Hierbij zend ik u ter opname in het Dossier

Hierbij zend ik u ter opname in het Dossier ''Van Dungen'' de door mij geschreven biografie van mijn opa Piet Stuyt . Hij was directeur en 50% aandeelhouder van Van Dungen van 1922 tot 1957.
De biografie is gepubliceerd in het Numaga jaarboek 2006.

Met vriendelijke groet,
Peter Paul Mastboom

Stuyt,Piet
(Purmerend 16 mei 1893 - Nijmegen 23 februari 1957), chocoladefabrikant

Als oudste zoon van de Purmerendse kaashandelaar Petrus Stuyt was Piet Stuyt voorbestemd om zijn vader op te volgen in het familiebedrijf. Na zijn middelbare schooltijd op het pensionaat St Louis in Roermond werd Piet eerst een jaar naar een Engelse kostschool gestuurd om goed Engels te leren spreken en schrijven. Uit zijn brieven naar huis blijkt dat hij er een plezierige tijd heeft gehad maar dat zijn vader zich geregeld zorgen maakte over de vorderingen van zijn zoon in relatie tot de hoge kosten van het verblijf daar. Helaas overleefde bijna geen van zijn vrienden uit deze periode, de eerste wereldoorlog die drie jaar later uitbrak. Na zijn terugkeer begon hij zijn loopbaan bij zijn vader op kantoor.
Eind 1918 maakte Piet met de SS Nieuw Amsterdam een reis naar Amerika en Cuba. In New York aangekomen werd hij geveld door de Spaanse griep die toen in de hele wereld tientallen miljoenen slachtoffers maakte. Ziekenhuizen waren overvol waardoor hij werd ondergebracht in een ontruimde kerk waar hij weken lang op een veldbed heeft gelegen.
Terug in Nederland trouwde hij in 1919 met Beatrijs Wiegman, dochter van de Haarlemse bankier Wiegman.
De jonge Piet bleek ondernemersbloed te hebben en wilde voor zichzelf beginnen. Gesteund door zijn schoonvader trad hij in 1921 toe tot het familiebedrijf van van den Dungen in Nijmegen.
Paul van den Dungen had het koekbakkersbedrijf van zijn vader uitgebouwd tot een “chocolaadfabriek” maar was toe aan expansie en zocht commerciële versterking. Met de komst van Piet Stuyt werd gestart met de bouw van de Van Dungen fabriek aan de Groenestraat, een stadsgedeelte dat toen in ontwikkeling werd genomen. In deze tijd werd ook het Willemskwartier gebouwd en enige jaren later (1924) het Canisiusziekenhuis. Zelf ging hij in een nieuwe woning op de Hazenkampseweg wonen, gelegen naast de St Annamolen.
Na het overlijden van Paul van den Dungen in 1922 werd Piet Stuyt algemeen directeur wat hij tot zijn plotselinge dood door een hartstilstand in 1957 is gebleven. Het bedrijf groeide snel en gaf eind jaren dertig werk aan ca. 200 mensen.
Samen met de adjunct-directeur Jan van den Dungen heeft hij het bedrijf door diverse crisissituaties moeten loodsen. Met name de oorlogsjaren waren zwaar omdat in 1943 de fabricage op last van de bezetter geheel gestaakt werd. Delen van de fabriek werden zelfs ingericht als veldpostpakketten postkantoor.
Piet Stuyt kreeg twee dochters maar zijn huwelijk eindigde in 1936 in een voor katholiek Nijmegen geruchtmakende scheiding. Hij verhuisde naar de Kwakkenbergweg 72 waar hij met een vooruitziende blik in de tuin een schuilkelder liet aanleggen. Tijdens de bevrijding van Nijmegen in september 1944 heeft hij hierin samen met zijn dochters en buurtgenoten vele nachten doorgebracht.
Na de oorlog brak een bloeiende periode aan, vooral door de export van de chocolade producten naar Amerika. Waar Droste, Kwatta en Van Houten de massamarkt opzochten, positioneerde van Dungen zich in het kwaliteitssegment waardoor met name in de Verenigde Staten hoge marges gehaald konden worden. Bekende exportproducten uit Nijmegen waren chocolade klompjes en paaseitjes die veel als wisselgeld bij de winkelkassa’s werden ingezet.
Na de verkoop van Van Dungen in 1972 aan Kwatta werd de productie verplaatst naar Breda en werd het gebouw aan de Groenestraat gesloten. In 1977 werd het levenswerk van Piet Stuyt door de gemeente Nijmegen aangekocht en gesloopt voor de bouw van 76 woningen.

Reactiepagina
Reactie 1:

Hennie van Wees, 25-06-2019: Is de architect Jan Stuyt (Cenakelkerk) familie van Piet Stuyt?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: