05-dop <= vorige |  index  |  volgende =>
MelkerijLentCat - 05-dop
"Gaarne fles schoon terug" staat er op deze dun-aluminium flessendop van Melkerij Lent. De dop (diameter 4,5cm) zal zo'n 40 tot 50 jaar oud zijn, wat het bijzonder maakt dat hij er überhaupt nog is....
Collectie: Mark van Loon

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.
05-dop.jpg
Reactiepagina
Reactie 1:

Bram den Braber, 10-10-2014: De getoonde dop is een zogenaamde overzetdop. Het probleem bij de vroegere melkflessen was altijd de hersluitbaarheid. Als een capsule er eenmaal afgehaald was, dan kon je de fles niet goed meer hersluiten. En melk neemt heel snel andere geuren en smaken over, zeker vroeger, toen de bewerking en houdbaarheid van melk op een veel minder hoog niveau stond dan tegenwoordig. Ook koelkasten waren er in die tijd nog niet zo heel veel, melk werd op het platteland bewaard in kelders, in de steden vaak in zogenaamde vliegenkasten. Geopende flessen waren dus makkelijk bereikbaar voor ongedierte. Om al deze ongemakken te voorkomen werden deze overdoppen beschikbaar gesteld. Kon je in ieder geval de fles beter afsluiten dan met de ingedrukte capsule.
Was ook nog een mooie manier van reklame maken, zoals je ook ziet bij die van Lent, waarbij de naam groot werd afgebeeld. In de jaren 60 kregen we plastic overzetdoppen, die als het ware op de flesmond werden geklemd, wat bij de dikke aluminiumdop niet mogelijk was.
Reactie 2:

Jan Peters, 17-09-2017: Bij het opruimen van de spullen van mij schoonvader Jan Engelaar (geboren 23 april 1921, overleden 11 februari 1989) is dit uit zijn archief gekomen.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: