ZP0207

Foto ZP0207-Groep vrouwen op het schoolplein van de Zusters van JMJ aan de Oude Stadsgracht rond 1936-1939

Dit zoekplaatje is OPGELOST maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Bijgaande foto moet uit eind jaren 30 van de vorige eeuw stammen. De tweede persoon van links in de onderste rij is mijn moeder Koos van Hooijdonk, later getrouwd met mijn vader Frans Wennekes. Ik zou graag weten, welke locatie het betreft.

Inzender: Rolf Wennekes, geplaatst 26-10-2018

terug

Reactie 0:

Rolf Wennekes, 26-10-2018: Zoekplaatje Groep vrouwen WAAR?
Reactie 1:

Rene Klomp, 29-09-2019:
Deze foto is genomen op het schoolplein van de SociŽteit van Jezus, Maria en Jozef (of kortweg: Zusters van JMJ) aan de Oude Stadsgracht. Hier zijn meerdere bewijzen voor te vinden.

Om te beginnen is er een luchtfoto uit de periode 1920-1940 van de omgeving MariŽnburgkapel die ook te vinden is op deze site (ref. NIMH 2155_027939).
Als we daarop inzoomen zien we de overkapping en de verticale lichte afscheiding erboven die achter de dames te zien is. De foto zal dus hiervoor genomen zijn. Ook de boom waarvan we rechts in de foto de takken nog zien is hierop goed te zien.

Het Heilig Hart beeld zelf mist hierop nog maar dit is wel goed te zien op een andere foto die ook genomen is op hetzelfde schoolplein (ref. RAN F50260). Deze foto uit 1935 laat een religieuze bijeenkomst na een processie op het schoolplein van de SociŽteit van Jezus, Maria en Jozef zien. De vooruitgestoken rechterhand van het beeld lijkt in ieder geval precies dezelfde te zijn en ook het hoofd lijkt in de goede richting te kijken.

We hebben dus nu al mogelijk het beeld en de locatie te pakken. Echter, we hebben nog geen afbeelding van beide samen...

Dit wordt uiteindelijk ook nog duidelijk aan de hand van een foto van de overblijfselen van het door het bombardement vernielde Klooster van de zusters Jezus Maria Jozef, met links een gedeelte van de school (ref. RAN F15482).
Als we daarop inzoomen en de foto wat bewerken wordt het duidelijk dat daar te midden van alle puin het Heilig Hart beeld staat voor de overkapping en verticale afscheiding.

Het beeld stond dus mijn inziens op voornoemd schoolplein. Na het bombardement van 1944 zal het waarschijnlijk beschadigd zijn en met het puin mogelijk zijn afgevoerd.

Volgens een eerdere bijdrage over deze school werd hier in 1927 de Katholieke Montessoristichting opgericht en twee jaar later startte bij de Zusters van JMJ in Nijmegen in 1929 de eerste katholieke Montessori-opleiding voor gediplomeerde bewaarschoolonderwijzeressen, 'waar de methode van meer af katholiek zal worden onderwezen, beleefd en toegepast' (ref. OudNijmegen1450).
Mogelijk volgden de dames op de foto deze opleiding?!

Groetjes, Rene.
Reactie 2:

Rolf Wennekes, 30-09-2019: Beste Renť - gezien jouw speurwerk plus aanvullende foto van het Christusbeeld resteert er geen twijfel. Dit zoekplaatje is overtuigend opgelost. Erg bedankt voor speurwerk en toelichting! E.e.a. ga ik verder onderzoeken voor mijn boek "Onder goden, doden en demonen".
Hartelijke groet, Rolf Wennekes.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: