32.jpg

<- Back | Index | Next ->

32.jpg

Collectie: Emile Som

Mijn naam is Emile Som, woonachtig in Valthe Drenthe.
Ik heb uw artikel gelezen over De Brakkenstein Crash. Geweldig interessant.
Het toeval wil dat ik een foto heb van die begraafplaats waarop mijn moeder staat en waarop ook het kruis is te zien waar de naam van W.O. Cain op staat. Maar waar het mij om gaat is het graf schuin links achter het graf van piloot W.O. Cain. Mijn moeder staat nl. bij dat graf. Op dat graf staat wel een paaltje met een bord erop met een wit kruis(je) er boven. Ik zou heel graag de tekst op dat bord willen weten.
Waarom vraagt u zich af! Bij mijn moeder thuis, haar ouderlijk huis, waren soldaten ingekwartierd. Dat was op het adres aan de Houtlaan 153 in Nijmegen Brakkenstein. Zowel Britten als Canadezen waren daar geweest.
Ik ben op zoek naar namen van die soldaten ivm. een geschiedschrijving over de familie van mijn moeder waarin de 2e W.O. een belangrijk aandeel heeft.
Mijn vraag aan u is of u aan de originele foto van die begraafplaats kunt komen. Waarschijnlijk is de originele foto scherper en kan wellicht ook de tekst gelezen worden op dat bord.
De tekst zou mij mogelijk kunnen helpen bij mijn zoektocht naar die mannen. Ik heb ook contact met de Canadese en Britse veteranenverenigingen over andere foto's.

foto van het graf van W.O. Cain (zie het artikel van Arjen W. Kuiken over De Brakkenstein Crash)

REAGEER

Reactie 1:

Mark van Loon, 14-12-2011: Op de foto bij het artikel over de crash lees ik:

IN MEMORY OF [MEN?]
OF [of IN] THE
BRITISH ARMY
...
...
...
[THAT IS FOR EVER?]
ENGLAND
...

Reactie 2:

Arjen W. Kuiken, 15-12-2011: Beste Emile Som,
Mijn naam is Arjen W. Kuiken. Ik ben de onderzoeker van de Brakkenstein Crash en tevens de auteur van het artikel op Noviomagus.nl. Ik heb begrepen dat je geïnteresseerd bent in de tekst die op het bord, schuin achter het graf van WO CAIN, staat. Het origineel van de bewuste foto zou uitkomst kunnen brengen.

Helaas moet ik je melden dat er GEEN beter resultaat als het afgebeelde te verkrijgen is.
De foto is zoals hij is: scherp gesteld op het graf van CAIN en de rest wazig. De scan van de foto in het artikel is van goede kwaliteit en is verkregen via een zoon van de zuster van CAIN. Deze laatste had hem weer uit de nalatenschap van haar vader en moeder, de ouders van WO CAIN. De foto is gemaakt enige dagen na de crash door WO SPEEDY, een collega-piloot van het 175 squadron. Het squadron was gelegen op vliegveld Volkel.

Het bewuste graf lag op de tijdelijke begraafplaats gelegen aan de Sophiaweg, recht tegenover de ingang naar het klooster Mariënbosch.

Op de foto is te zien dat het kerkhof nog in “oprichting” was, nog relatief klein en slechts afgezet met witte linten. Market Garden begon op 17 sept 1944 en CAIN verongelukte op 6 oktober, 19 dagen later. Op het kerkhof werden enkel Britse onderdanen of leden van het Gemene Best begraven. Geen para’s van de 82e AB Division.

Als je goed kijkt, zie je dat het bord met de witte letters NIET op een graf geplaatst is. Er is geen grafheuvel te zien. Het bord moet een soort algemene functie gehad hebben en was centraal opgesteld.
Deze aanname wordt bevestigd door de foto van je moeder. Hierop staat zij voor de gedenkzuil, die in 1945 door het 3rd C.C.S. op de tijdelijke begraafplaats is geplaatst.
De zuil gaat daar verscholen onder de bloemen. De foto is bijna zeker genomen tijdens of vlak na de officiële herdenking op 10 mei 1945.

De tekst op de zuil was/is:

THERE IS A CORNER IN A FOREIGN FIELD THAT IS FOR EVER ENGLAND

TO THOSE MEN OF THE BRITISH AND ALLIED FORCES
WHO GAVE THEIR LIVES AND ARE BURIED HERE

SEPT – OCT 1944

Deze tekst is hoogstwaarschijnlijk een afgeleide van de originele tekst op het bord.

Ik ben bang dat de tekst op het bord je weinig zal helpen in je zoektocht naar Engelse en Canadese militairen die bij je moeder op de Houtlaan ingekwartierd waren. Heel Nijmegen lag vol. Als er geen echte namen en adressen en/of legeronderdeel gegevens bekend zijn is dit bijna onmogelijk. Misschien heb je de persoonsbewijzen van familieleden in je bezit. Daarop werden vaak namen en adressen geschreven. Ikzelf heb de PB’s van mijn vader en schoonvader en daarop staan diverse namen geschreven, Britse en Amerikaanse. Enige heb ik kunnen achterhalen.

Op de internetsite van het RAN (Regionaal Archief Nijmegen) staan divers foto’s van de 10 mei 1945 herdenking. Misschien kun je je moeder daarop gewaar worden.

Ik wens je veel succes met je zoektocht.

Arjen W. Kuiken

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: