IckHielp index
Penning Ick Hielp bij bombardement 22 februari 1944
Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.
IckHielp.jpg
Geachte redactie,
Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een tweetal penningen met een doorsnede van 25 mm. Ze dragen aan n zijde het Nijmeegs stadswapen met de tekst NIJMEGEN en aan de andere zijde de Stevenstoren met rechts de Waag en links de spoorbrug over de Waal en de tekst ICK HIELP / 22 FEBR. 1944. De penningen hebben ongetwijfeld te maken met de hulpverlening na het bombardement van die datum. Tegelijk kan er - met het oog op de tekst "Ick hielp" - ook een link zijn met de NSB-organisatie Nederlandsche Arbeidsdienst, die als motto voerde "Ick dien". Desondanks ben ik ze niet eerder ergens tegengekomen. Ik heb twee kennelijk nooit gebruikte exemplaren, zonder lint, en ik twijfel eraan of ze berhaupt wel ooit zijn uitgereikt. Weet iemand meer te vertellen over deze penningen?
Willem Jan Pantus

Reactie 1:

Rob Essers, 16-09-09: In "Nijmegen '44. Verwoesting, verdriet en verwerking" (Nijmegen: Uitgeverij
Vantilt 2009) schrijft Joost Rosendaal over een bijeenkomst in 1944:

"(...) Begin mei vertoonde de TeNo [Technische Noodhulp / RE] tijdens een bijeenkomst in De Vereeniging een film over de ramp en de eerste opruimingswerkzaamheden. De aanwezige leden van gemeentebestuur, overheidsdiensten, hulpinstanties, scholen en jongerenorganisaties werden bedankt voor hun inzet. Een bijzondere attentie was er voor Hondius. De landelijk leider van de TeNo, majoor Beck, overhandigde hem een zilveren schaal met daarop de Stevenskerk, de woorden 'Ick Hielp' en de datum '22 februari 1944'. Het was een grotere uitvoering van de gedenkpenning die de dienst voornemens was uit te reiken aan hen die zich bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt." (pag. 168)

In mei was de gedenkpenning blijkbaar nog niet uitgereikt. Het is mij niet bekend of het daar vr 17 september 1944 nog van gekomen is. Op bijgevoegde foto is de schaal te zien die aan loco-burgemeester ir. Harmanus Hondius werd uitgereikt voor zijn aandeel in de hulpverlening na het bombardement.(Bron: RAN) Beschrijving: Opname van een zilveren schaal (gewicht 400 gram, diameter 206 mm) vervaardigd door de zilversmid C.Begeer.
Opschrift schaal: 22 febr. 1944 met het wapen van Nijmegen, in het midden de Waalbrug, de St. Stevenstoren en het Waaggebouw
Personen: Hondius
Documenttype: Foto
Documentnummer: F52962


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: