909-Sinterklaas.jpg

<- Back | Index | Next ->

909-Sinterklaas.jpg
foto 1

Hoewel het nog lang de tijd niet is, stuur ik toch een paar foto's die alles met Sint Nicolaas te maken hebben. Ik vond de foto's in één van mijn albums van mijn ouders. Bovenstaande foto is voor mij een bijzondere. De Zwarte Piet (met hetzelfde kostuum als op onderstaande 2 bovenste foto's) is namelijk mijn grootvader, Willem Pelser. Hij had vroeger een schoenenzaak, eerst in de Bisschop Hamerstraat, later in In de Betouwstraat nr. 12. Deze foto moet in de jaren '20 gemaakt zijn. Mijn grootvader is in 1931 gestorven.De staf die Sinterklaas in de hand heeft is gemaakt door een Belgisch vluchteling van WO I als dank voor zijn verblijf in Nederland. Hij is gemaakt van geel- en roodkoper. De familie is verder onbekend.

Collectie: Willem Pelser


foto 2

Dit is een foto gemaakt door J. (?) H. (?) Kouw. De voorletters zijn moeilijk leesbaar. De naam is met potlood geschreven. Het Zwarte Pietenkostuum is hetzelfde als op foto 1. De roe heb ik ook nog in mijn bezit, alhoewel een stuk korter dan op de foto. De personen zijn mij onbekend.


foto 3

Dit is een kabinetfoto gemaakt door C. Reijers. Het betreft hier een kunstlichtopname. Wie de personen zijn weet ik niet, wel dat het kostuum van Zwarte Piet nog steeds in mijn bezit is. Het was een driedelig maatkostuum van zwart fluweel afgezet met een rode bies met koperen knoopjes.


foto 4

Er bestond vroeger in Nijmegen een vereniging "Sint Nicolaas voor allen". Mijn vader en moeder speelden daar een rol in. Zij staan ook op deze foto, nl. links en rechts boven St.Nicolaas (Herman Pelser en Rie Käller, toentertijd nog niet getrouwd). Verdere personen die ik herken zijn mijn oom, Leo Käller (rechts als secretaris van de Sint met boek) en Mien Hilckman (links op de eerste rij). De andere personen zijn mij onbekend.
Overigens, dit Sinterklaaskostuum is in mijn bezit (behalve de staf). Ook het Zwarte Pietenkostuum van de Piet rechts op de foto hangt bij mij thuis. Zwart fluweel met een blauwe grofkatoenen mantel met koperen belletjes. Ook de pofbroek is blauw katoen.


foto 5

Ook dit is "Sint Nicolaas voor allen". Volgens mij is deze foto ouder dan foto 4. Mijn vader staat er niet op, mijn moeder, Rie Käller, wel (met ruiten blouse) samen met haar broer, Leo Käller, die daar schuin links boven staat.
Sinterklaas heeft duidelijk een ander kostuum aan, wel dezelfde staf als op foto 4.

REAGEER

Reactie 1:

Mel van Beek, 04-02-2013: De begrafenis van een tante, de laatste uit de generatie van mijn moeder, was de aanleiding om in de geschiedenis van mijn grootvader te duiken. Dus ook het doorspitten van de Noviomagus site.
Bij foto’s oud vond ik onder nummer 909 een aantal Sinterklaasfoto’s ingestuurd door Willem Pelser. Daar stond ook een ‘kabinetfoto’ met een voor hem onbekende Sinterklaas. Ik ben in het bezit van de zelfde foto maar dan op briefkaartformaat en kwalitatief minder goed. Hij is ongedateerd, op de achterzijde opdruk voor briefkaart en een klein logo van Gevaert. De Sinterklaas is mijn grootvader W.Chr. Kokke (roepnaam Chris) geboren 6 februari 1873. De foto moet begin 1900 zijn gemaakt.
Verder gaat het verhaal in de familie dat hij jarenlang Sinterklaas is geweest in Millingen. Het is een verhaal uit de overlevering dus of het klopt is een vraagteken, de naam Hees is ook wel eens genoemd. Later heeft zijn zoon W.M.A.J. Kokke (roepnaam Wim) geboren 8 februari 1907 dat overgenomen.
Mijn grootvader is jaren lid geweest van toneelvereniging St. Genesius een onderdeel van de Kolping Stichting. Hij heeft daar zelf toneel gespeeld en is ook jaren regisseur geweest. Ik heb bij St. Genesius de vraag gesteld of de Sinterklaas opvoeringen onder de vlag van St. Genesius zijn gegaan. Hun archief is niet op een punt verzameld dus het antwoord kost wat tijd.
Bijgaand de foto die ik heb opgediept.


foto 6, vergelijk foto 3

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: