134-Weurt

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Ik ben tijdens de verbouwing van ons ouderlijk huis in Weurt een foto tegengekomen die gebruikt was voor de achterplaat van een getuigschrift wat dateert van 1942.
Op deze foto staat een in aanbouw zijn pand, waarschijnlijk uit Nijmegen.
Wij zouden graag vernemen of iemand dit pand ergens thuis kan brengen.

Collectie: Jan Aalbers, Weurt

terug

Reactie 1:

Mario Heijmans, 23-03-2010: Beste Jan Aalbers, hier een bericht over de foto; volgens mij is het de St. Willibrordusschool aan de Stieltjesstraat te Nijmegen.

Reactie 2:

Theo Phoelich, 27-03-2010: De St. Willibrordusschool is het zeker niet die had aan de zijkanten van het hoge gedeelte twee lagere aanbouwen en het watertje heeft in de Stieltjesstraat nooit bestaan, dit gebouw op de foto is veel groter.

Reactie 3:

Edwin Wannet, 06-03-2011: Dit lijkt een renovatie of herstelling van een bestaand gebouw gezien de dichtgemetselde ramen en het huisnummer 36. Ook het metselwerk van de voorgevel is niet strak genoeg om voor nieuw door te kunnen gaan.

Reactie 4:

Theo Binnendijk, 11-03-2011: Edwin Wannet verwijst naar de dichtgemetselde ramen, maar dit zijn zgn. blinde kozijnen. Om geen grote blinde gevelvlakken te krijgen, werden de gevelopeningen a.h.w. doorgezet en gevuld met terugliggend metselwerk.

Met een beetje fantasie krijg je dan toch een symmetrische gevelindeling. Dit gebeurde vroeger wel vaker, maar ook in de hedendaagse bouw kom je zulke blinde kozijnen tegen. Dat het metselwerk niet strak lijkt, komt door de handvormstenen. Overigens heb ik nog geen idee welk gebouw dit zou kunnen zijn.

Reactie 5:

Rob Essers, 06-04-2019: In het jubileumboek 200 jaar aannemen en aanpakken : Aannemersbedrijf Van Tienen 1818-2018 van W. Tromp staat op pagina 10 dezelfde foto met het bijschrift: "in de houten steigers nieuwbouw van de St. Annastichting aan de Groesbeekseweg". Daaronder staat een ansichtkaart van de St. Annastichting (bouwjaar 1927).

Het gebouw in de houten steigers lijkt in niets op de St. Annastichting. Ik betwijfel ten zeerste of de foto met op de voorgrond iets wat op een waterpartij lijkt, in of omstreeks 1927 gemaakt is aan de Groesbeekscheweg. Het feit dat de foto in het jubileumboek terecht gekomen is, zou er wellicht op kunnen duiden dat het pand gebouwd is door Aannemersbedrijf Van Tienen.
Reactie 6:

Rob Essers, 08-04-2019: Mijn veronderstelling dat de panden op pagina 10 van het jubileumboek (zie reactie 5) door Aannemersbedrijf Van Tienen gebouwd zijn, is bij nader inzien niet juist.

In een bericht over de aanbesteding van het bouwen van een R.-K. Tehuis voor ouden van dagen „St. Annastichting” in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 7 juli 1926 stond: "Het laagst was ingeschreven door den heer B. van Tienen te Nijmegen met f 364.980 (...)". Maar op 22 juli 1926 berichtte dezelfde krant: "De bouw van het nieuwe r.-kath. gesticht voor ouden van dagen, genaamd „St. Annastichting”, is namens het R.-K. parochiaal armbestuur alhier door den architect, den heer Oscar Leeuw, opgedragen aan den heer W. van der Wagt, aannemer te Nijmegen, die op twee na de laagste inschrijver was".

Het pand op het zoekplaatje vertoont enige gelijkenis met het pand de Ruyterstraat 61 Nijmegen; zie Street View - aug. 2018. Dat pand is in 1907 door aannemer en bouwkundige W.H.J. van der Waarden gebouwd. Het gezochte pand moet echter aan een verharde (doorgaande) weg hebben gestaan in een lager gelegen gebied.
Reactie 7:

Henk Termeer, 08-04-2019: Het lijkt me eerder om een restauratie te gaan gezien de diverse historische elementen en de specialisatie van Van Tienen. Misschien in het Nijmeegse buitengebied (Schependom) of een van de buurgemeenten? Maar Van Tienen nam ook werk aan ver buiten Nijmegen (Limburg, Brabant, Gelderland).
Reactie 8:

Henry Artz, 23-07-2019: Het lijkt mij dat het om een klooster gaat, gezien de entree met boven de ingang de zuilen partij. Maar waar ?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: