ZP0203

Foto ZP0203-tijdelijke busvoorziening zuidzijde Stationsplein ca 1946

Dit zoekplaatje is OPGELOST maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Deze foto zit in de beeldbank van het Alkmaars Archief. De foto is genomen door fotograaf Bosman, een Alkmaarse fotograaf. Bosman heeft ook vlak na de oorlog foto's gemaakt in Nijmegen. Ik vermoed dat deze foto ook gemaakt is in Nijmegen.
Mijn vraag aan U is of U aan de hand van de foto kan zeggen waar deze foto genomen is in Nijmegen. Ik vraag het U omdat er een tramrails zichtbaar is op de foto, dat kan voor U een aanwijzing zijn. Verder staan er burgers met tassen en koffers te wachten tot ze mogen instappen, ze worden nog tegen gehouden door een persoon in uniform.
Hopelijk heeft U een antwoord op de vraag.
met vriendelijke groeten, Teun Jansen

Inzender: Teun Jansen, geplaatst 17-04-2017

terug

Reactie 0:

Teun Jansen, 17-04-2017: Zoekplaatje mensen bij trucks
Reactie 1:

Henk Termeer, 18-04-2017: Ik heb geen spoor van een antwoord, maar wil alvast wijzen op enkele betekenisvolle details. Op de voorkant van de militaire vrachtwagens (er staat een dubbele rij van zeker vier vrachtwagens te wachten) staan de woorden GERDA en JUDA. De wachtende personen zijn omringd door hekken, het zijn allemaal volwassenen in reiskleding en soms met een tas. Gezien de kleding lijkt het winter. De begeleiders zijn in burgerkleding; ik zie geen "persoon in uniform". Verder valt ook de rommel op straat en op de stoep op. Alsof daar veel vaker gewacht is.
Reactie 2:

Frans van Laanen, 18-04-2017: Waarschijnlijk de oude Spoorstraat of de Arend Noorduijnstraat?
Dit waren weer de eerste lijndiensten (busdiensten) van de Maasbuurtspoorweg na de oorlog.
Reactie 3:

Mark van Loon, 18-04-2017: Beste Teun, heb je misschien een meer gedetailleerde scan? Dan is wellicht te lezen wat er op de ruiten van de trucks 'GERDA' en 'JUDA' (Joodse namen?) staat.
Reactie 4:

Teun Jansen, 18-04-2017: Helaas  heb ik geen scherpere foto, want de tekst op de ruiten van de vrachtauto's zou zeker duidelijkheid geven.
Wat de foto wel laat zien, in combinatie met andere foto's die Bosman in Nijmegen heeft  gemaakt is dat het herfst/winter is.
Ook laat de foto zien dat de vrachtauto's op een plein staan en dat de mensen langs paaltjes zijn gelopen met kettingen daartussen.
Dat zag ik in mijn jeugd ook in Alkmaar bij het busstation. Je zou dus kunnen gaan denken een busremise waar de bussen vervangen zijn door legervoertuigen.
Gelegen in de stad vanwege de tramrails die voor op de foto zichtbaar is.
Zijn de oude tramroutes nog te vinden? Dan zou aan de hand van die routes de locatie mogelijk traceerbaar zijn.
Reactie 5:

Teun Jansen, 25-04-2017: vandaag in het archief van Alkmaar het originele negatief mogen bekijken, deze is scherper dan de foto waardoor de tekst op het bordje achter het voorraam van de legertruck leesbaar is. Er staat: Nederlandse spoorwegen, en daar onder in het Engels: Netherland Railway, en er staat een nummer 52.
Dus het gaat hier waarschijnlijk om het eerste openbare vervoer met de middelen die aanwezig waren. Wat het weer aannemelijk maakt dat dit in de buurt van het station was.
Reactie 6:

Jan Remis, 25-04-2017: Op de foto's RAN F67628 (Datering: 1946) en RAN GN286 (Datering: 1949) staat op de plaats waar nu de scheiding is tussen Stationsplein en Mercure hotel een wit gebouwtje. Zou dat het kunnen zijn?


detail van RAN F67628 (Datering: 1946)


detail van RAN GN286 (Datering: 1949)

Reactie 7:

Teun Jansen, 26-04-2017: Jan, dit moet de oplossing zijn! het gebouw klopt, maar ook de lokatie. op de foto uit 1946 staan er zelfs nog twee vrachtwagens voor het gebouw. Maar ook de ruimte voor het gebouw waar de wagens geparkeerd staan. Het klopt allemaal.
Mag ik jullie bedanken voor het meedenken.
met vriendelijke groeten, Teun Jansen
Reactie 8:

Frans van Laanen, 26-04-2017: In aanvulling: Arend Noorduynstraat of van Diemerbroeckstraat.
Reactie 9:

Gerard Centen, 26-04-2017: Of deze foto in Nijmegen is gemaakt is moeilijk te zeggen maar ik weet wel dit: in de winter van 1944-1945 (ik was toen elf jaar) kwam ik feel bij het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat (dat was toen de Canadaclub). Op de hoek Kronenburgersingel-Vredestraat waren de eerste twee woningen gevorderd door Canadezen soldaten, en die begonnen met hun trucks die op de foto staan de eerste verbinding Nijmegen-Elst-Arnhem uit te voeren. Het opstappen was ergens bij het station. Op het stationsplein stonden toen noodbarakken want alles was vernield. Op de foto staat zo'n barak, dus ik denk dat de plaats op de foto het stationsplein in Nijmegen is.
De trucks stonden 's nachts in de Vredestraat. Er waren van deze trucks twee soorten nl. Ford en Chevrolet.
Reactie 10:

Wim Vegt, 29-04-2017: deze verbinding met Arnhem kwam niet in de winter van 1944/45 stand, maar pas nadat in Mei 1945 de oorlog was afgelopen. De auto's konden uiteraard niet over de Rijnbrug maar reden vanaf Elden naar het westen en nabij of ter hoogte van de scheepshelling moesten de mensen uitstapppen en lopen naar een pontonbrug die in Arnhem ter hoogte van het Roermondsplein uitkwam. Ik heb deze rit enkele malen met mijn ouders gemaakt.
Reactie 11:

Gerard Centen, 30-04-2017: hallo Wim Vecht, je heb helemaal gelijk: in de winter 44/45 kon je amper tot Elst komen, Arnhem dat was nog altijd een brug te ver, dat kon pas na 5 mei 1945, capitulatie van Duitsland in Wageningen, en dan was het nog altijd, zoals jij in die tijd als jongetje hebt meegemaakt, een heel eind naar Arnhem.
Reactie 12:

Teun Jansen, 04-05-2017: Bedankt voor al de reacties, dankzij de reacties is de lokatie bekend waar de foto is genomen. Het is nu ook duidelijk dat de foto genomen moet zijn in de winter van 45/46.
Hierbij nog een foto van dezelfde lokatie, wachtenden voor transport met een legervoertuig. Ook deze foto (FO 1300172) is gemaakt door P.J. Bosman, een fotograaf uit Alkmaar.
Andere foto's van P.J. Bosman o.a. van de bevrijding met een paar foto's van Nijmegen zijn te vinden op de beeldbank van het archief Alkmaar.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.