mulder01


Spoorstraat ca 1914, fotograaf J.G. Mulder, collectie gahetNA.nl (klik op de foto om de 3D-foto te zien)
 

Reactie 1:

Wim Erkens, 02-12-2013: Op deze foto zien we het muziekkorps van de Koloniale Reserve met daarachter de kolonialen (KNIL militairen) op weg naar het station. Wanneer de kolonialen hun opleiding hadden volbracht gingen ze met muziek voorop naar het station. Vandaar met de trein naar Amsterdam of Rotterdam, vervolgens met de boot naar Nederlandsch Indie.

Reactie 2:

Gerard Centen, 02-12-2013: Deze foto laat zien het afmarcheren van de koloniale reserve naar het station Nijmegen, Op de dag van vertrek naar de Oost marcheerden de Oostgangers te midden van hun kameraden en burgers, en altijd met muziek voorop door Nijmegen vanaf de Prins Hendrik kazerne naar het station. Het was ook wel een gebeurtenis in die tijd: voor zes jaar naar IndiŽ.
Ik heb zelf geen herinnering aan zo'n uittocht van de Koloniale Reserve. Ik ben in 1934 geboren in Nijmegen, op 5 mei 1940 kwamen de Duitsers en ik kan mij wel herinneren dat ik voor 1940 soldaten heb gezien met prachtige uniformen, (kolonialen).
Maar in 1954 moest ik in dienst bij het korps mariniers, en na vier maanden opleiding werd ik uitgezonden voor 16 maanden naar Nieuw-Guinea, en daar heb ik verschillende kolonialen gesproken die de oorlog tegen de jappen hebben overleefd. Als Nijmegenaar kreeg ik gouw kontact met die mannen. Dus ik hoorde verhalen wat deze mannen in hun opleiding in Nijmegen zoal hadden beleefd. Helaas de meeste kolonialen die in de jaren vanaf 1936 naar IndiŽ gingen zijn nooit meer teruggekomen. Ook de oom van mijn vrouw is in 1942 gesneuveld in Tarakan (Borneo) tegen de Japanners, hij staat in de lijst van Nijmeegse oorlogsgevallenen (sergeant Joop van Benthem). In de bijlage zie je geld wat in IndiŽ was tijdens de Japanse bezetting, dit is wat ik als herinnering aan de kolonialen reserve nooit vergeet.

Reactie 3:

Theo Binnendijk, 06-12-2013: hier is het muziekkorps van de koloniale reserve te zien. Bijgaande foto heb ik gedownload van Wikimedia en het kan niet missen. De koloniale reserve was zoals bekend dicht bij het station gelegerd.


detail uit de stereofoto

REAGEER

terug

Reactiepagina
Reactie 4:

Rien Vermeulen, 28-02-2014: In die tijd was volgens mij de KNIL gelegerd in de kazerne in de Hoogstraat bij het Valkhof. De KNIL opleiding is later naar de Prins Hendrik kazerne gegaan.
Beste Gerard de Duitsers kwamen op 10 mei 1940 Nederland en dus ook Nijmegen binnen. Ik heb op de Groesbeekseweg nog staan te kijken toen ze daar door kwamen. Ik weet dat nog zeer goed die Duitse soldaten met hun motor en zijspan in hun grauw groen grijze tenue, een soort regenjassen. Als ik het fout heb dan hoor ik het graag.
Reactie 5:

Gaston Pfister, 25-04-2016: Mijn opa George Emile Pfister, horlogemaker, emigreerde omstreeks 1900 vanuit Zwitserland naar Nijmegen, vestigde zich en trouwde daar in 1903 met de Nederlandse Mietje Renssink en deed daar dienst bij de muziek van de Koloniale Reserve. Ik probeer zijn biografie reconstrueren maar kom juist hier absoluut niet verder. Weet soms iemand iets over hem?

Uitgebreidere informatie: Opa was horlogemaker en muzikant bij de koloniale reserve, naar overlevering speelde hij de bombardon (zo'n enorme toeter om je nek). Dat heb ik uit oude Nijmeegse adresboeken (zie aanhang). Opa emigreerde in de crisistijd vanuit de Zwitserse Jura naar Nederland, ik stel me voor om zich te laten aanwerven door het KNIL. Ik tref hem ook aan bij de Antwerpse Immigratie. Helaas weet ik daar veel te weinig over, mensen die hem gekend habben zijn al lang overleden. Grote vraagtekens.
Hij woonde in Nijmegen op diverse adressen en genoot naar zeggen van mijn ouders als horlogemaker een uitstekende reputatie. Ik trof hem en mijn oma in 1963 nog hoogbejaard (95) aan vlak voor zijn dood in een bejaardentehuis, destijds ergens vlak achter Plein 1944. In een hoek van de slaapkamer stond een klein draaibankje dat hij beroepsmatig gebruikt had. Er bestonden toen nog geen digitale uurwerken, alles liep op veer- of zwaartekracht, wieltjes, asjes en palletjes maakte hij handmatig. Zijn vader Samuel was in Zwitserland ook al klokkenmaker; ze kwamen uit Kanton Jura, de franstalige streek in het noord-westen van Zwitserland, die daar nog steeds het grote centrum van horlogerie is.


Adresboek 1910-1911

Ik ben in Nijmegen vlak na de 2e wereldoorlog geboren, naar school gegaan etc. Was al in het buitenland voordat we naar Zwitserland vertrokken en daar nu al ruim 40 jaar wonen. De familie in Nederland verloren we uit het oog. Ik probeer nu met genealogie (my heritage) het een en ander van hem en zijn 6 zonen boven water te halen. Enkelen waren in NL militair, ook in het KNIL en gevangen in een jappenkamp (zie www.gahetna.nl). Erg spannend, maar helaas bijna onmogelijk meer te weten te komen omdat al die gegevens onder slot en grendel liggen. Daarom zoek ik in het internet en hoop op die manier meer te ervaren.

Redactie: in Nederland wordt met 'crisistijd' meestal de jaren 20-30 bedoeld. Was dat in Zwitserland anders?
Gaston: Zwitserland was lang niet altijd welvarend. Crisistijd (werkeloosheid en armoede) bestond er net zoals in NL in de jaren 20-30 maar vooral in de 2e helft der 19e eeuw met name op het platteland. Tienduizenden emigreerden toen, vooral naar Amerika.
Opa was ook cultureel geen onbekende en liep natuurlijk met de Vierdaagse mee met de muziek. Bij Reactie 3 staat een prachtige foto van het muziekkorps der koloniale reserve in Nijmegen, (omstreeks 1910?). Mijn opa staat er heel zeker ergens tussen. Of nog iemand hem herkent?

Redactie: In de beeldbank van het Regionaal Archief staat ook deze:


Koloniale Reserve verlaat de Valkhofkazerne, datering 1910 (Bron: RAN F51124)

Reactie 6:

Johnny Meuleman, 25-04-2016: Ik heb zelf enige speurwerk verricht en ben erachter gekomen dat mijn familie oorspronkelijk uit Zwolle komt. Hoe wij in Nijmegen terecht zijn gekomen dat kunnen 3 redenen zijn maar daar kan ik niet meer achter komen.
Eťn van die redenen zou kunnen zijn dat mocht de bovenste foto uit 1914 zijn dan kan daar mijn opa tussen zitten. Die heeft met tussenpozen tot in de jaren '30 in Nederlands-IndiŽ vertoeft.
Reactie 7:

Gerard Centen, 29-01-2019: Op 4 mei 2019 wordt op het oorlogsmonument op Plein 1944 een erelijst onthuld met de namen van 160 gesneuvelde Nijmeegse militairen waarvan 70 namen van KNIL (kolonialen) 1940-1945 die gesneuveld zijn, in toen nog Nederlands IndiŽ, met de oorlog in 1942-1945 tegen Japan. Nijmeegse kolonialen waren er behoorlijk veel, vooral in de jaren 30. De opleiding was ook in Nijmegen in de prins Hendrikkazerne.
Ik heb in mijn diensttijd 1954-1956 nog veel gepensioneerden kolonialen gesproken over de oorlog tegen de Jappen en na 1945 tegen Soekarno nationalisten, die heeft geduurd tot 1949, waarin ook veel beroeps- en dienstplichtige Nijmeegse militairen gesneuveld zijn.
Ieder jaar ga ik naar Roermond waar op de eerste zaterdag van september in park Hattum, IndiŽ en Nieuw-Guinea veteranen komen om de gesneuvelden van onze voormalige koloniŽn te herdenken. Alle namen staan op zuilen op bronsplaten. Drie jaar geleden waren er bronsplaten afgebroken door flapdrollen. Als oud marinier zou ik graag met een Papoea pijl de daders in hun laffe reet schieten.
Reactie 8:

Gaston Pfister, 30-01-2019: Mijn oom, sergeant Arie Pfister, werd in IndiŽ van zijn vrouw gescheiden en moest van de Jappen aan de Birma-Spoorweg meewerken. Dat was ook niet gezellig. Veel flapdrollen van tegenwoordig hebben geen benul van al die dingen.
Reactie 9:

Gerard Centen, 06-05-2019: op zaterdag 4 mei was ik samen met mijn vrouw aanwezig bij de onthulling van de plaquette met 180 namen van gesneuvelde Nijmeegse militairen in de 2e wereldoorlog, het samenstellen was een monnikenwerk weet burgemeester Hubert Bruls, en er zullen altijd mensen zijn die vinden dat iemand er ook, of juist niet had op moeten staan, maar daar gaat het vandaag niet om, natuurlijk dat is ook zoo, maar er zijn toch een hoop nabestaande families, van gesneuvelden die niet met hun namen op de Plaquette staan die zijn behoorlijk geraakt, en dat is jammer want ik kom jaarlijks in september in Roermond bij de herdenking van indien en nieuw-guinea daar staan 6000 namen van gesneuvelden, maar goed hoe dan ook, als de st steven toren klokken luiden dan galmen de geluiden over de plaquette met 180 namen van gesneuvelde Nijmeegse soldaten, en dat geldt dan ook voor de gesneuvelde Nijmegenaren 1940-1945 die niet op de plaquette staan. Want in gedachte brengen alle nijmegenaren een militairen groet aan hen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: