Waaldijk 49: Huis Oosterhout

Waaldijk 49: Huis Oosterhout

De oorsprong van Huis Oosterhout ligt al in de 14de eeuw, toen de heren van Bronckhorst hier kasteel Notensteyn stichtten. Het omgrachte kasteel ging in 1585 in vlammen op en werd herbouwd. In 1627 werd het kasteel vernoemd naar het nabijgelegen dorp Oosterhout.

In 1809 brak de Waaldijk door en werd het kasteel door de kracht van het water verwoest. Bij deze overstromingen ontstonden overigens drie nog bestaande kolken, die in de uiterwaarden liggen. De grootste daarvan, het Groote Wiel, werd in de vorige eeuw tot Waaiensteinkolk omgedoopt. Deze naam houdt de herinnering levend aan het landgoed Waaijensteyn, dat bij diezelfde overstroming in 1809 geheel wegspoelde.

Huis Oosterhout werd herbouwd, maar in 1820 andermaal verwoest na een dijkdoorbraak. Pas twintig jaar later werd het - nu iets verder van de rivier af - herbouwd als neoclassicistisch landhuis met een boerderij.

Sinds 1870 is Huis Oosterhout in het bezit van de familie Van Boetzelaer. In 1896, 1912 en 1932 lieten de bewoners het landhuis vergroten en het interieur werd in 1930 grondig vernieuwd. Ook het eromheen gelegen goed veranderde. Zo werd vanaf 1887 gewerkt aan de aanleg van een sterrenbos en een zichtlaan van de achterzijde van het huis naar de Waaldijk (zie de derde foto).

Al met al telde het landgoed 159 hectare, maar met de bouw van de Nijmeegse woonwijk Oosterhout is daar een flink stuk vanaf gegaan. Het landhuis en de bossen die er nu nog staan blijven gelukkig behouden en zullen nog lang een rustpunt vormen in het Waalspronggebied.

 

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: