CarolusMagnus1929

Bord Carolus Magnus 1929

Er is maar één studenten corps dat Carolus Magnus heet, tenminste zo ver ik weet. Dit bord moet dus wel Nijmeegs (gerelateerd) zijn... gemaakt in de koninklijke Sphinx fabrieken in Maastricht, bij het eerste lustrum.
Collectie: Hennie van Wees (toegevoegd 17 juni 2012)

Heeft u herinneringen bij dit bord? REAGEER, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

Redactie, 22-06-2012: Dit NSC Carolus Magnus is dus opgericht in 1924. Waarom vierde de Nijmeegse Studentenvereniging met dezelfde naam hun 80-jarig bestaan dan niet in 2004 maar in 2008? Het antwoord is te lezen in deze Historie van Carolus Magnus.

Reactie 2:

L. Hendriks, 28-06-2012: Het Nijmeegsch studentencorps 'Carolus Magnus' werd opgericht in 1923 (gelijk met de Katholieke Universiteit). De datum van het eerste lustrum op deze tegel is dus enigszins vreemd omdat deze in 1928 werd gevierd.

Elke student die ging studeren aan de Katholieke Universiteit werd automatisch lid. Onder de vleugels van het corps (=lichaam) ontstonden vele subverenigingen zoals de nog bestaande faculteitsvereniging voor rechten en vele sportverenigingen en disputen waar er ook nog enkele van bestaan. In de jaren 60 nam de weerstand tegen dit verplichte nummer voor studenten onder een steeds linkser wordend Nijmegen toe en uiteindelijk liepen de leden aantallen snel terug. De NSC had o.a. een heren- (Roland) en een damessociteit (de Meisjesclub) waar de studenten na een pittige ontgroening lid van konden worden. Deze sociteiten onderhielden ook verschillende disputen waar er dus nog enkele van bestaan.

In 1964-1965 hield de NSC op te bestaan. Sigilla en Rok hingen al lang in de kast en het laatste bestuur trad in 't-shirt en korte broek' aan. Zo werd de oude traditionele NSC van binnen uit afgebroken en onder de tijdsgeest omgevormd van een traditioneel corps tot een studentenclubje zonder mores.
De traditionele sociteiten de Meisjesclub en Roland hadden het ook zwaar maar verzette zich hier hevig tegen en fuseerde na vele pogingen uiteindelijk succesvol in 1972 tot Algemene Studentenverening Nijmegen. Dit leverde veel weerstand op van de oude reunisten uit de NSC jaren.
Uiteindelijk werd de naam daarom veranderd in Nijmeegse studenten vereniging Carolus Magnus om nog terug te grijpen naar de geschiedenis. Als 'nieuwe' dies werd de oprichtingsdatum van Roland gebruikt: 1 feb 1928.

Tegenwoordig probeert NSV Carolus Magnus aan de Hertogstraat weer een 'traditionele' studentenvereniging te zijn maar van een 'corps' mag geen sprake meer zijn. NSV Carolus Magnus wordt ook niet erkend als zodanig door de andere corpera.

In andere steden wisten de liberale en traditionele corpera namelijk wel stand te houden en floreren inmiddels weer behoorlijk. (Leiden, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Wageningen, Rotterdam)

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.