110-nijmegen-3

110-nijmegen-3.jpg

WIE bij de Marie-Adolffontein in 1940-1944 WAAROM
Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Deze foto's (zie ook zoekplaatjes 108 en 109) komen uit een Duits fotoalbum en zijn gemaakt in Nijmegen. Herkent er iemand mensen op deze foto?

Collectie:Theo Phoelich

terug

Reactie 1:

Beppie van der Heijden, 21-12-2008: Wie er op de foto staan, weet ik niet. Wel waar de foto gemaakt is. Dit gezelschap bevindt zich voor de Marie-Adolffontein. Ook bekend als het Quack-monument. Als het in 1926 verrijst, staat er in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant een stuk dat vol lof is over de ontwerper (stadsarchitect Willem Bijlard) en de bouwers. De journalist schrijft onder meer:

'Nijmegen is een merkwaardige, kunstvolle versiering rijker, die den ontwerper nog eeuwen zal loven, omdat waarachtige kunst is van alle tijden'.

Al snel volgen er meer reacties. En die zijn echt niet zo lovend. Schrijver Gerard Bruning omschrijft de obelisk in 1926 als 'knutselarij van een huisvlijter'. En de bevolking heeft natuurlijk geen enkele moeite om treffende bijnamen te verzinnen. Gemakkelijk, gezien de vorm, de naam en de spuitende fonteinen. Meest nette bijnaam: kikkermonument. Nijmegenaren vinden het een spuuglelijk ding. Toch laten talloze Nijmegenaren, tot de afbraak in de jaren vijfitg, zich bij de obelisk op de foto zetten, net
zoals dit gezelschap.

Reactie 2:

Cor Hoogveld, 30-12-2008: Links zittend op het monument Cor Hoogveld, links onder met hond Matheu de Ing.

Reactie 3:

Anneke Lourens-Grandjean P.C., 04-01-2009: Ik heb de foto van het Quackmonument bekeken en woonde zelf ook in de buurt. De namen van enkele kinderen zou ik misschien moeten kennen maar ik kan me geen enkel gezicht herinneren, alleen de jongen met de hond. Die heet geen Mathieu de Ing maar Hans de Hingh en woonde op de Parkweg nummer 1 waar zijn vader een bedrijf had, een groothandel in electriciteitsmateriaal of zoiets, ze woonden in het naastgelegen huis. Zijn zusje Miep de Hingh zat bij in de klas op de Oude Stadsgracht bij de zusters van J.M.J.

Reactie 4:

René L. Hollaers, 08-02-2009: Vanavond met mijn moeder Miep de Hingh naar deze foto gekeken. Inderdaad staat haar broer op de foto Hans de Hingh met hond. Mijn moeder Miep die nog genoemd wordt in de reactie van Anneke Lourens. De familie had een bedrijf Electro-groothandel Mathieu de Hingh gevestigd Parkweg 2 en ze woonden op nummer 4. Mijn moeder is inmiddels 80 en nog de enige die leeft van het gezin.
Haar zoon René L. Hollaers


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: