Novioboek

Archiefbeelden Nijmegen

Een 128 pagina's tellend boek met ruim 200 afbeeldingen in zwart-wit. In het boek zijn de volgende hoofdstukken opgenomen:

H1. De stedebouwkundige geschiedenis van Nijmegen.

H2. Rondje langs de wallen, anno 1875 (beschrijving van oude stadswal en -poorten, voorzien van uniek fotomateriaal)

H3. Gevelstenen

H4. Architectuurbeschrijving (beschrijving van 7 architectuurstijlen aan de hand van Nijmeegse gebouwen)

H5. Stadswandeling

Het boek is geheel uitverkocht. 

Klik hier voor een filmverslag van de boekpresentatie

Hieronder volgt een impressie van dit project.

De geschiedenis van dit project, "ons eerste eigen boek" gaat terug naar februari 2002 toen we werden gebeld door Tom Windey van het Belgisch agentschap van de Engelse uitgeverij Tempus Publishing. Zij brengen een boekenreeks op de markt onder de naam "Archiefbeelden" en zijn doorlopend op zoek naar enthousiaste amateur-historici die de wens hebben een eigen boek uit te brengen over hun stad. In heel Europa is de serie een groot succes en nu was het moment om de serie op de Nederlandse markt te introduceren. Op zoek naar een geschikte stad en de juiste mensen om een boek te maken, kwam Tom Windey via internet op onze website terecht, en dat bracht hem op het idee om ons te benaderen met het verzoek om als eerste in Nederland een boek uit te brengen in de serie "Archiefbeelden". Materiaal en kennis waren ruim voorhanden en Nijmegen was (en is) de oudste stad van Nederland dus die combinatie zou succesvol kunnen zijn om de serie in Nederland te introduceren. Na een proefexemplaar ontvangen te hebben, besloten we in te stemmen met het project en zijn we aan de slag gegaan.  Hylke Roodenburg schreef en herschreef de vele teksten voor het boek. Ikzelf, Henk Kersten, ging met de camera op pad om alles van de nodige foto's te voorzien, er moesten er tenslotte meer dan 200 in het 128 pagina's tellende boek komen. Hans Giesbertz, die al ervaring had met het uitgeven van boeken en een flink archief bezat, stelde een hoofdstuk over de stadswallen samen, en met z'n drieŽn dachten we een goed concept uit voor het boek. We zouden ons richten op voornamelijk architectuur en stedenbouw; a, omdat dat onszelf het meest interesseerde en b, omdat we dan een goede verbinding met de website zouden hebben.

Begin juni gingen we effectief van start met het boek. Een groffe indeling werd gemaakt, onderwerpen per hoofdstuk werden uitgekozen en de taken werden verdeeld. Zo ging ieder van ons aan het werk met een duidelijke opdracht; het maken van een mooi boek. Om de zoveel tijd kwamen we bij elkaar waarbij we elkaars vorderingen besproken en via email was er regelmatig contact. Eind augustus was al het materiaal voorhanden en werd het boek in elkaar gezet. Een week voordat de deadline afliep op 15 september konden we een volledige uitdraai van het boek en alle bestanden op cd gebrand opsturen naar Anabel de Vetter van uitgeverij Tempus, de eerste hobbel was genomen. Het grote wachten was begonnen.

Op 5 november kregen we de eerste scan van de cover opgestuurd en kon de PR beginnen. In eerste instantie voorzichtig via de website, we hadden immers de boeken nog niet in handen, dus je zou denken dat alles nog kon misgaan. Op 7 november komt het bevrijdende bericht dat de boeken op de boot lagen van Engeland naar het vaste land, en dat uitgeverij Allmedia in Nederland met de voorverkoop was begonnen....die liep boven verwachting goed. Rob van Wijk van Allmedia regelde snel een perspresentatie bij boekhandel Dekker van de Vegt, wij regelden wethouder Paul Depla aan wie we het eerste exemplaar wilden uitreiken en stelden de gastenlijst samen. Ook konden de persberichten de deur uit naar de lokale media:

Makers website Noviomagus presenteren boek

Op vrijdag 22 november wordt omstreeks 16.15 in boekhandel Dekker van de Vegt het eerste exemplaar van het boek "archiefbeelden Nijmegen" uitgereikt aan wethouder Paul Depla. Archiefbeelden Nijmegen is het product van Hylke Roodenburg, Henk Kersten en Hans Giesbertz, de mensen die ook verantwoordelijk zijn voor de druk bezochte internetsite www.noviomagus.nl. Doel van de makers is om de historie van Nijmegen bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. Op het internet gebeurt dat al vanaf augustus 2000. De website, die duizenden ansichtkaarten, foto's, prenten en stadsplattegronden bevat, bleef bij de uitgever van de boekenreeks "archiefbeelden" niet onopgemerkt. Het concept van de met dit boek in Nederland geÔntroduceerde boekenreeks, behelst dat locale (amateur)historici de mogelijkheid wordt geboden een eigen boek te schrijven over hun stad. In februari dit jaar werden de makers van Noviomagus.nl benaderd en na een half jaar schrijven, fotograferen en verzamelen, ligt het boek "archiefbeelden Nijmegen" vanaf 22 november in de winkel. Het boek, met ruim 200 foto's, bevat een stedenbouwkundige geschiedsbeschrijving, een rondje langs de wallen anno 1875, een beschrijving van gevelstenen, een 7-delige architectuurbeschrijving aan de hand van Nijmeegse gebouwen en een stadswandeling. 
Wethouder Depla gaf al eerder blijk van zijn sympathie voor de historische internetsite door het voorwoord voor zijn rekening te nemen. De makers vonden hem nu tevens bereid om officieel hun eerste boek in ontvangst te nemen. Auteur Hylke Roodenburg signeert vanaf 16.30 uur. Boekhandel Dekker van de Vegt huist aan de Marikenstraat 29 te Nijmegen. Perspresentatie: Vrijdag 22 november, 16.15 uur.

De persberichten werden prima geplaatst, zelfs op Wijknieuws TV inclusief een mooie foto van het boek. De spanning liep op en op vrijdag 22 november was het dus zover. De dag begon met een lichte domper. Dagblad de Gelderlander publiceerde een artikel met lovende woorden over het boek en website, maar maakte ons inziens de fout om beide media met elkaar te vergelijken; een grenzeloze website kun je nou eenmaal niet meten met een boek met al zijn -al dan niet opgedragen en technische- beperkingen. De kop bracht mensen misschien op het verkeerde been maar de goede lezer werd voorzien van een goede recensie. Een citaat daaruit:

"De liefde voor het oude Nijmegen straalt 128 bladzijden lang de lezer tegemoet. En de kijker, want het boek is zeer rijk geÔllustreerd met archiefbeelden en recente foto's van oude gebouwen. De jonge auteur en zijn compagnons Henk Kersten (recente foto's) en Hans Giesbertz (archiefbeelden) hebben duidelijk hun hart verpand aan de stad. En Roodenburg wil veel kwijt over de stad aan de Waal. Hij vertelt de stedenbouwkundige geschiedenis van Nijmegen, maakt een rondgang langs de vestingwerken in 1875, belicht een aantal gevelstenen die nu nog zijn te zien, geeft een beknopte architectuurgeschiedenis en heeft als toetje ook nog een stadswandeling in petto. Het maakt Archiefbeelden tot een gevarieerd werkje dat zeker veel meer biedt dan de bekende 'oude-foto-boekjes'. De getoonde beelden worden in een context geplaatst, het gaat verder dan een kijkboek."

Om kwart over 4 was het dan zover; Paul Depla kwam binnenlopen bij Dekker van de Vegt en de perspresentatie kon beginnen. Ten overstaan van zeker 50 geÔnteresseerden opende Rob van Wijk van Allmedia de bijeenkomst. Nadat Anabel de Vetter van Tempus het woord had gevoerd, heb ikzelf (Henk Kersten) mijn verhaaltje gehouden. Hylke Roodenburg liet daarna zijn licht schijnen over het project en kraakte enkele kritische noten over het monumentenbeleid in Nijmegen waarna hij overging tot de officiŽle eerste-boek-overhandiging aan wethouder Paul Depla, "fan" van onze website.


Paul Depla nam ruim de tijd en sprak zijn waardering uit voor ons initiatief van de website en het boek.


Daarna was het tijd voor een toost op ons nieuwe boek en kon Hylke aan de slag met het signeren van het boek, als eerste natuurlijk dat van Depla, die een lange rij wachtenden voorging. Tot tegen half 6 is Hylke bezig geweest om in menig boek een persoonlijke krabbel te plaatsen en ook ikzelf en Hans werden regelmatig gevraagd een handtekening te zetten.

Dat het een drukte van belang was en een gezellige boel bij Dekker van de Vegt getuigen onderstaande foto's.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: