093-RooieDorp

093-RooieDorp.jpg

Het Rode Dorp IN WAGENINGEN na inslag van V-1 26 maart 1943

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Beste Mensen,

Tijdens een sorteerdag dook tussen een stapel ansichtkaarten de bijgevoegde foto op:

Deze foto van het Rode Dorp heeft als tekst: "Een V1-bom verwoeste het Rode Dorp."

Met vriendelijke groeten,

Jan van Ooijen

terug

Reactie 1:

Wim van Megen, 15-06-2008: Dit is zeer beslist NIET het Rode Dorp.
In het Rode Dorp is een (1) bom gevallen en wel in de achtertuin van de tuchtschool tegen het Wilgplein aan. Het was direct achter de woning van de Hr. Coolen.
Zie hiervoor ook: Hengstdal, een wijk van Nijmegen oost deel 2 Door: J.Raeven f.i.c., Antoon Janssen, Hoofdstuk 8, Pag. 49, Uit oorlogsherinneringen van Frans Daniels.
De huizen waren weliswaar beschadigd, maar niet meer dan dat en nog goed bewoonbaar.
Wij woonden toentertijd in de Eikstraat nr.1, vijf huizen verwijderd van de inslag.

Reactie 2:

Ton Leenders, 20-06-2008: Volgens de site www.oorlogsdodennijmegen.nl is er wel een V-1 gevallen in het Waterkwartier. Dat was op 18 februari 1945 op hoek Biezenstraat/ Waterstraat.
Wellicht dat de foto dat kruispunt toont.

Reactie 3:

W. van Doorn, 20-07-2009: Foto 093 is van het Waterkwartier, de enige V1 die gevallen is in Nijmegen. Ik woonde in de Brederostraat 53. Wie sliepen in de kelder en werden wakker van het lawaai voortgebracht door de raketmotor, als het stil wordt is de bom in glijvlucht waarna BOEM en die bom explodeerde in de Biezenstraat. Wij waren bekend met geluiden die honderden vliegtuigen maken, maar een V1 is iets aparts. Wij waren al gewend aan het laag overvliegende V1 tuig.

Reactie 4:

Wil Hermans, 30-10-2009: Er is wel nog een bom vlak naast het Rode Dorp gevallen. Dat was tijdens de bevrijdingsfase. Ik was toen 5 jaar, maar ik zie het nog gebeuren. 2 Engelse jachtvliegtuigen hadden 1 Duits toestel onderschept, recht boven het Rode Dorp. Om sneller te kunnen reageren liet die Duitser zijn laatste bom vallen. Deze kwam kantelend naar beneden, tot het tot ons doordrong dat hij wel heel dichtbij terecht zou komen. We vlogen naar binnen door de voordeur (Plataanstraat hoek Broerweg) en daar kwam de klap al, het deurglas vloog me om de oren. De bom viel op de Berg en Dalseweg en verwoeste daar 4 huizen (net achter de melkboer en het levensmiddelenwinkeltje van van Duren) Die ru´ne werd later onze speelplek "de kapotte huizen". Vanaf de 50er jaren zijn er op die plaats een paar kleine winkels gevestigd. Het dak van ons huis werd zo door de luchtdruk getroffen, dat wij sindsdien er onderdoor op straat konden kijken.

Tijdens de ontploffing van de munitiekuil was mijn vader op zijn landje op de Kopse Hof. Hij heeft daar uren tussen de aardappels gelegen, terwijl om hem heen de granaten ontploften. Ons eten van die dag kon weggegooid worden, de pan zat helemaal vol glassplinters, jammer, het was wortelenstamppot.

Reactie 5:

Wim Segers 01-11-2009: Wil Hermans, mooi verhaal over de Duitse bom op het Rode Dorp. Ik heb dat zelf niet zo meegekregen. Ik ken uit mijn herinnering nog wel de ru´nes nabij de tramhalte. Wat wel toevallig is, dat mijn vader ook land op de Kopse Hof had.
Kennelijk ben jij tamelijk ge´nteresseerd in het wel en wee van ONS rode dorp. Welnu, misschien mag ik jou een tip geven, namelijk deze; Ga eens kijken op de site "schoolbank".
Daar vind je (veel) foto's van de lagere school aan de Acaciastraat waar jij nogal vaak op voorkomt.
Tevens vind je dus ook oud klasgenoten. Met groet, Wim Segers. (uit de esdoornstraat)

Reactie 6:

Mark van Loon, 26-02-2011: Het betreft het Rode Dorp in Wageningen (V1-inslag 26 maart 1943), zie http://home.versatel.nl/ritameijerink/wo2/wo2vv1.html

Reactie 7:

Willem Ruisch, 28-12-2011: Deze opname is voor 100% zeker het Roode Dorp in Wageningen waar een V-1 c.q. bom is gevallen op 26 maart 1943 met 27 slachtoffers en ÚÚn niet gevonden. De V-1 is gevallen tussen de Julianastraat en Vanenburgstraat naast de Beekstraat die volkomen van de kaart is geveegd en waar de meeste slachtoffers zijn gevallen. De huizen op de achtergrond is de achterkant van de Julianastraat, waar het deurkozijn ligt de Vanenburgstraat.

Reactie 8:

M. Saleming, 21-01-2012: Beste mensen, deze foto is wis en waarachtig wel van het ROODE NOORD in Wageningen, ik ben er geboren in de rij woningen die op de foto staan [ koningin julianastraat 141 ]. Ik heb het ook zien gebeuren. Hij is 50 mtr achter ons huis ingeslagen, in onze achtertuin. Op die plek stond een optrekje van de woningstichting, dat werd gebruikt als kantoor en als werkplaats voor reparatie's aan de woningen. De huurophaler had daar zijn kantoor, zijn naam was PETERS. Wij noemden het daarom ook altijd PETERS HUTJE.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: