TraianusCV index
Gedenkpenning Ulpia Noviomagus 1850 jaar stad
Aan de ene zijde de kop van keizer Trajanus, aan de andere kant het middeleeuwse stadswapen van Nijmegen. Het Romeinse jaartal CV (= 105 na Christus) verraadt de ouderdom van de penning: na de tweede wereldoorlog werd dat jaar gezien als het stichtingsjaar van de Romeinse stad Ulpia Noviomagus. In 1955 kon men daarom herdenken dat Nijmegen 1850 jaar bestond. Het keizer Trajanus beeld bij de Waalbrug werd toen geplaatst, en daarbij werd deze penning (in kleine oplage geslagen) aan enkele Nijmegenaren gegeven. De penning weegt 144 gram, heeft een diameter van 70 mm en is tussen 3mm (aan de rand) en 7mm (in het midden) dik. De afbeeldingen aan beide kanten zijn in zwaar relief gemaakt.
Weet u meer over deze penning? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.
TraianusCV.jpg
MARCUS ULPIUS TRAIANUS * ULPIA NOVIOMAGUS A.D. CV
TraianusCV2.jpg
PAX ROMANA CIVIBUS NOVIOMAGENSIBUS
Collectie: Lyb (toegevoegd 15 november 2009)
Reactiepagina
Reactie 1:

R.M. Lupgens, 26-08-2017: Ik heb deze penning aangeschaft bij een antiquair in Utrecht en ben er zeer content mee. Bedankt voor de informatie op uw website.
Reactie 2:

Wesley Hertog, 07-06-2020: Ik heb de munt in mijn bezit via een erfenis. Nu ben ik zeer benieuwd wat deze waard is. Zou iemand mij dit kunnen vertellen ?
Alvast bedankt
Reactie 3:

Jan Remis, 07-06-2020: @ Wesley: Deze munt is, tezamen met nog 10 kleine herdenkingsmuntjes, vorig jaar op veilingsite catawiki verhandeld voor 17,00.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: