zoekplaatje

Transformatorhuisje aan de Thornsestraat nabij buurtschap Wercheren in Ubbergen in oktober 1945 tijdens de 'Tour Along the Battlefields'

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

In 1945 schreef een Canadese soldaat op de achterkant van deze foto: 'Wensheng' ... maar welke plaats wordt er mee bedoeld?
Deze foto's (zoekplaatje 182 t/m 185) dateren uit oktober 1945 (gemaakt tijdens de Tour Along the Battlefields - back to Juno Beach) en zouden in de buurt van Nijmegen gemaakt zijn. Het zou best kunnen dat ze in het gebied gemaakt zijn waar de Canadezen gelegerd waren. Het probleem is, dat de titel van de foto nogal mysterieus is ... "Brich wood" en "Wenshen". De ervaring leert, dat Canadezen een tekst opschrijven in de trant van: klinkt als ... Het zou ook best om een buurtschap kunnen gaan. Ik heb wel even gedacht aan "Brick wood" - misschien een fabriek waar stenen werden geproduceerd?

Inzender: Wigger KF van der Horst, 13-06-2011

Op deze zoekplaatjes kwamen binnen enkele dagen meer dan 20 reacties, van Maichel Beerden, Adrie Bos, Wim Segers, Hans Giesbertz, Harrie Wiertz, Johan Metselaar, Theo Leether, Henny Orth, Jan van Eck, Theo Wijlemans, Jan van Ooijen, Henk Termeer, Wim Benda en Henny Orth. Dank! De naam 'Wensheng' leek sommigen op 'Winssen' maar bleek 'Wercheren'. Een informatieve selectie uit de reacties:

terug

Reactie 1:

Johan Metselaar, 15-06-2011: De locatie op het zoekplaatje 182 is aan de Thornsestraat (N840) ter hoogte van huisnummer 16. Zie ook mijn bijlage voor een exacte vergelijking. Het karakteristieke electriciteitshuisje staat er nog steeds.

Reactie 2:

Jan van Eck, Leuth, 16-06-2011: Deze foto is gemaakt in Wercheren. Het trafo-huisje rechts van de weg is in 1926 gebouwd, na de dijkdoorbraak van januari 1926 in de Erlecomsedam. De transformatoren werden in de "bovenverdieping" van het trafo huisje gebouwd, om in geval van weer een dijkdoorbraak gevrijwaard te blijven van waterschade. Het boerderijtje links van de weg was en is nog steeds van de familie Tissen. De buurtschap Wercheren, behorend tot Ooij-Persingen gemeente Ubbergen, bestaat uit enkele op een hoge pol gelegen boerderijen, die de monumentenstatus hebben. Vanaf de Thornschestraat voert de Leuthsestraat naar de buurtschap. Ook de 'pol' waarop de boerderij is gebouwd, was uit voorzorg tegen het hoogwater vanwege de vele dijkdoorbraken en alle gevolgen vandien. Met name in de 18e en 19e eeuw werden Ooijpolder en Duffelt vele malen geteisterd met dijkdoorbraken, veelal gepaard met ijsgang.

Reactie 3:

Henk Termeer, 17-06-2011: [..] Volgens mij kan deze foto alleen genomen zijn in de Ooijpolder met dat uitzicht naar het zuiden op de heuvelrug. [..] Dat gebied heeft in de oorlogswinter van 1944/1945 veel te lijden gehad als gevolg van herhaalde frontverschuivingen en inundaties. De Canadese soldaten patrouilleerden er met amfibievoertuigen. In oktober 1945 was het gebied waarschijnlijk pas net weer drooggemalen. Met Wenshen zou dan Wercheren bedoeld kunnen zijn. Met Brichwood kan ik niet uit de voeten, tenzij het gewoon berkenbos (birchwood) zou betekenen.

Reactie 4:

Wim Benda, 18-06-2011: Op de site www.ubbergen.nl vond ik bijgaande foto met beschrijving van het transformatorhuisje [..]

Thornsestraat (ongenummerd) tegenover 18 te Persingen: transformatorhuisje
Rijksmonument (gemeentelijk monument)
Huidige functie: geen
Bouwtype: transformatorhuisje
Bouwjaar: 1926
Bouwstijl: zakelijk expressionisme
Kenmerken: blokvormig, op rondboogvormige poort rustend bakstenen bouwwerk onder een afgeplat schilddak met overstekende gootlijst. De voormalige transformatorruimte op de verdieping is te bereiken via een stalen trap met bordes.
Vroegere functie: transformatorhuisje

Reactie 5:

Wigger KF van der Horst, 22-06-2011: Bij deze wil ik iedereen bedanken die gereageerd hebben op de vier foto's van Gault / Niestadt. Fantastisch ! Het is altijd weer verrassend wat er uit de "Noviomagus"-hoed getoverd wordt. Nogmaals mijn dank voor alles en iedereen!


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: