Hatert

HATERT:

Hatertseweg:
De Hatertseweg heeft nog steeds zijn oorspronkelijke loop. Tot eind jaren '60 eindigde de weg voor het kerkje van Hatert. Hier was de weg wat breder en vormde hij het dorpsplein. Het kerkje moest in 1967 wijken voor de aanleg van de oprit van de nieuwe Hatertsebrug. Aan de Hatertseweg zijn nog enkele oude boerderijtjes te vinden, die nog enigszins herinneren aan de vroegere bebouwing van Hatert en omgeving.

Winkelsteegseweg:
De Winkelsteegseweg loopt bochtig van
de Hatertseweg naar de Vossendijk. Voor de aanleg van het Maas-Waalkanaal liep de weg, toen Nieuwe Zwanenstraat geheten, door naar de Oude Dukenburgseweg. De laatste 150 meter zijn nu nog te vinden tussen de Oude Dukenburgseweg en de Dukenburgsebrug.
Na de aanleg van het kanaal veranderde nog maar weinig aan de loop van de Winkelsteegseweg. Alleen het meest noordelijke deel werd in de jaren '70 afgebogen naar de Vossendijk.

Vossendijk:
De Vossendijk begint bij de Hatertseweg en loopt bochtig naar het Maas-Waalkanaal, om vervolgens ruim 600 meter parallel aan de Oostkanaaldijk te lopen. Tot in de jaren '70 liep de weg geheel anders. Hij begon op dezelfde plek, op de kruising met de Hatertseweg. De weg liep ongeveer 150 meter in noordwestelijke richting, zoals nu, maar boog vervolgens af en volgde de huidige Vossenhof. Daarna liep de straat in een vrijwel rechte lijn naar de Staddijk. Beide dijken kwamen bij elkaar op het punt waar de Staddijk nu langs de bebouwing aan Weezenhof 26 loopt.
Bij de aanleg van het Maas-Waalkanaal verdween een stukje van de Vossendijk, maar iets noordelijker werd een brug over het kanaal gebouwd, die via bochtige opritten te bereiken was. De brug lag enkele meters noordelijker dan de huidige brug.
De Vossendijk verdween bijna helemaal door de aanleg van de Weezenhof (vanaf 1970) en de afbraak van de oude brug over het kanaal. Begin jaren '70 werd tussen de oude Vossendijk en de Oostkanaaldijk een nieuwe weg aangelegd en deze kreeg nu de naam Vossendijk. Het laatste stukje van de oorspronkelijke Vossendijk werd in 1974 Vossenhof genoemd.

De Hulsen:
De Hulsen was een groot landgoed, waarvan de oorsprong vele eeuwen terugging. Een groot deel van het landgoed lag op de plaats waar nu stichting De Winckelsteegh is gevestigd. Overigens was de Winkelsteeg vroeger een apart landgoed.
Huis De Hulsen werd in 1887 afgebroken en van de rest van het landgoed bleef daarna vrijwel niets meer over. Een enkele boerderij, die mogelijk tot het goed heeft behoord, staat nog overeind. Verder is de herinnering bewaard gebleven in de Hulzenseweg - vroeger een van de toegangswegen tot het landgoed - en in de naam van een opvanghuis voor daklozen.

terug naar titelpagina


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: