OproepV1Waterkwartier
Oproep aan nabestaanden/overlevenden
van de V1 bominslag Biezenstraat-Waterstraat 18 februari 1945


Het Waterkwartier lag na de bevrijding van Nijmegen in september 1944 in de frontlinie en werd veelvuldig bestookt met granaatvuur en andere beschietingen. Vele straten hadden hiermee te maken en burgers liepen bijna dagelijks gevaar. De Tweede Wereldoorlog ging een beslissende fase in en de Duitsers zetten hun Vergeldingswapens (V1, V2 en V4) in om het tij te keren. In de periode januari-maart 1945 kwamen vrijwel iedere dag V1's over in het Waterkwartier. Dat ging lange tijd goed, totdat op zondagochtend 18 februari 1945 een V1 insloeg op de hoek Biezenstraat-Waterstraat, waar nu kloostergemeenschap De Bron van de Zr Clarissen is gehuisvest.

In 2010 werd op initiatief van oud-wijkbewoner Anton Ruijters een plaquette onthuld ter herinnering aan de vier slachtoffers van de V1 bominslag. De heer Johan van den Broek en mevrouw Bep Plönes deden dat namens de nabestaanden. Destijds hebben diverse families, die woonachtig waren in de Biezenstraat en in de Waterstraat hun verhaal gedaan, dat te vinden is in een boekje.
Zie link: https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Ruijters/Ruijters.htm

Onlangs is nog met de families Engelen, Giesbers, Hermsen, Jansen, Tesser, van den Broek en van Dinteren gesproken over de gebeurtenissen rondom de plek des onheils in deze periode en zijn er nieuwe verhalen naar boven gekomen. Als herdenkingscomité komen wij daarom graag nog in contact met andere (oud-)bewoners van de Biezenstraat, Waterstraat en omgeving die wat te vertellen hebben over de V1 bominslag op 18 februari 1945 en de impact hiervan op de buurt gedurende deze oorlogse periode.

Hebt u informatie/foto's hierover of kent u iemand die ons hierover meer kan vertellen, laat het ons dan weten via email ronaldruijters@hotmail.com.

Herdenkingscomité V1 bominslag Waterkwartier:
Wijkvereniging Ons Waterkwartier
Zr Clarissen kloostergemeenschap De Bron
Kindcentrum Aquamarijn
Jo Janssen/Fractie Gewoon Nijmegen
Familie Ruijters


lijst van de brandweer met de verwoeste én zwaar beschadigde woningen

terug naar Gastredactie-overzicht

Reactiepagina
Reactie 0:

Ronald Ruijters, 18-04-2019: oproep V1-inslag Waterkwartier
Reactie 1:

Henk Termeer, 19-04-2019: Het verhaal over de V1-inslag zou completer zijn als daarin ook het volgende wordt opgenomen. Op diverse plekken in het Waterkwartier en in Hees hadden de geallieerde troepen zware kanonnen opgesteld, waarmee dagelijks doelen in bezet gebied in de Betuwe werden bestookt. Dat die beschietingen frequent tot tegenacties van Duitse kant leidden richting westelijk Nijmegen, is dan ook niet verwonderlijk. De V1-inslag van 18 februari 1945 staat daar overigens los van. De V1-beschietingen waren veelal gericht op Antwerpen en Londen, maar diverse V1-projectielen kwamen onbedoeld eerder neer.
Reactie 2:

Piet van Dinteren, 22-04-2019: Bij ons in de Biezenstraat 176 waren twee Engelse militairen ingekwartierd.
Tijdens de bominslag brak het bed doormidden waardoor de militairen onder de dekens bekneld kwamen te zitten. Mijn vader Tinus heeft ze met veel kracht kunnen bevrijden. Ondanks de enorme schade raakte niemand van ons gewond.
Een van de militairen was Fred Watkins, de andere naam is me ontschoten waarvan ik weet dat hij later op weg naar Arnhem is gesneuveld.
Wie kan mij vertellen welk legeronderdeel destijds was ingekwartierd in de Biezenstraat?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: