002 « vorige |  index  |  volgende »
Fietsplaatje 002 - Gruno

Heeft u herinneringen aan dit fietsmerk? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Een oud merkplaatje van een origineel Nijmeegse GRUNO-fiets. De fabriek huisde vanaf ca 1925 aan de Graafseweg 242 in Nijmegen. Op Noviomagus hebben we verder alleen een aandeel om te laten zien maar elders op het internet is wel enige bedrijfshistorie te vinden: een tweedelig artikel uit het clubblad van vereniging "De oude fiets", geschreven door Herbert Kuner naar informatie van Ibo Boekhoorn, kleinzoon van de fabrikant. deel 1 nr2004/2 p10-15, deel 2 nr2005/1 p3-8.
Collectie: Theo Phoelich (toegevoegd 28-01-2008)
Reactie 1:

Henny Orth, 09-01-2011: Rijwiel fabriek Gruno, Winschoten, Holland Gruno, NV Rijwielenfabriek Winschoten 1926-11-16
Begin 1939 wordt Gruno/Adek verkocht aan de pas opgerichte NV Rijwiel- en Machinefabriek Brittijn & Lankhorst, gevestigd aan de Graafseweg in Nijmegen. Daarmee komt ook een einde aan de Winschotense rijwielfabriek.
Reactie 2:

Ibo Boekhoorn, 05-09-2014: Wat betreft de panden van de Astra fabrieken aan de Graafseweg. Die panden, Graafseweg 242 tm 250 Nijmegen, zijn overgenomen door mijn grootvader Aegidius Lankhorst samen met Willem Brittijn en daar kwam dus toen rond 1939 de Gruno en Adek Nijmegen in. Dat is terug te vinden in het kadaster nijmegen.

Ik had een vraag: als het goed is hebben de Gruno rijwielfabrieken in 1953 de aankleding betaald van de sprookjesgrot in het Kronenburgerpark tijdens het feest ter ere van 40 jaar militaire luchtvaart in Nederland.
Weet iemand of er toen een Gruno rijwiel in de grot heeft gestaan? Die fiets had een speciale lak en was verlicht op speciale wijze.
Reactie 3:

Martien Derks, 09-05-2016:

Reactie 4:

Gerard Centen, 10-05-2016: Gruno-Adek rijwielfabriek in de oorlog 1940-1945
Ik kan mij herinneren de fabriek was ongeveer hoek Wolfkuilseweg-Graafseweg nr. 242. Als de wind oost of zuidoost richting had dan was de lak uit de lakkerij goed te ruiken in de Wolfskuil.
Aan de ouwe Graafseweg hadden wij (jongetjes) een sluipweggetje via een gat in de afzetting en dan kwamen wij aan de achterkant van de fabriek. Daar was een afval kuil waar afgekeurde onderdelen en soms gereedschap of fiets kogeltjes werden gedumpt. Dat was natuurlijk wel verboden (diefstal) maar op de RK school ging je iedere week verplicht ter biecht in de kerk, en dat was makkelijk, dan was alles weer vergeven. Of dat nog zo is dat weet ik niet!!
Nu is het mij duidelijk dat directeur Aegidius Lankhorst in de oorlog directeur was van Gruno-Adek. Hij was ook grootvader van een bekende Nijmegenaar Ivo Boekhoorn (een geslaagde ondernemer). Ik weet het niet, maar als Marcel Boekhoorn (zowat eigenaar van NEC) ook dezelfde grootvader had, dan heeft de club van Marcel-Boekhoorn NEC veel gelijkenis met de fietsen die in de oorlog werden gemaakt bij Gruno-Adek: NIET BEST (misschien door sabotage)??
Reactie 5:

Ibo Boekhoorn, 21-10-2016: De naam Boekhoorn heeft niets te maken met de fabrieken van destijds, slechts dat de dochter van de directeur/eigenaar later met een Boekhoorn is getrouwd.

En inderdaad werden de fietsen bewust slecht gemaakt om de bezetter te irriteren.
Bij de lakstraat moeten in de oorlogstijd onderduikers hebben gezeten omdat het daar warm was.
Reactie 6:

Gerrit Jansen, 26-12-2019: Ik kreeg eens een nieuwe jongensfiets toen ik een jaar of 10-11 was.
Het was een zwarte Gruno, een fiets met terugtraprem.
Mijn ouders hebben deze gekocht bij de rijwielwinkel van de toen dames Geelink, in de Hertogstraat, in de werkplaats stond een oudere monteur met veel vakkennis.
Dat is wel 65 jaar geleden.
Reactie 7:

Ron Dekker, 27-10-2023: ik ben in het bezit gekomen van een Gruno dames fiets Nijmegen Holland, met frame nummer 1949, en ben benieuwd of deze fiets te dateren is.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.