ZP0211
Foto ZP0211-WIE WAAR WANNEER (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)

Vraag:

Na de bevrijding is mijn vader meegeweest met de transporten om mensen op te halen uit de gevangenkampen. In zijn archieven zitten daar wel enige foto's van. We zouden dit deel van zijn verleden toch graag nog iets verder uitwerken en proberen te achterhalen wie op die foto's staan. Bijgaand een zo'n foto. Ik denk genomen voor een instelling in/rond Nijmegen waar ze werden opgevangen.
Herkennen jullie iemand op deze foto en waar en wanneer zou die genomen kunnen zijn?

Inzender: Victor van Haeren, geplaatst 02-03-2021

terug

Reactie 0:

Victor van Haeren, 02-03-2021: Zoekplaatje teruggekeerden uit gevangenkamp
Reactie 1:

Henk Termeer, 04-03-2021: In zijn boek Stemmen uit Dachau (1991) noemt Frans Govers op p. 227 twaalf transporten van uit Dachau gerepatrieerde Nederlanders (in totaal 519 personen) in de periode 11 mei tot 21 juni. Op 25 mei haalde een transport van de Nijmeegse afdeling van de Gemeenschap Oud-Illegale Werkers Nederland (GOIWN) 120 personen uit Dachau op, onder wie voor zover bekend, geen Nijmegenaren. Het oude Dominicuscollege diende veelal als opvangcentrum van Displaced Persons die uit Duitsland kwamen. Daar zou de foto dus kunnen zijn genomen.
Reactie 2:

Victor van Haeren, 05-03-2021: Dank je wel Henk. Ik ken dat boek niet. Staat daar ook in wie de transporten organiseerden en foto's van de betrokkenen? We hebben nl. nog een paar andere foto's van die transporten en proberen de namen te achterhalen.
Er is ooit een radio programma hierover geweest. Wat ik me daarvan herinner is dat enkele voormalige verzetsmannen, waaronder mijn vader, in uniform van de BS/Stoottroepen meegegaan zijn om die transporten te beschermen en langs de checkpoints van de geallieerden te loodsen. En met enige flair en bluf zich er doorheen gekletst hebben omdat de geallieerden de badges op hun uniformen niet herkenden.
Ik probeer de namen en foto's te vinden van die begeleiders. Misschien vraag ik Noviomagus wel die foto's ook te plaatsen, zodat iemand ze misschien herkent.
Reactie 3:

Victor van Haeren, 05-03-2021: Nummer 52 is volgens de familie Leo van Dam, verzetsnaam 'Louis'. Zijn achterneef Igor van Dam doet onderzoek naar hem.
We weten inmiddels dat Louis betrokken was bij Groep Albrecht, net als mijn vader, en dat ze samen betrokken waren bij de bevrijding van Oost- en Noord Nederland in maart-april 1945. We kunnen de sporen volgen tot aan Zuid Laren.
Zeer waarschijnlijk hebben ze samen begin maart 1945 ondergedoken gezeten bij huisarts J.J. Pieterse in Doesburg, toen dat nog bezet gebied was. Ze legden communicatielijnen aan met het bevrijde zuiden.
Reactie 4:

Victor van Haeren, 30-10-2021: meer foto’s van de mannen die deze transporten begeleidden. Zij staan op verscheidene foto’s dus het zou al erg helpen als we wisten wie deze begeleiders waren.


b


c 'Gouda liberation'


d


e


f

De foto met 'Gouda Liberation' is -denk ik- niet van de repatriëringstransporten. Al vermoed ik dat hier ook Nijmeegse verzetscollega’s bij betrokken waren.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: