124-scan005.jpg

124-scan005.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Bovenstaande foto heb ik onlangs verworven. Op de achterzijde staat in potlood vermeld: "Nijmegen ca. 1920". Wat ik zie is dat de lantaarnpaal Nijmeegs aandoet, maar verder is het mij een raadsel waar dit tafereel op de foto is gezet. Wie heeft er suggesties? Hieronder staan nog enkele details:

Collectie: Henk Kersten

Reactie 1:

Paul Meelker, 18-04-2009: "De Nijmeegse foto" lijkt mij genomen op de Parkweg ter hoogte van de Parkdwarsstraat in de richting van het Joris Ivensplein. Tussen de bomen door zie je nog juist een stukje van de vijver in het Kronenburgerpark. De kruittoren zou zich dan achter de boompartij moeten bevinden.

Reactie 2:

Tineke Beukering-Toussaint, 25-04-2009: Plaatje van de onbekende locatie bestudeerd en kom tot de conclusie dat het inderdaad de Parkweg moet zijn.

Zie de fotocollectie van mij, geplaatst n na het verhaal over mijn vader Christ Toussaint. Plaatje 088 -1935. Deze foto is genomen door mijn vader. Het kan haast niet missen als men naar de gebeeldhouwde stijl kijkt van de balkons. Ik zie ook nog een glimp van een wit paaltje bij het park.

Reactie 3:

Anneke Lourens-Grandjean P.C., 27-04-2009: Deze foto zou op de Parkweg gemaakt zijn. Volgens mij klopt dat niet. Het park wat je ziet is beslist niet het Kronenburgerpark. Je ziet een vrij hoog hek wat kennelijk open kan. Zo'n hek kan ik me niet herinneren, ook die twee paaltjes niet en evenmin de struiken. Van af de huizen op de Parkweg liep je niet zomaar het park in. De ingang is tegenover de Parkdwarsstraat en om de hoek tegenover het Ivensplein. De foto is waarschijnlijk niet in Nijmegen gemaakt.

Reactie 4:

Henk Kersten, 27-04-2009: Toen ik de foto voor het eerst zag was ook mijn eerste gedachte dat het de Parkweg zou kunnen zijn, echter; het lijkt er op dat dit voetpad, want dat is het volgens mij, ook veel te smal is om de vroegere Parkweg te zijn. Op speciaal verzoek plaats ik hieronder nog enkele details:

Reactie 5:

Theo Binnendijk, 27-04-2009: Tineke Beukering-Toussaint verwijst naar foto 088-1935 en naar de gelijkenis van de balkonstijlen. Maar daarin zit nu juist een levensgroot verschil. De stijlen op het zoekplaatje zijn zwaarder, anders van vorm en anders bewerkt. De balkons op het zoekplaatje zijn in het midden in 2 vakken verdeeld. De vakken zijn ook niet zo groot en ondiep; op dit balkon kan je m.i. echt niet zitten zoals op foto 088. Er moeten op elk balkon dus ook 2 deuren naast elkaar uitkomen en dan lijkt het logisch, dat beide deuren niet in dezelfde kamer uitkomen. Hotelkamers? Ik heb ook alle fotos op de site Gelderland in Beeld van de Gelderland Bibliotheek bekeken, (bevat zeer veel fotos van Nijmegen) maar nog geen combinatie gevonden van een park met deze gevels en balkons. Ook de afzetting langs de paden is anders dan bij de parken in Nijmegen in die tijd. Dat hekwerk, met onleesbaar bord, is ook opmerkelijk. Achter de poort lijkt zich geen toegangspad te bevinden; alles lijkt dicht begroeid. 

Reactie 6:

Henk Peeters, 28-04-2009: Naar mijn mening is de foto beslist niet van het Kronenburgerpark. Inderdaad lijkt het op de ingang bij de Parkdwarsstraat, maar er heeft nooit zo'n hekwerk in het park gestaan. Tussen de balkons en het park is ook de Parkweg niet zichtbaar. Verder is het pad wat rechtsboven op de foto het beeld uitloopt vrijwel horizontaal, terwijl in werkelijkheid op die plaats het pad omhooglopend moet zijn naar het Rondeel toe.

Reactie 7:

Henk Kersten, 05-05-2009: Ik heb vandaag wat tijd besteed om te kijken of het wellicht om het Hunnerpark zou kunnen gaan. Ik ontdekte brede balkons op de Graadt van Roggenstraat, maar niet in de stijl zoals op de foto. Bij het RAN vond ik nog wat foto's die enigszins "in de buurt" komen maar geen van alles "past" precies, zoals bijvoorbeeld deze foto van het Hunnerpark aan de Graadt van Roggenstraat: F57280. Hierop ontbreken de witte afsluitpaaltjes. Die zijn op F57185 wl te zien. De kans dat dit Nijmegen is wordt kleiner....

Reactie 8:

Hennie van Wees, 07-05-2009: Heb naar het hoofddeksel van de agent gekeken, rond 1920-1930 werden 
dergelijke helmen wel in Nederland gebruikt bij diverse korpsen. Hoewel het moeilijk te zien is op de foto, lijkt die van Groningen (stad) het meest op die van de helm die door de agent gedragen wordt op de originele foto.
De oude schouwburg in Groningen heeft het zelfde balkon, zij het dat er maar een is, op de foto staan er duidelijk twee. Van Nijmegen kan ik bij de politie, geen helmen vinden, die hebben (waarschijnlijk) alleen petten gedragen door de jaren heen.
Maar het is moeilijk ,maar wel leuk zoeken, en ik kan het ook helemaal fout hebben.....

Reactie 9:

Theo Binnendijk, 17-05-2009: Even een correctie over mijn opmerking over de balkonbalusters. Bestudering van de lichtval op de eerste foto op 400% leert mij, dat de balusters in de borstwering aan de voorkant niet hetzelfde zijn als die aan de zijkant. Ze lijken meer op het model zoals op de foto aan de Parkweg en de Graadt van Roggenstraat. Maar dit type komt ook elders in Nijmegen voor en feitelijk in heel Nederland.
De politiehelm was ook in Den Haag in gebruik. De afbeelding op het schild is niet te zien, en daar zitten de verschillen per stad. Er zijn ook steden die helmschilden hadden met 2 leeuwen aan weerszijden en daarvan is hier in elk geval geen sprake. Die steden vallen af.

Reactie 10:

Myra Mager, 23-02-2012: Is dit misschien de Batavierenweg in Nijmegen Oost? Deze is aan het eind van de oorlog met de grond gelijk gemaakt. Er bestaat een ansicht van de 'Batavierweg', waarop dergelijke bochtige wandelpaden zijn te zien n de bomen, die naast de perken zijn gepland. Op die ansicht staan niet de witte paaltjes, maar die zijn wellicht van later datum. Ook de bouwstijl van de huizen sluit bij deze suggestie aan. Is er iemand in het bezit van een foto van de oude situatie?

REAGEER

Reactie 11:

Frans Raafs, 04-04-2015: Ik woonde in de periode 1952-1966 in de Parkdwarsstraat en op de Parkweg (tegenover het Rondeel). Ik weet zeker dat dit niet het Kronenburgerpark is aan de kant van de Parkweg/Parkdwarsstraat. Dat hek is te hoog en er stond geen boom op het pad (op geen enkel pad). Het kruispunt van paden is te vlak. Het was daar omhoog gaand (richting rondeel) wat parallel aan de Parkweg liep. Ik ken denk ik ieder stukje van het park en dit spreekt mij totaal niet aan. Het huis staat ook veel te dicht op het park, de Parkweg is breder, de huizen staan ca. 12 tot 15 meter van het park vandaan. Het is trouwens wel een leuke foto.
Reactie 12:

Rudolf Roffel, 15-03-2021: Een reaktie op #9 met de Groninger politiehelm.
De schouwburg in Groningen staat aan een kanaal met een paar boompjes er naast, waar het bos begint op uw foto zou het Gymnasium moeten staan als het Groningen was. In het centrum van Groningen is geen bosachtig perceel te vinden, de enigste bomen in het centrum staan naast de Martinikerk maar dat zijn zeer grote en zeer oude bomen zonder struiken er bij.
Mooie helm ik ben in het bezit van dezelfde, maar dan met een rechte piek er op.
Hartelijke groeten uit Groningen Rudolf O. Roffel
Reactie 13:

Edwin Wannet, 27-06-2021: De helm en de 6x2 knopenrij van de geuniformeerde man, zou van de in Nijmegen ondergebrachte Koloniale Reserve kunnen zijn. In het Regionaal Archief Nijmegen is een foto te zien, documentnr. F50123 van een parade op het Kelfkensbos in 1894.
In welk park het zoekplaatje gemaakt is, is mij vooralsnog onbekend.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: