119-Schuilkelder
Foto ZP0119-buurtbewoners Koolemans Beynenstraat bij schuilkelder in 1944-45 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: 2: 3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10:
11: Dhr. Gijp12: 13: 14: Mw. v.d. Pol15:
16: 17: Lidia Boes18: 19: Riet Roosendaal20:
21: 22: 23: 24: 25: Ans Roosendaal
26: Ria Gijp27: Mw. Bartels28: Mw. Gijp-Mathol29: Gonnie Gijp30: Frans Roosendaal
31: Trees Roosendaal32: Mw. ..-Roosendaalbaby:

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Mijn naam is Jimmy Sanchez. Oud inwoner van Nijmegen, nu woon ik reeds vijf jaar in Bangkok. Gedreven door sentiment of gewoon nieuwsgierige belangstelling bezoek ik soms uw website. Waar voor alle lof.
Het geval nu wil dat mijn oom Dhr. Candel te Zeist, op 88jarige leeftijd begonnen is zijn memoires in zijn notebook vast te leggen. Onlangs zond hij mij de volgende foto met de vraag of ik nog mensen herkende. Mijn oom is getrouwd met mevrouw Ria Gijp (26) de dochter van Dhr. en mevrouw Gijp (11, 28) ik ben hun kleinzoon, zoon van mevrouw Gonnie Gijp (29). Deze foto moet gemaakt zijn eind september 1944, kort nadat de Waalbrug door de Amerikaanse para's en Engelse tanks was veroverd. Wegens Duitse beschietingen met tanks en artillerie vanuit het Reichswald hebben de personen op de foto (buren) toen een tijd in de schuilkelders bij de kazerne, van wat nu Limos terrein is, tegenover de rijtjeshuizen in het gedeelte van de Koolemans Beynenstraat vanaf Groesbeekseweg tot Hoek van Heutzstraat, geslapen. Vraag van mijn oom is of ik nog meer mensen herken. Ik ben geboren in 1946 en anders dan de reeds vermelden ken ik niet. Ik heb mijn oom belooft u te verzoeken de foto op uw website te plaatsen in de hoop dat misschien anderen nog weten wie er op die foto staan. Hopelijk kunt u aan dit verzoek voldoen.

De volgende personen zijn bekend:

11: Dhr. Gijp 14:mevrouw v.d. Pol 17: Lidia Boes 19: Riet Roosendaal 25: An Roosendaal 26: Ria Gijp 27: mevrouw Bartels 28: mevrouw Gijp-Mathol 29: Gonnie Gijp 30,31: jongste tweeling Roosendaal 32: Mevrouw Roosendaal.

Collectie: Dhr. Candel

terug

Reactie 1:

Hans Douma, 01-03-2009: Hallo redaktie, hallo Jimmy, ben je zeker, dat het hier om een schuilkelder in de Koolemans Beynenstraat gaat? Volgens mij waren daar wel twee schuilkelders op het gebied van de kazerne, naast het kledingmagazijn, ook van het zelfde type, maar hier klopt de achtergrond niet. De huizen zien er anders uit. Ergens moet ook kapper Selbach sein...

Ik weet nog wel, dat een paar jaar later aardappels in de schuilkelders werden opgeslagen (tussen 1954 en 1960) De keuken van de kazerne was niet ver vandaan. Misschien zijn er nog meer schuilkelders in de buurt geweest.

Groeten uit Osnabrueck
Hans Douma

Reactie 2:

Johan Eggenhuizen, 12-03-2009: Volgens mij was deze schuilkelder gelegen aan de Gelderselaan.

Reactie 3:

Wim Benda, 13-03-2009: op de foto zien we rechtsboven een gebouw met een zadeldak. Op de puntgevel meen ik bovenaan het woord SMEDERIJ te kunnen lezen. Onder dit woord staat op de muur nog meer tekst, maar dat is voor mij niet te ontcijferen.
Misschien kan dit gegeven helpen om meer zekerheid te krijgen m.b.t. de juiste lokatie.

Reactie 4:

Wim Erkens, 17-03-2009: Het gebouw rechtsboven op de foto is smederij Reichgelt, gelegen aan de Koolemans Beijnenstraat. Op weg naar school kwam ik langs deze smederij. De smederij is later afgebroken en hiervoor in de plaats is een winkel gebouwd.

Reactie 5:

Mark van Loon, 19-03-2009: In het inwonersadresboek van 1948 (dus drie jaar na de foto) staan als straatbewoners de volgende personen (gezinshoofden en alleenstaanden). Allicht kunnen de namen helpen bij het herkennen van de geportretteerden.
Koolemans Beynenstraat (gedeelte Van Heutszstraat - Groesbeekseweg):
98 W.H.E. Maalsen, 100 B.M. v. Hagen, 102 P.F. Nagelhout, 104 Wed. J.C. Wolf & J. Hagen, 106 H.D. v. Aken, 108 Ch. Ahlrichs, 110 Th.J.W. Rosendaal, 112 H. v. de Pol, 114 W.C.J. Rappard & M.P. Boes, 116 Wed. H.P.L. Gijp & Echtg. J.F.M. Sancher [zo staat er], 118 J.W. v. Esteger, 120 Th.M. Martens & Wed. T. Idema, 122 Werkplaats, 126 E.L. Everaerts, 128 Th.M. Arts & P.A. v. Velp, 130 C.J. Stork, 132 A.C. Linschoten & J.F.K. Geis, 134 G.C. v. Maren, 136 Wed. B.A.W. Rief, 138 J. Stevens, 140 Th. Arts & F.M. Jansen, 142 J.B. Bruist & M. Wijnberg & Wed. J.H. Bruis & F. Brard, 144 Wed. P.H. v. Dijk & W.F.M. v. Dijk & Echtg. A.A.M. Krekel, 146 P.J.A. Selbach, 148 G.J. Stork, 150 C.E. de Graaf, 152 C.W.J. Weijers & Wed. A.W. Coppens & A.W. Coppens, 154 C. v. Gulijk, 156 A.J. Krijnen, 158 S. Evers, 160 J. Jansen v. Galen & A. Spijker, 162 P.J. Niels, 164 Echtg. I.A.J. v. Bebber & Ch. M. Strauss, 166 G.L. v. Donselaar.

Reactie 6:

Pierre Hopman, 24-09-2010: Mijn naam is Pierre Hopman. Ik woonde in de buurt van de Koolemans Beynenstraat en kende veel personen van naam en soms van gezicht.
Er is geen twijfel mogelijk over de plaats. De schuilkelder lag en ligt nog in de Koolemans Beynenstraat juist binnen het hek van de kazerne. De foto is gemaakt vanaf de achterkant van de kelder, dus bij de keukens. Te zien is inderdaad de smederij van Theo Reichgelt die daar niet woonde (wel op de Broerdijk) Het pand links naast de smederij is het begin (of zo u wilt het einde ) van de oudere huizen tot aan de Groesbeekseweg. Rechts is niets te zien maar pal naast de smederij beginnen de huizen die enkele jaren voor de oorlog (1940) zijn gebouwd.
Achter de smederij en iets er naast zijn achterkanten van de huizen aan de v.Heutzstraat. Heel vaag zijn net boven de kelder rechts de spijlen te zien van het hek wat nog steeds om de kazerne staat.

De personen: Jimmy Sanchez is de zoon van de Engelse kapitein Sanchez en Gonny Gijp. De namen die hij noemt van de personen die hem bekend zijn kloppen natuurlijk, ik heb ze allemaal gekend.
De overigen zullen in meerderheid van het laatste stuk zijn. De families Maalsen, Nagelhout, Ettiger, Selbach, Krijnen, Rappart en anderen zullen vrijwel zeker nooit in de kelder geweest zijn.
Ik heb hierover gesproken met Wim Piebenga van het postkantoor aan de v.Heutzstraat, Mous Reichgelt familie van Smid Theo, Indeke Pulles-Nagelhout. Ook zij weten niet meer wie er precies wel of niet waren en de gezichten zijn nu moeilijk te herkennen. De jongeren op de foto zullen mogelijk nog wel iets weten maar waar ze gebleven zijn is niet bekend.

De foto moet gemaakt zijn in 1944 want er zit nog een Amerikaanse militair bij en die zijn niet zo lang in Nijmegen gebleven.

Noot voor Jimmy: ik heb nog een foto van een aantal kinderen in de van "t Santstraat waar zijn moeder Gonny op staat. Gemaakt rond 1937
Mocht ik nog meer aan de weet komen dan zal ik me wel melden..

Reactie 7:

Particulier, 26-09-2010: Op de veronderstelling van de Hr. Hans Bouma, of er meerdere schuilkelders in de buurt waren, ja b.v. op het huidige parkeerterrein van het RK. kerkhof (!) hoek Dominicanenstraat/ Daalseweg. Deze was van hetzelfde type. Als kleine jongen heb ik daar regelmatig gebruik van gemaakt.

Reactie 8:

Peter van Etteger, 19-05-2012: Op deze foto staan geen familieleden van ons. Ik heb ook nooit gehoord dat mijn ouders en mijn broers ooit in deze kelder zijn geweest. Onze naam is van Etteger en wij woonde inderdaad op 118. Ikzelf ben ruim na de oorlog geboren (1959) maar bezit wel veel informatie van onze geschiedenis. Erg leuk om dit te zien en namen te lezen die in het leven van mijn ouders een belangrijke rol hebben gespeeld.
Groeten, Peter van Etteger

Reactie 9:

Bea Sneep, 29-12-2013: Hallo Jimmy, Mijn naam is Bea Sneep. Kleindochter van Theodorus Reichgelt, de smid. Die al een paar keer in de reacties vermeld is. De personen op de foto’s ken ik helaas niet. Maar de verhalen over de smederij wel. Inderdaad was eerst de smederij op de Koolemans Beyenstraat en woonde mijn opa en oma op de Broerdijk. Later zijn ze inderdaad een winkel begonnen op de Koolemans Beyenenstraat met daarachter nog steeds de smederij. Als klein meisje heb ik daar heel wat dagen en soms weken mogen vertoeven. Ook kan ik me opa nog goed herinneren als hij aan het smeden was. De verhalen van de schuilkelder en de keuken aan de overkant van de smedrij op de kazerne ken ik wel.
Zou het mogelijk zijn dat U mij een copy van de foto kunt mailen? Het gaat mij met name om de smedrij op de achtergrond.
Met vriendelijke groet, Bea Sneep (trotse kleindochter van de smid.)

Reactie 10:

Jimmy Sanchez, 30-12-2013: Het origineel heb ik niet. Waarschijnlijk heeft mijn tante in Zeist die. Zij is 95 en gebruikt geen e-mail, en mijn oom die dat wel deed en de foto’s beheerde is onlangs overleden. Ik woon in Bangkok en kom zelden in Nederland dus moet ik het wat een betere scan betreft laten afweten. Succes met de website. Met vriendelijke groet, Jimmy Sanchez.

Reactie 11:

Theo Bleeker, 17-01-2019: Wat leuk dat mijn broer Han deze foto ontdekt heeft. Op deze foto's staat namelijk een aantal familieleden, onze moeder Ans Roosendaal (nr. 25), haar tweelingzus Tante Riet (19) en een andere tweeling uit het gezin tante Trees (31) en oom Frans (30). Ook onze oma (32) staat op de foto. Zij woonden op de Koolenmans Beynenstraat 110 nadat de slagerij van onze opa en oma weggebombardeerd was op de Zeigelbaan in het centrum van Nijmegen. Opa en oma en hun tien kinderen, waarvan er gelukkig maar enkele thuis waren tijdens het bombardement, waren allen ongedeerd. Van de slagerij stonden alleen nog de buitenmuren. Ontzettend leuk om te zien.
Reactie 12:

Jan van der Zant, 21-01-2019: Beste mensen,
Ik woon al een heel leven in de Koolemans-Beijnenstraat nr. 73, het adres waar ik geboren ben, op 05-11-1945, net ná de Tweede Wereldoorlog. Mijn ouders staan niet voor zover ik kan zien op de foto, mijn ouders zijn van 25-02-1911 en 14-01-1915. De schuilkelder staat (nog) steeds op het oude kazerneterrein, weliswaar dichtgemetseld.
Hopelijk kunnen we contact maken over e.e.a.....! Willy Maalsen, slager ken ik nog van vroeger ! Ik hoor graag verder van U !
Met vriendelijke groet, Jan van der Zant (73 jaar).
Reactie 13:

Gerard Centen, 09-08-2021: gedurende de oorlog moesten veel Nijmegenaren bij de luchtaanvallen soms gebruik maken van de diverse particuliere schuilkelders. Een van die verhalen blijft mij altijd bij.
Op de RK meisjesschool ging tussen de luchtaanvallen de les catechismus gewoon door. De non beweerde voor de klas "God is overal." Marietje stak haar vinger op en zei "ja, want god was afgelopen nacht bij ons in de schuilkelder." De non keek verbaasd en vroeg aan Marietje "hoe weet je dat zo goed?" waarop Marietje antwoordde "ik hoorde moeder met god praten, ze zei: O god, begin jij nou ook nog."

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: