160-VD-Berg


Dordrecht, Sint Jorisstraat 2, hoek Kromhout

Dit zoekplaatje is OPGELOST maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Volgens een opmerking op de achterkant van deze foto zou dit (ergens in) Nijmegen zijn, maar de vraag is waar. Op de winkelruiten staat: Behangerij & Stoffeerderij. NB De straat rechts loopt een beetje af.

Collectie: Hans van den Berg

terug

Reactie 1:

Marcel Remers, 01-09-2010: Het pand op de foto lijkt mij op de hoek van het Joris Ivensplein en de Lange Hezelstraat, dus vanaf het Joris Ivensplein de Hezelstraat in en dan het eerste pand in de Hezelstraat links

Groeten, Marcel Remers (geboren Bloemerstraat 101, 1961)

Reactie 2:

Frans van Laanen 13-01-2011: Volgens mij moet het pand zijn Nieuwe Markt nr. 2, hoek de Lange Hezelstraat. Ik weet nog wel nr 6-8 was garage Bon, die woonde zelf op nr. 10. Later heette het Centraal Garage.

Reactie 3:

Ellen Verwoerd-Tuinstra, 07-02-2012: Dit is zeker niet Nieuwe Markt 2, aangezien ik daar mijn jeugd heb doorgebracht. We hadden een grote stoep opzij van het huis (is er nog) en geen straat, ook geen lantaarnpaal voor de deur. Verder was er een deur rechts naast de rechter etalage, de opgang naar een bovenhuis. Die is later bij de verbouwing in de 80 er jaren komen te vervallen, maar nog wel als zodanig herkenbaar . Mijn ouders hadden daar een drogisterij, genaamd “drogisterij Schott”.

Reactie 4:

Theo Phoelich, 24-04-2012: Op deze ansicht uit 1910 is te zien dat het zoekplaatje niet het pand hoek Lange Hezelstraat-Nieuwe Markt is.

Reactie 5:

Rene Klomp, 06-03-2015: Ik lees nr. 24 midden boven de deur. Leest iedereen dit of heeft iemand een andere suggestie?
Ik heb een tijd geleden wel eens alle hoekpanden met nr. 24 (op een oude kaart) langsgelopen maar niets dat er op leek tot op heden. Ben daarom wel benieuwd naar de 'opmerking op de achterkant' waaruit wordt afgeleid dat dit Nijmegen zou zijn...
De lantaarnpaal zou wel Nijmeegs kunnen zijn maar deze vind ik ook in heel veel andere plaatsen terug als ik kijk op https://zoekplaatjes.nl/lantaarnpalen.html.
Reactie 6:

Mark van Loon, 07-03-2015: Een ander bewijs dat de locatie elders gezocht moet worden:

Op 18 maart 1881 wordt aan W. Kreijkamp vergunning verleend tot het bouwen van een huis aan de Hezelstraat en Nieuwe Markt. (bron: overzicht van bouwvergunningen 1850-1900)
De zaak van de Gebrs. Kreikamp werd er op 6 oktober 1881 geopend, blijkens advertentie in de Gelderlander dd 07-10-1881.

De winkel "is ruim voorzien van fijne en grove MANDEN en STROOIWERK, TAPIJTEN, KARPETTEN, LOOPERS en MATTEN, BORSTEL- en HOUTWERK, WIEGEN VAN IJZERDRAAD, STOELEN met BIEZEN ZITTINGEN< ZEEMLAPPEN en SPONZEN."
Volgens de opeenvolgende adresboeken zat het bedrijf er tot 1908, waarna de firma Schott er kwam met een drogisterij die er tot na de oorlog bleef.


briefhoofd uit 1932 op aanvraag voor verbouwing, bron: bouwarchief

Geen van deze activiteiten komt overeen met het op de winkelruiten van het zoekplaatje vermelde "Behangerij & Stoffeerderij".

Het zou nog kunnen dat tussen Kreikamp en Schott er heel even een ander in het pand zat, maar in 1908 en 1909 noemen de kranten daar geen behangerij of stoffeerderij.
Reactie 7:

Hans van den Berg, 09-03-2015: Beste Mark en Rene,
Hartelijk dank voor jullie reactie op mijn zoekplaatje.
Op de achterkant van de kaart staat -in potlood- geschreven: Zou in Nijmegen zijn.
Ik ben er al langer van overtuigd dat de winkel op het zoekplaatje niet in Nijmegen gezocht moet worden. Hoek Lange Hezelstraat-Nieuwe Markt lijkt onmogelijk vanwege de naar rechts aflopende straat. De vorm van de lantarenpaal op de foto komt in vele andere steden voor. De Nijmeegse palen verwijden zich naar onderen toe.
Met vriendelijke groet, Hans van den Berg
Reactie 8:

Rene Klomp, 12-03-2015: Tot het tegendeel bewezen is ben ik het hier helemaal mee eens. Dat het niet om het pand Lange Hezelstraat gaat leek me meteen al duidelijk als je goed naar de foto's kijkt. Ook andere panden/straten lijken niet echt in aanmerking te komen. Vandaar dat ik benieuwd was naar de opmerking achterop. Nu ik die lees lijkt die inderdaad ook niet echt overtuigend.
Reactie 9:

Laura de Schepper-Rikken, 04-03-2016: Ik weet dat mijn overgrootvader Hendrik Bartheld Klijselij een behangers- en stoffeerderijzaak had op de Grotestraat en dat die op een hoek gelegen zou hebben. Ik praat nu over de periode tussen 1906 en ongeveer 1940.

Aanvulling: ik heb de adressen opgezocht waar mijn overgrootvader Hendrik Bartheld Klijselij gewoond heeft c.q. zijn zaak zou hebben gehad:
Grotestraat 24 (nr. 24 is inderdaad duidelijk te zien op de foto) kan het zoekplaatje niet zijn. Toevallig vond ik in mijn 'archief" een Gelderlander uit 2004 over Grotestraat 24. Geen hoekhuis dus maar een monumentaal pand geheten "De Roode Leeuw". In de nok van de gevel was nl. een leeuw gebeeldhouwd.
H.B. Klijselij woonde aanvankelijk op de Nieuwe Marktstraat 38, van 1906-1910. Nooit gehoord dat ie daar een winkel had.
In de Grotestraat op nr. 50-50a dat is het meest waarschijnlijke wat winkel betreft, zou dus op een hoek moeten zijn. Dat was van 1910-1920.
In 1922 op Grotestraat 38 (weet niet of daar een winkel was), in 1924 en 1926 op nr. 39.
Reactie 10:

Hans van den Berg, 06-12-2017: Dit pand staat in Dordrecht, Sint Jorisstraat 2, hoek Kromhout.
Opgelost op de site 'Zoekplaatjes' van Arnold Tak op 11 november 2017.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: