ZP0191

Stikkerij van schoenfabriek Swift? aan de Muntweg WANNEER

Dit zoekplaatje is bijna OPGELOST, REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Ik bezit een foto van het interieur van een van de Nijmeegse(?) schoenfabrieken. Wellicht kan iemand vertellen om welke van de (drie) fabrieken het gaat. De foto draagt op de achterzijde het stempel van fotograaf M. van Zwam.

Inzender: Hans van den Berg, 14-09-2013

Reactie 1:

Henk Hendriks, 15-09-2013: Aan de vorm van de zolen te zien (vooraan op tafel) hebben we te maken met een schoenfabriek die herenschoenen fabriceerde, en dat kunnen er maar twee zijn, Robinson of Swift, Nimco maakte schoenen voor moeder en kind, Wellen & Co maakte eerst alleen kinderschoenen en later ook damesschoenen.

Als je bij Swift de schoenfabriek inging via de hoofdingang op de Muntweg dan kwam je onder een enorme watertank door, die daar op palen stond. Op de foto zie ik ook de palen, niet de tank (achter de wand denk ik)!

Bij Robinson voor de brand van 1934 had de directie hun kantoor wat uitkeek over de fabriekshal. (Bij de nieuwbouw was dit niet het geval.) Maar dit lijkt niet op een kantoor.

Deze foto van een stikkerij moet bij Swift gemaakt zijn na 1940 (opening Swift fabriek Muntweg) en voor 1955. Swift had toen nog haar ateliers op het hoofdbedrijf aan de Muntweg na 1955 zijn de stikkerijen verhuisd naar Nijmegen (Cyclamenstraat), Wijchen en Millingen.

Reactie 2:

Eddy Waltman, 16-09-2013: Het is een foto uit de 50er jaren, niet van de Robinson en niet van de Nimco (damesschoenen) dus resteert de 'stikkerij' van de Swift schoenfabriek aan de Muntweg. Gezien het profiel van de schoen lijkt het ook een 'Swift model' te zijn. De Robinson was wat robuuster, degelijker en minder lux dan de Swift schoen.
Vergelijking: de Robinson 'voor Vader en Zoon' was geschikt voor werk, school en wandelingen; de Swift was voor het weekend dus een 'uitgaanstype' schoen.

Redactie: Zijn er foto's die dit kunnen bevestigen?

Reactie 3:

Henk Hendriks, 17-09-2013: Neen, daar zijn geen foto's van zover ik weet. Wel heb ik enkele foto's van de Robinson stikkerij uit de jaren '50 en 60, en een van de Swift uit de jaren '70. De betreffende foto moet gemaakt zijn in de eerste jaren na de opening van de Swift op de Muntweg, de werkplek op die plaats is daarna vele malen gewijzigd, maar de tank op palen is altijd gebleven.

Reactie 4:

Eddy Waltman, 17-09-2013: Na bestudering van een vergrote copie op mijn pc is het voor 99 procent de Swift schoenstikkerij. In dezelfde jaren werkte ik bij de Robinson en ken zeker 3 personen van die stikkerij persoonlijk en geen van hen staat op deze foto en de afdeling scheidingswand was ook niet gelijk aan bovenstaande foto.
Rechts naast de stikkerij van Robinson was de 'leersnijderij' met verschillende 'stansmachines' die het model met zgn. stempels uit de vellen leer stanste. Links van de stikkerij was de opslag van allerlei hulpstukken rubber zolen en hakken, kammenschreurs, leesten, lijm enz. Voor de stikkerij had je een looppad van 1 meter en dan de lopende band van de 'zwik-afdeling' Zwikken was het machinaal bovenleer aan een binnenzool spijkeren. Dit geschiedde met beide onderdelen via een houten leest tot basis van de schoen. Vervolgens kreeg je de afwerkband waar de schoenen werden bewerkt tot ze klaar waren voor lopende band 3 die de produkten na eind controle het magazijn in gingen. Achter de stikkerij had je de bedrijfscantine waar in mijn tijd een uur schafttijd was. Van 12 tot 1 uur.

Reactie 5:

Hans van den Berg, 20-09-2013: Hartelijk dank aan degenen die aan de oplossing van dit zoekplaatje hun bijdrage geleverd hebben. Alhoewel: oplossing? Ik zit met het volgende probleem: op de adreszijde van de foto staat het stempel van M. van Zwam, van Heemskerckstraat 47 Nijmegen (een fraai stempeltje in ovaal contour). Ik dacht aanvankelijk dat dit het stempel van de fotograaf is, maar enig speurwerk in de adresboeken van het Regionaal Archief Nijmegen (op de site van het archief te raadplegen) leerde mij anders. De naam M. van Zwam, van Heemskerckstraat 47 kwam ik alleen tegen in de adresboeken van 1924, 1926 en 1928. Daarna niet meer. M. van Zwam wordt daar genoemd: arbeider. De - voorzichtige - conclusie zou dus moeten zijn: een foto niet ouder dan 1928. Maar bestond schoenfabriek Robinson-Swift toen al? Als ik het artikel van Henk Hendriks - op de site van Noviomagus - goed gelezen heb, is Robinson begonnen in 1929 en Swift in 1931. Dit zo zijnde, is de foto van omstreeks die tijd. Afgaande op de deskundigheid van Henk Hendriks en Eddy Waltman zal ik mij bij hun conclusie moeten aansluiten dat het de schoenfabriek van Swift betreft, de foto is echter van oudere datum.

Reactie 6:

Henk Hendriks, 15-09-2013: Hans van de Berg suggereert dat de foto ouder is dan de periode 1940-1950, toegegeven er zijn periodes zowel bij Swift als bij Robinson waar weinig van bekend is, en waar geen beelden van zijn in archieven, misschien wel bij particulieren.
N.V. Schoenfabriek voorheen Frans Verschuur maakte in de periode 1924-1929 schoenen in een fabriekje aan de St. Stephanusstraat 27. (In 1930 verandert de naam in ‘N.V. Schoenfabriek Robinson voorheen Frans Verschuur’ en maakte schoenen van 1929 tot 1968 aan de Groesbeekseweg 261.)
Schoenfabriek Wotana maakte in de periode 1934-1940 schoenen aan de Groenestraat 294. (Gehuurd gebouw van de N.V. Willem Smit Transformatorenfabriek). Vanaf 18 november 1940 maakte Wotana inmiddels Swift genaamd hun schoenen tot 1980 aan de Muntweg.
Op de foto van Hans van den Berg meen ik toch echt aan de pilaren die een watertank dragen de Swift schoenfabriek te herkennen, dus van na 1940. Op onderstaande foto een gedeelte van de voering en overledersnijderij in de jaren ’50, uiterst rechts ziet u een gedeelte van de stikkerij in die tijd.
m.v.g. Henk Hendriks


Swift overledersnijderij jaren 50. Deze foto staat ook in het artikel over Swift-Robinson.

terug

Reactie 7:

Rob Essers, 26-01-2017: Bij de vraag staat dat de foto op de achterzijde het stempel van fotograaf M. van Zwam draagt. Is dit dezelfde stempel als bij zoekplaatje nr. 171 met het adres van Heemskerckstr. 47 / NIJMEGEN?

Hans: ja, het is hetzelfde stempel.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: