BordNoviomagum

Bord Noviomagum

Wie o wie kan mij informatie verschaffen?
Dit bord is geschilderd bij De Porceleyne Fles in 1928. Bij welke gelegenheid zou dit gemaakt kunnen zijn? Wat stelt de afbeelding met de vele symbolen voor?

Collectie Christiaan van Nispen (toegevoegd 22-11-2017)

Weet u meer over dit bord? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

terug

Reactiepagina
Reactie 0:

Christiaan van Nispen, 22-11-2017: bord Noviomagum van De Porceleyne Fles
Reactie 1:

Hans van den Heuvel, 22-11-2017: Ik denk dat het te maken heeft met de vrede van Nijmegen, die op 10 aug. 1678 (dus 250 jaar voor 1928) tussen de Republiek der zeven verenigde Provincien en Frankrijk is gesloten.

Redactie: Zou je uitgebreider kunnen aangeven hoe je op die gedachte gekomen bent?
Hans: Hoe ik hierbij kwam was eigenlijk al het jaar en als je de rechtse Cupido bekijkt heeft die een ganzenveer in de hand waarmee de vrede dan getekend zou kunnen zijn, en een lauwerkrans boven het hoofd wat volgens mij toch op een overwinning wijst bv. de vrede. De linkse Cupido heeft dan wel een lans in zijn hand maar schild en helm afgelegd, de strijd is afgelopen.
Reactie 2:

Dick Jacobs, 25-11-2017: CUPIDO, oftewel AMOR, was de godin van de liefde. In dit geval zou ik dus liever spreken over (uit het Italiaans afkomstig) PUTTO, meervoud PUTTI. (Als zo'n jongetje vleugels heeft wordt gesproken van een cherubijntje.)
De rechter putto lijkt me inderdaad het begrip vrede uit te beelden.
De lans van de linker zou kunnen betekenen dat het recht heeft gezegevierd.
Reactie 3:

Rob Essers, 08-12-2017: Dezelfde afbeelding trof ik met bronvermelding aan bij Wikipedia. Deze afbeelding stond in 1788 met het onderschrift Stads Wapen in de nieuwe druk van Nijmegen, De Oude Hoofdstad der Batavieren door H.K. Arkstée (derde boek, naast p. 236).

Redactie: Ook in de uitgave uit 1733 staat de afbeelding (tegenover p. 218) met daaronder een tweede afbeelding van het gekroonde schild met dubbelkoppige adelaar met leeuw op de borst, vastgehouden door twee leeuwen. Op p. 219 staat: "Zie hier twee byzondere afbeeldsels van 't Stads wapen, zoo als ze beyde gebruikt worden." zonder verdere uitleg over de putti.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: