19.jpg

<- Back | Index | Next ->

19.jpg

Collectie: Jos van Reen.

Reactiepagina
Reactie 1:

Paul Broekman, 07-10-2016: Ik meen hier uit de restanten het oude Nijmeegse spoorwegstation te herkennen. Op de voorgrond ontwaar ik op de foto een ijzeren lantaarnpaal (!) die ik op een andere oude foto van het station van vr de oorlog ook al zag staan.
Ook die typische steenstructuur is kenmerkend voor het Nijmeegse station. Achter het voorgedeelte zie je nog de overblijfselen van de ronde overkapping van het perron. Nog een overeenkomst: het meest linkergedeelte van het gebouw heeft dezelfde ramen en hetzelfde dak als die van voor de oorlog. Het lijkt geen twijfel, dit is het Nijmeegse treinstation van na het bombardement.
Reactie 2:

Rob Essers, 08-10-2016: Elders staat een vergelijkbare foto die gemaakt is op zondag 6 augustus 1944. Op archieffoto RAN D1035 (Datering : 1956) staat dezelfde(?) lantaarnpaal met tl-buizen, waarop te zien is dat het onderste gedeelte zwart (antraciet) is en het bovenste gedeelte rood-zwart (stadskleuren). Berlagepalen
Nijmegen stond vroeger vol met deze fraaie lantaarnpalen met n, twee of drie lampen. Het origineel is rond 1925 in opdracht van de gemeente Den Haag ontworpen door Piet Zwart die in dienst was bij Berlage. Mogelijk was er bij de Nijmeegse exemplaren sprake van namaak.

Het laatste(?) exemplaar is verhuisd naar het Goffertpark; zie Street View. Deze paal is aangewezen als beschermd complexonderdeel nr. 7 van het gemeentelijke monument Stadspark de Goffert. De oorspronkelijke bol, de originele verlichting en de stadskleuren zijn verdwenen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: