103-Auto-dr-Penn

103-Auto-dr-Penn.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Een foto van een "sportwagen" uit het einde van de jaren veertig. Het Gelders kenteken is M-26398.

De foto is vermoedelijk rond 1951/1952 gemaakt voor de praktijk van dr. William Penn. Prof. dr. Penn was sinds 1947 verbonden als roentgenoloog aan het Canisiusziekenhuis.
Mijn vragen zijn:

a. Was deze auto eigendom van dr. Penn?;
b. Welk merk en type auto is dit?;
c. De foto is gemaakt voor (vermoedelijk) de huispraktijk van dr. Penn. Welk adres kan dat geweest zijn?

Collectie: Bert Roes

terug

Reactie 1:

A.W. Kuiken, 24-10-2008: Het woonhuis- en praktijkadres van Dr. W.A.H.M. Penn was: St. Canisiussingel 14.
Op de achtergrond, in de rechter bovenhoek van de foto, zien we de achterzijde van de Openbare ULO school aan de Gerard Noodtstraat.

Reactie 2:

Peter Hendriks, 24-10-2008: Canisiussingel, Nijmegen.

Reactie 3:

Wim van Maassen, 24-10-2008: Op vraag C heb ik in de Telefoongids van 1950 het adres St.Canisiussingel 14 gevonden.

Reactie 4:

Rob Essers, 26-10-2008: De huisnummering aan de St. Canisiussingel is in verband met de bouw van het complex op de hoek van de St. Jorisstraat (bouwjaar 1959) gewijzigd. Het adres van het linker pand op de foto is nu St. Canisiussingel 30.

Reactie 5:

Wim Benda, 18-01-2009: De op de foto getoonde auto is voorzien van een, kennelijk met de hand verdraaibare, schijnwerper. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, omdat veel dokters en huisartsen zo’n lamp op hun auto lieten monteren zodat ze, als ze in het donker op patiëntenbezoek moesten, beter de huisnummers konden zien. Wat wel bijzonder is, is dat de lamp aan de rechterkant zit. Dat betekent dat, als de lamp vanaf de bestuurdersplaats bediend moet kunnen worden, het stuur ook aan de rechterkant zou moeten zitten. Bovendien is te zien dat de linker ruitenwisser schuin over de ruit geparkeerd staat terwijl de rechter wisser een onbelemmerd uitzicht biedt. Dit versterk het vermoeden dat bij deze auto het stuur aan de ‘verkeerde’ kant zit. Dus, om het merk c.q. type van de auto te achterhalen moet, mijns inziens, in de Engelse hoek gezocht worden.
Het is misschien wel aardig om te vermelden dat in 1927(?) op St. Canisiussingel nr. 16 (nu 32), de familie Bury is komen wonen. Dhr. Michel Bury was de oprichter van Kunstzijdespinnerij NYMA. (E.e.a. ontleend aan het boek “De Man met de Hoed” van Pauline van de Ven.) Wellicht zijn de Man met de Hoed en de Professor nog een tijdje buren van elkaar geweest.

Reactie 6:

Ed Beekman, 17-03-2009: De auto is een Healey met een Nederlandse carrosserie van Pennock. De Healey is een ontwerp van Donald Healey (die later ook de Austin Healey ontwierp) en heeft een 2,5 ltr Riley motor.

Ed Beekman
Secretaris CONAM (Contactgroep Automobiel en Motorrijwielhistorie)


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: