zoekplaatje

lagere school "St. Hubertus" aan de Kerkdijk in Ooij

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Sinds 2005 doe ik onderzoek naar de Stormont, Dundas & Glengarry Highlanders uit Cornwall, Ontario, Canada. Toentertijd had ik één foto met 155 "Glens" (zoals zij ook wel genoemd werden) die voor ons huis in Hilversum op het grasveld van de Ruysdaelschool in Hilversum gemaakt is. 

Het onderzoek heeft de bedoeling om de soldaten die in de foto afgebeeld staan bij NAAM te vinden en mogelijk ook de betekenis van de initialen (voornamen). Middels de gegevens uit de geschiedenis van de "Glens" kan ik ook achter het Servicenummer van de soldaten komen. Op deze wijze krijgt de foto een enorme meerwaarde, vooral als ook nog de locatie en datum bekend worden.
Van de foto zijn nu 120 namen bekend.

Wat met één foto is begonnen, uit uitgelopen op een verzameling van ruim 700 foto's, waarvan inmiddels 200 gerestaureerd zijn.

Momenteel ben ik bezig met een serie afdrukken, die afkomstig zijn van Tim Gault. Zijn vader was Capt. Ralph B. Gault en staat ook afgebeeld op de eerder genoemde foto.
De serie bestaat uit 138 opnamen die gemaakt zijn in Oktober 1945 tijdens een "Tour along the Battlefields, back to Juno Beach". De foto's heb ik geordend op Locatie, en ook op datum - echter op de datum toen zij een jaar eerder op die plek gevochten hebben met het Duitse leger.

Van Nijmegen of omgeving heb ik een 4-tal foto's, waarvan ik op zoek ben naar het exacte adres, naam van de school, of mogelijk nog andere gegevens.

De in ROOD aangegeven opmerkingen en / of info geeft aan wat er van de foto bekend is, maar zekerheid daaromtrent is er zeker niet.

Is het mogelijk dat de opnamen op de site van Noviomagus komen om de exacte locaties en eventueel aanvullende gegevens te achterhalen ?
Met dank voor uw aandacht, een hartelijke groet,
Wigger KF van der Horst

Collectie: Wigger KF van der Horst

terug

Reactie 1:

Eddy Waltman, 06-05-2011: Dit moet de Tiengebodenschool zijn. Is gesitueerd bij een groep huizen 'De Tiengeboden' en bevindt zich voor het dorp Ooij.

Reactie 2:

Jan van Eck, Leuth, 16-06-2011: Dit betreft de voormalige lagere school "St. Hubertus" aan de Kerkdijk in Ooij. Het was een meisjes- en jongensschool. Echter niet gemengd. De meisjes huisden op de bovenvedieping, de jongensschool was op de benedenverdieping gevestigd. Toen Ooij vanaf de 50er jaren van de vorige eeuw werd uitgebreid in de Erlecomse polder, werd daar in later jaren ook een nieuwe school gebouwd: "Op Weg". Deze school is gemengd. De Hubertusschool is toen gesloopt. De school had een inpandige gymzaal. Het huis dat even verderop links is te zien was dat van het schoolhoofd van de meisjesschool. In die tijd juffrouw Hiddink. Meester Bouten was hoofd van de jongensschool en woonde één huis verder aan de Kerkdijk.

Reactie 3:

Martien Looman, 05-07-2011: Ik heb op deze school gezeten van 1951–1957. Het is inderdaad de St Hubertusschool in de Ooij. Deze foto is volgens mij genomen toe hij rijp was voor de sloop. Links naast de Ingang was een trap daar was beneden de kleuterschool, met speelplein.

Reactie 4:

Wim Rikken, 06-07-2020: Ik heb op deze school gezeten van 1956 tot 1961 en was gemengd. Hoofdonderwijzer was Dhr. Luub. Overigen waren Juffr. Burgers, Verweij, Haukus/Peeters, Van Eerden, Hoho en Luub.

Redactie: Jan van Eck schreef in reactie 2 dat de school gescheiden was: jongens beneden en meisjes boven. Was dat dan in een eerdere periode? En wat bedoel je met Hoho?
Wim: Dat moet zeker voor mijn tijd zijn geweest want mijn vader zat op dezelfde school en die zat inderdaad gescheiden van de meisjes. Hoho was de naam van de meester. Ofte wel meneer Hoho. Hier te zien als statige grijze man. Op de hurken meester van Eerden.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.