101-Reelick.jpg

101-Reelick.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar reageer gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Hierbij stuur ik een scan van een kabinetfoto, gemaakt door fotograaf Ant. C. Reelick te Nijmegen. Ik dacht aanvankelijk dat het een opname van Beek was, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Waar het dan wel is, weet ik niet. 

Collectie: Hans van den Berg

Reactie 1:

Theo Binnendijk, 05-01-2009: Alweer zo'n foto die je blijft intrigeren. Maar mij bekruipt steeds meer het gevoel, dat het niet allemaal foto is, wat we hier zien. Het grote gebouw boven de kerk, heeft links een veranda, waarvan het perpectief niet lijkt te kloppen. Bovenkant dak (tegen de gevel) en onderkant dakvoet lijken uiteen te lopen. Dat kan alleen als je het verkeerd tekent of fout bijwerkt.
Nog verder naar boven kijk je tegen een zadeldak, waarvan ook het perspectief niet klopt en waar de dakrand veel te dik lijkt. Alsof een te grove penseel is gebruikt. Bij een gebouw rechts op de achtergrond zijn de ramen opvallend scherp en donker. Zou op een foto als deze juist erg vaag
moeten zijn. Verder vallen de vele hoge bomen op, die, waar ze ook staan, allemaal even donker zijn. Ook dat doet me denken aan penseelwerk.
Bezit Hans van den Berg de originele foto en is daar dan op te zien of de foto bewerkt is?
Verder valt me op, dat de groep gebouwen middenboven aan de achterkant (waar we tegenaan kijken) een soort binnenplaats hebben. waar links in de hoek een ronde toren, of een gedeelte daarvan, lijkt te staan. Voor het gebouwtje rechts lijken kantelen aanwezig.
Ik probeer ook een plattegrond in het geheel te ontdekken; die veranderen minder vaak dan de bebouwing. Ik zoek de oplossing vooral net over de grens. Was dhr. Reelick ook in het buitenland actief ?

Reactie 2:

Hans van den Berg, 11-01-2009: Ik ben inderdaad in het bezit van de originele foto. Voorzover ik kan beoordelen is er geen sprake van bewerking (bijtekening of penseelwerk, zoals Theo Binnendijk vermoedt). Hij mag desgewenst de foto persoonlijk komen bekijken. 
Of fotograaf Anton C. Reelick ook over de grens werkzaam was, is mij niet bekend.

Reactie 3:

Henk Kersten, 12-01-2009: Een aantal fotografen die in Nijmegen actief waren, hadden elders in het land meerdere filialen. Zo was Brainich & Leusink actief in Arnhem. Het is dus niet ondenkbaar dat dat ook bij Ant. C. Reelick het geval was en dus zou het bij bovenstaande foto best eens om Oosterbeek/Arnhem of de omgeving van Rhenen/Wageningen kunnen gaan.

Reactie 4:

Hylke Roodenburg, 24-01-2009: De bouwstijl van de huisjes gaf me aanleiding om te denken dat dit in Nederland moet zijn of hoogstens in Belgie. In Duitsland zijn de huizen namelijk lomper van bouw. De heuvelachtigheid deed me ook denken aan de zuidrand van de Veluwe, maar dat bleek na onderzoek niet zo te zijn. Dan hebben we nog over: Zuid-Limburg. En deze stadse bebouwing (vrij hoog en dicht op elkaar) gaf me het vermoeden dat dit Valkenburg is. Verder onderzoek bevestigt dit. Ten eerste 'kloppen' de heuvels: de foto is vanaf een hoog punt genomen - de berg met ruine erop - en we kijken hier in noordelijke richting over de kerk. Ten tweede klopt de kerk: weliswaar is bijna alles inmiddels aan het gebouw versleuteld, maar de toren is nog vrijwel ongewijzigd. En ten derde het gebouwtje met de kantelen: dat is het oudste nog bestaande station van Nederland in Valkenburg. De foto moet in elk geval zijn gemaakt voor 1889, toen het station werd vergroot. En ook aan de huizen en het algemene beeld is te zien dat de foto nog voor de opbloei van het toerisme is gemaakt. Een vergelijkbare foto van nu vind je op http://www.voorplussers.nl/dagtrips/boodschappen-doen-in--.valkenburg.html  (foto bijna onderaan).

(Red.: een uitsnede)

Reactie 5:

Theo Binnendijk, 26-01-2009: Bedankt Hylke, nu kan ik dit zoekplaatje eindelijk loslaten en mijn energie in andere plaatjes steken. Ik had me vastgebeten in het kerkgebouw en op de site van kerken in Limburg tot tweemaal toe alle foto's laten passeren. Ook die van de kerk van Nicolaas en Barbara in Valkenburg. Ik vond de afwijkingen te groot, maar had verder moeten lezen. De kerk is in 1904 aan de Noord, Oost en Zuidkant drastisch uitgebreid. De foto is dus eerder genomen.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: