleverd in plastic kratten, maar deze werden bijna niet geleverd door de zuivelindustrie. Een andere papierverpakking had toen al zijn intrede gedaan, het zogenaamde blocpak. Deze werden verpakt in plastic kratten, die in vakjargon blocpakkratten werden genoemd. Het blocpak kwam overigens ook bij Mopavi vandaan. Ze werden afgevuld op een Jagenberg machine.
Het blanco pergapak is nog wel een lange tijd gebruikt voor het verpakken van boerderijzuivel.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: