004-Hoogma <= vorige |  index  |  volgende =>
EtikettenCat-004-Hoogma Eilbrachtstraat
De firma J.S. Hoogma sierde zijn limonade-gazeuse flessen op met bovenstaand etiket. Tegenwoordig kennen we slijterij Hoogma aan de Daalseweg 185. Dat zou dus goed familie kunnen zijn....
Collectie: Berry Janssen
Heeft u herinneringen bij dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.
Reactie 1

Martin Ruikes, 19-03-11: Overzicht van de familie Hoogma 

Nadat de vader Everhardus Wilhelmus Ruikes was overleden dd 22 sept. 1887 te Zevenaar bleef de weduwe Sophia Ruikes-Bronkhorst achter met haar 3 zoons aan de Kerkstraat te Zevenaar.

Geen van haar zonen had het timmermansbedrijf van hun vader willen overnemen, zodat besloten werd het grote pand te verkopen… waarna zij met haar zonen naar Arnhem vertrok. Het huis werd verkocht aan een tabakshandelaar, later de vice consul van Duitsland. Ene Her. M. Buschhammer.

Toen ook Sophia kwam te overlijden op 13 maart 1891 besloot de zoon Everhardus Theodorus Ruikes te huwen met de dienstbode van zijn moeder Gijsberta Janna van Rooy geb. te Lienden 8 nov.1865 Waarbij hun huwelijk werd gesloten te Arnhem op 10 febr. 1897. Alhoewel Gijsberta van huisuit Ned. Herv. was, werd zij toch later R.K.

Te Arnhem werd hun eerste kindje geboren.. t.w. Gijsberta Sophia Everdina Ruikes geb. 22 dec. 1897. Hun tweede kind werd na de verhuizing naar Tiel geboren op 15 dec. 1900 Waarna deze overlijd op 21 april 1903… Als het jaar1906 net is begonnen wordt hun tweede meisje te Tiel geboren … Sophia Everdina Ruikes.. Na een moeilijke tijd zal het gezin verhuizen naar Nijmegen waarbij ze als laatste een woning betrekken aan de Bilderdijkstraat 8 b. Later zal de moeder Gijsberta Ruikes- van Rooy hier ook komen te overlijden dd. 9 dec. 1973….. De beide meisjes zullen later huwen met 2 middenstanders t.w. Gijsberta met melkhandelaatr Henk Barten… en Sophia Everdina Ruikes met slijterijhouder Johannes Hendrikus Hoogma geb. te Nijmegen 10 dec. 1905.. Deze was de zoon van bierbottelaar Johannes Hendrikus Hoogma geb. te Breda 8 juni 1876 en deze was gehuwd met Hendrika Paulina Artz geb. te Millingen 29 juni 1870… uit een vissersfamilie en zij was bekend met de kennis van het bottelen en gebeuren in bottelarij en slijterij van bieren en wijnen…..Misschien dat de drang naar een slijterij daarom zo groot is gebleken..

Met zijn zussen Marie Johanna geb 2 april 1902 en Wilhelmina Hendrika geb. te Nijmegen 3 nov. 1903 waren zij een zeer hecht gezin…een later zusje leeft slechts een maand … geb 23 sept. 1909 en overl. op 29 okt 1909…. Dit gebeuren speelt zich af aan de Eilbrachtstraat no. 8 te Nijmegen …Navorser is spoor van de 2 zussen kwijt ……. Maar later zal Johannes Hendrikus Hoogma huwen met Sophia Everdina Ruikes dd. 7 nov. 1937 te Nijmegen Waarna zij later de slijterij van de familie Koelman aan de Daalseweg zullen beheren. Later zal de slijterij aan de overzijde van de straat een nieuw pand betrekken welk nu nog steeds bestaat nu met de naam slijterij Hoogma…..

Reactiepagina
Reactie 1:

Guido Bosch, 07-12-2016: 23 oktober 1892 te Zevenaar (akte 81), toen stierf Sophia Bronkhorst. Dus niet zoals vermeld op 13 maart 1891. Mijn opa's moeder was een Bronkhorst en zo kwam ik dit al werkende aan mijn stamboom tegen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: