zoekplaatje

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Tussen de familiefoto's vond ik er een paar, die niet thuis te brengen waren. Mijn vader vertelde eens dat hij in de benedenstad was opgegroeid. Hij woonde echter op de Acaciastraat toen hij trouwde. Een zusje van hem is dood geboren op het adres Achter Valburg in 1918. Zijn schoolfoto's zijn ook uit 1918 en 1919,

Boven: Foto uit 1919 waarop Theo Hermans staat. Weet iemand welke school dit is geweest?
Het moet ergens in de benedenstad geweest zijn. (Kan ook bij het Kronenburgerpark)

Collectie: Wil Hermans

terug

Reactie 1:

Dienie Soyer Phoelich, 31-10-2010: Mijn vader is geboren en getogen in de Bottelstraat ( Johannes Phoelich ) Uit verhalen weet ik dat hij naar school ging tussen de Nieuwe Marktstraat en de Bottelstraat, deze school was bereikbaar via een poort en een overdekte gang. Daar zijn nu nog resten van te zien, en misschien verklaart dat ook de naam Tussenschool. Bovendien meen ik mijn vader te herkennen op foto 143

Reactie 2:

Maarten Tromp, 08-11-2010: Even een reactie op zoekplaatje 144 (Tussenschool): wat Googlen levert het volgende op:

"Ik wist niet wat een “Tusschenschool” was. Het woord "Tusschen" blijkt te slaan op het schoolgeld. Het schoolgeld voor deze school bedroeg 1 cent per dag en lag daarmee tussen de "Stadsarmenscholen" (die gratis waren) en de Stadsburgerscholen" (waar het schoolgeld zes gulden per kwartaal was). Het schoolgeld is waarschijnlijk een reflectie van de grootte van de klassen en de kwaliteit van het onderwijs... (Dit was de situatie rond 1900)."
"Tusschenschool" levert op Google tienduizenden hits op; in elke plaats waren tussenscholen, niet alleen in Nijmegen dus.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: