113-Vlinders1941

113-Vlinders1941.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Bij deze zend ik u een foto voor de rubriek Zoekplaatje. Mogelijk is deze interessant voor meerdere Nijmegenaren.
Het gaat om Volksdansgroep "De Vlinders", een afdeling van de KJV (Katholieke Jonge Vrouwen) waar mijn moeder, Marie van Keeken, in haar jeugd lid van was. Volgens de beschrijving op de achterzijde is de foto is op 9 juni 1941 genomen. Verder staat vermeld dat het een foto van Persbureau "De Gelderlander" betreft. Waarschijnlijk een promotiefoto ter ere van een bijzondere gelegenheid gemaakt.

De dansgroep oefende onder meer in de gymzaal van de Sint Jansschool aan de Groenestraat. Mijn moeder, Marie van Keeken zit op de eerste rij, tweede van links. Ze was op dat moment 25 jaar.

Vraag: Wie weet waar en waarom de foto is gemaakt en herkent meerdere personen op deze foto? Ik herken sommige gezichten wel, omdat een enkele dames nog jarenlang bij mijn moeder op bezoek kwamen, maar weet zelf helaas de bijbehorende namen niet meer te noemen.

Collectie: Henny Fransen

terug

Reactie 1:

A Albers de Groot, 02-02-2009: De dame op de tweede rij derde van links heet Marie, haar achternaam weet ik niet. Ze is getrouwd met Nol de Groot uit de Maerlantstraat en heeft lang in de Smidstraat gewoond.

Reactie 2:

Dave de Groot, 16-02-2009: Die mevrouw die genoemd wordt op de tweede rij van links heet geen Marie want dat is m'n oma niet. Ze zit op de eerste rij 3de van links en heet Marie van Leeuwen en is getrouwd met m'n opa Nol de Groot.

Reactie 3:

A. Albers de Groot, 01-03-2009: Dave heeft gelijk, ik heb me vergist in de rij, maar het is wel Marie v Leeuwen en zij is getrouwd met mijn ome Nol de Groot.

Reactie 4:

Eva Krispijn, 05-03-2009: Deze foto heb ik ook in mijn bezit. Leuk dat ik er, door deze site, nu meer van weet. Op de middelste rij, derde van rechts staat mijn moeder, Truus Smits, in oktober 1943 getrouwd met Willem Krispijn. Eronder op de voorste rij, ook derde van rechts zit An Kuilman, in augustus 1944 getrouwd met L. Kronenberg. Mijn moeder en An Kronenberg zijn tot het overlijden van mijn moeder op 1 juni 1969 hecht bevriend gebleven.

Verder staat op de bovenste, dus derde rij links op de hoek, Jo Albers, en op de voorste rij, rechts op de hoek, Annie Kuerten, die later trouwde met G. Wels. De laatste twee onder enig voorbehoud. Deze twee dames kan ik mij nog goed herinneren. Jo Albers heb ik thuis nog ontmoet. De zoon van Annie Wels-Kuerten was bevriend met een veel jongere broer van mijn moeder, Herman Smits. Zo leerde ik de familie Wels kennen, waar ik als jong meisje regelmatig op bezoek ging.

Reactie 5:

Henny Fransen, 03-04-2009: Wat leuk om weer die bekende namen uit mijn moeders tijd te horen. Ik kende verschillende dames nog van gezicht, maar wist niet meer welke namen er bij hoorden. An Kuerten, Jo Albers, An Kuilman zijn ook voor mij bekende namen. Zij kwamen in de vijftiger jaren regelmatig bij ons thuis aan de Dr. Schaepmanstraat 38 bijeen. Een van de leidster uit hun jeugd was was Fien Kropman. Mijn moeder ging in de jaren tachtig en negentig nog regelmatig met An Wels op zaterdag naar de H. Landstichting, waar een mis werd opgedragen in huize Casanova. De familie
Wels woonde toen op de Floraweg.

Nog meer bekende namen uit die tijd van de jeugsbeweging waren: Toos Lieskamp, Grada Harkens, Sjaan Swartjes, Co Swartjes, Gerda Albers, Alie Renes, Mien Falize, Marie Wittenberg, Toos van Erp, Cor de Kluis, Ans van As, Marie van Es, Riek Maas en Henny Linssen.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.