opdracht5sintstevenskerk

Nu volgt opdracht 5.

Als je voor de blauwe hand staat zie je rechts naast het café een trap omhoog lopen. Jullie gaan deze trap op. De straat waar je nu op uitkomt heet St. Stevenskerkhof. Je loopt verder om de kerk heen totdat je bij de ingang van de kerk staat.  

Sint Stevenskerk

Graaf Otto II van Gelre kreeg toestemming om in de stad een nieuw bedehuis op te richten en in 1254 werd begonnen aan de bouw van de kerk. Deze kerk werd in Romaanse stijl gebouwd: met zware muren en kleine vensters met rondbogen. Rond 1307 was het gebouw klaar, maar de toren was pas omstreeks 1326 klaar.
De kerk is daarna heel vaak verbouwd en vergroot. Tussen 1343 en 1361 werd de Sint-Steven een kruisbasiliek (dit betekent dat de kerk een kruisvorm kreeg). Bij deze verbouwing kreeg de kerk een meer gotisch karakter. In 1772-1777 werd de kerk gerestaureerd (opgeknapt). Daarna begon het enorme bouwwerk langzaam maar zeker in verval te raken. Rond 1940 waren er plannen voor een grondige restauratie, maar deze ging wegens geldgebrek niet door.
Net als vele andere kerken viel de Sint-Stevenskerk in februari 1944 ten prooi aan het geallieerde bombardement. De toren stortte neer op een aantal huizen en de kerk raakte heel erg beschadigd. Even wilde men de kerk slopen, maar in 1948 werd dan toch begonnen met een ingrijpende restauratie, die pas in 1969 werd afgerond. De kerk werd teruggebracht in de staat, zoals deze in de 17de eeuw verkeerde.  

 Opdracht bij de St. Stevenskerk

De kerk is in verschillende bouwstijlen gebouwd, zoals je in de tekst kon lezen (Romaanse stijl en gothische stijl). Welke vorm hebben de bogen bij de ingang van de kerk?

 _________________________________________________________

 _________________________________________________________

Teken de vorm hieronder na.

 

home | naar opdracht 6


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.