Noviomagum index
Medaille Noviomagum
Kennelijk een wandelmedaille: een zevenpuntige ster met daarop het gekroonde stadswapen en de naam (van de club?) Noviomagum.
Deze medaille hiernaast is weliswaar iets afwijkend, maar het heeft er alle schijn van dat het ook hier om (een gedeelte van) een wandeltrofee gaat; de stoffering ontbreekt. Gemaakt van tin?
 

Reactie 1:

Paul van der Zee, 27-02-09: Ik heb bijgaande medaille of penning onlangs via Marktplaats gekocht. Het omschrift luidt:

N.K-A.V. NOVIOMAGUM en NATIONALE EENDAAGSCHE AFSTANDSMARSCHEN
De medaille is van verguld metaal met diameter 6 centimeter.
De vraag is waar die N.K. en A.V. voor staan. In een bericht in de Gelderlander van 1932 lees ik dat Noviomagum een Katholieke vereniging is. In het hier weergegeven artikeltje van 28 september 1932 lees ik dat er in Nijmegen een dertigtal wandelvereenigingen waren; de wandelsport was dus enorm populair. Andere krantenberichten geven sportuitslagen van veel verschillende sporten bij Noviomagum. Klaarblijkelijk was Noviomagum een brede sportvereniging. In het krantenartikel lees ik overigens dat er ook een R.K.S.V. Noviomagum was (wellicht Rooms-Katholieke Sport Vereniging??) en dat leidt weer tot de vraag waarom er twee sportverenigingen waren met dezelfde naam en wat die N.K.A.V. (in het krantenartikel staat N.A.K.V.) betekent.

Reactie 2:

F.W. Heesbeen, 25-07-09: waarschijnlijk staan de letters AV voor atletiek vereniging en de andere letters N en K voor Nijmegen en katholiek.

Reactie 3:

Dries Van Hoeymissen en Kees Bregman, 29-07-2012: Wij kwamen deze medaille in grootvader's collectie tegen. Mvg, Dries

Reactie 4:

Henny Meijer, toegevoegd 24-12-2012: nog een medaille NOVIOMAGUM. Materiaal brons, keerzijde glad, met de medaille-ring door een achterop gesoldeerd oogje.

Weet u meer over deze wandelclub? REAGEER, we plaatsen uw reactie graag bij dit artikel.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: