38

<- Back | Index | Next ->

Luchtfoto beschadigde spoorbrug voorjaar 1945. Fotograaf: James Fox

Collectie Marcel Degen (toegevoegd 16-12-2015)

Ik heb deze foto onlangs gekregen van een kleinzoon van James Fox, een voormalige medewerker van de RAF tijdens de 2e WO.
In oktober 1944 bliezen Duitse kikvorsmannen een noodpijler van de spoorbrug op, hierdoor stortte de kleinere nieuwe middelste boog in de Waal.
Wie kan aan de neuskegels (rechts op de foto) van het vermoedelijke viermotorig toestel zien, welk toestel dit is?
Reactiepagina
Reactie 0:

Marcel Degen, 17-12-2015: Luchtfoto beschadigde spoorbrug
Reactie 1:

Ton Leenders, 17-12-2015: Short Stirling
Reactie 2:

Arjen W. Kuiken, 18-12-2015: Marcel Degen vraagt zich af welk type vliegtuig in het voorjaar van 1945 boven Nijmegen (Waal) vloog. We hebben 3 uitgangspunten. 1) hoogstwaarschijnlijk een Engels toestel. 2) een 4 motorig propeller toestel. 3) stuurboord vleugel met 2 blanke, metaalkleurige domes. Hoewel de opname weinig details laat zien, zijn het toch onmiskenbaar de domes (neuskappen) van 2 De Havilland, hydraulische, 3-bladige, all metal, propeller units. Deze werden gemonteerd op Bristol Hercules 14 cilinder, dubbelrijige stermotoren. Deze weer werden in groten getale toegepast op de Short Stirling. De Stirling, van origine een bommenwerper, was in 1945 eigenlijk uitgefaseerd, maar werd nog wel voor transportdoeleinden gebruikt. Ton Leenders heeft dus gelijk. Maar de (interessante) vraag blijft: wat deed dat toestel boven Nijmegen? In welke functie en met welke opdracht?
Reactie 3:

Marcel Degen, 21-12-2015: Ton en Arjen, bedankt voor de duidelijke info.
Voor zover ik heb begrepen maakte de James Fox deel uit van de pers-staf rondom een hoge Britse legerofficier. Hij was zelf geen journalist en had ook geen hoge functie en heeft deze foto hoogstwaarschijnlijk gemaakt met zijn privťcamera.
Zijn kleinzoon wist niet beter dan dat deze foto ergens in de buurt van Rotterdam of Arnhem gemaakt moest zijn.
Reactie 4:

Henk Termeer, 23-12-2015: Lijkt me inderdaad geen officiŽle militaire foto, want die laten doorgaans geen onderdelen van het vliegtuig zien. Ook de richting en de kijkhoek zijn ongebruikelijk. Het toestel komt uit het noorden en de foto toont het westelijke deel van de zuidelijke Waaloever met de beschadigde spoorbrug, de haven, de industriŽle bebouwing en de weg richting Weurt. Zou van februari 1945 kunnen zijn, toen de Operation Veritable startte (8 februari) en diverse hoge geallieerde leiders Nijmegen en omgeving bezochten (Churchill, Montgomery, Canadese generaal Crerar).
Reactie 5:

Rob Essers, 24-12-2015: Het lijkt mij niet erg waarschijnlijk dat de foto in februari 1945 is gemaakt. Een aanvliegroute over bezet gebied ligt niet voor de hand. Bovendien zitten er volgens mij bladeren aan de bomen. Ik ga ervan uit dat de foto op z'n vroegst in mei 1945 gemaakt kan zijn. In De Gelderlander van 26 juli 1945 staat een bericht met de kop "De Spoorbrug over de Waal hersteld". Daarvan is op de foto nog niets te zien.
Reactie 6:

Paul Broekman, 07-10-2016: Volgens mij kan het best mogelijk zijn dat deze foto genomen is in februari 1945, omdat op deze luchtopname langs de oevers van de Waal en op de uiterwaarden nog restanten van sneeuw en ijs te zien zijn en deze verwacht je niet meer in mei. Dat zou dan weer kunnen kloppen met het krantenbericht in De Gelderlander dat gewag maakte van het feit dat de brug in juli 1945 weer hersteld was. Een herstelperiode van ruim vier maanden voor deze klus lijkt mij een logische.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: