Nieuwe pagina 1

© copyright J. van Lith  Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Van Lith

Nijmegen fotopagina 50-er jaren, Bedrijfshistorie Van Lith & Zonen, Bedrijfshistorie Van Lith Bakkerijgrondstoffen (met o.a. Nijmeegse bakkerijen 50-er jaren)

 

J.G.J. van Lith werd in 1933 als jongste zoon van een van de firmanten van "van Lith & Zonen" geboren aan de Kronenburgersingel 1A. Na het bombardement van 22 februari 1944 kwam het gezin in Wijchen terecht en later werd hij intern van het Canisius College. 

 

 

De foto rechts toont de auteur in zijn donkere kamer op de vliering van zijn ouderlijk huis in Wijchen. De ontwikkelschalen zijn braadsleden van een Aga fornuis, de chemicalienflessen zijn van Hollandia bronwater met prima rubberen sluitringen om de schroefdoppen.

 

Hij bleef ook daarna geÔnteresseerd in zijn geboortestad en als enthousiast amateurfotograaf maakte hij in de jaren vijftig een groot aantal foto's, voornamelijk kleurendia's, van Nijmegen. Deze zijn te zien door te klikken op de foto "van Lith Nijmegen".

 

 

 

 

 

 

 

 De geschiedenis van het bedrijf "van Lith & Zonen" vindt u door op de afbeelding hiernaast te klikken.

 

 

 

 

 

 

De bedrijfshistorie van de latere afsplitsing "van Lith Bakkerijgrondstoffen" vindt U door op de afbeelding hiernaast te klikken. Op deze link zijn ook een honderdtal foto's opgenomen die van Lith gemaakt heeft van Nijmeegse bakkerijen.

 

 

 Voor nadere informatie kan men contact opnemen per E-mail  j.g.j.vanlith@planet.nl

Voor de fotografen onder ons meldt J. van Lith het volgende:


In mei 1950 werd ter gelegenheid van het "Heilig Jaar" met leerlingen van jezuietencolleges een reis naar Rome gemaakt. Daar werden de eerste foto's gemaakt met een "Mithra" boxcamera. Al spoedig daarna werd een Agfa Isolette V klapcamera aangeschaft. Hiermee werden voor een fotowedstrijd op het Canisius College de 6x6 foto's gemaakt die hieronder te zien zijn. De films (Agfa en Gevaert) werden deels zelf ontwikkeld met blote handen in een kommetje ontwikkelaar waarbij de emulsie nog wel eens bleef plakken en losscheurde.

In 1953 werd overgestapt op kleinbeeld met de Kodak Retina Ia, in 1954 tevens een Practica met Zeiss Tessar 50cm en Steinheil Culminar 135 mm. Films waren meest Ilford FP-3, ook Kodak Panatomic X, meest zelf afgewerkt. De perfecte begeleider bij dit alles was de heer Tekema van Foto Verwey, Groenestraat.

Vanaf 1955 werd vooral gewerkt met Gevapan 27, ontwikkeld in Amaloco Nivenool.
In 1957 twee Pakolor kleurnegatieffilms, zelf afgewerkt, enkele opnamen van Nijmegen.
In 1954 werd begonnen met kleurendia's op Agfacolor UT (kostte toen fl.17,50 per film, een kapitaal voor een student) De Nijmegenfoto's zijn in de jaren 50 gemaakt met het idee die ooit eens voor een fotoboek te gebruiken. Dat is er nooit van gekomen, behalve recentelijk twee opnamen in het boek 'De terugkeer van Quack'.

In 1956 werd de Agfacolor vernieuwd en beviel toen niet meer. GeŽxperimenteerd werd met Ferraniacolor (een en al cyaan), veel Anscochrome, Gevacolor (nu sterk verkleurd), oost-duitse Agfa, Perutzcolor, Ektachrome (ook niet best gebleven), Adoxcolor. In 1960 werd gekozen voor de (verbeterde) Ferraniacolor. Na 1965 weinig diawerk meer gedaan.

Niets van deze gastredactiepagina van J. van Lith mag zonder toestemming van de auteur gecopieerd worden.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: