Stadswandeling Nijmegen aan het water

De rivieren zijn de levensaders van ons land. Ze zorgen voor een constante toevoer van drinkwater en voor vruchtbare grond en waren eeuwenlang de belangrijkste transportwegen van de mens. Niet voor niets dat veel steden aan de rivier ontstonden. Nijmegen is zo’n stad die haar bestaan grotendeels te danken heeft aan haar ligging aan het water. In de 12de eeuw begon een bloeiperiode, die Nijmegen vooral te danken had aan de handel. Goederen werden af- en aangevoerd via de rivier en de inkomsten uit tolheffing leverden een belangrijke bijdrage aan de lokale schatkist. De Waal bracht de stad veel voorspoed, maar soms keerde de rivier zich tegen haar. Dijkdoorbraken en overstromingen richtten af en toe veel schade aan. Al deze gebeurtenissen hebben het aanzicht van de stad beïnvloed.
Hetzelfde geldt voor Lent, dat menigmaal ten prooi viel aan overstromingen, volgend op een dijkdoorbraak. In 1590 verrees een groot fort dat het op de dijk gelegen Veur-Lent geheel domineerde. Nog geen twintig jaar later werd het dorp doorsneden door een nieuwe trekvaart, de voorloper van de huidige verkeersweg van Nijmegen naar Arnhem. En ook in de nabije toekomst zal het water nieuwe sporen trekken door Lent.
Deze stadswandeling gaat langs verschillende plaatsen in Nijmegen en Lent die een belangrijke relatie met het water hebben of hebben gehad. De route is ruim 7 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. De wandeling gaat over veel trappen en is daarom helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en voor mensen in een rolstoel.

Het beginpunt van deze wandeling is museum Het Valkhof aan het Kelfkensbos.

 

P01.jpg P02.jpg P03.jpg P04.jpg P05.jpg P06.jpg
P07.jpg P08.jpg P09.jpg P10.jpg P11.jpg

 

Klik hier om deze stadwandeling uit te printen als een word-document (11 pagina's, 2 Mb)

Stichting Noviomagus.nl kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de juistheid van deze stadswandeling en de gevolgen die gebruik ervan met zich kunnen meebrengen. U loopt dus op eigen risico.

Heeft u genoten van een van deze wandelingen? U kunt een vrijwillige bijdrage storten op giro 9441156 t.n.v. Stichting Noviomagus.nl te Nijmegen o.v.v. "stadswandeling Noviomagus". Indien u ons wilt steunen als donateur of sponsor, kijk dan op de donateurspagina of email: info@noviomagus.nl 

terug

eXTReMe Tracker


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: