086-Foto2

086-Foto2.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

De man is Antonius Gerardus Christiaans, mijn overgrootvader. Ik vroeg me af of iemand wist wat Vonkvrij is. In de 'mand' die hij vasthoudt staat ook nog een collectebusje en aan de zijkant staat 'Ten Bate M.S.F".

Collectie: Koen Hermsen.

terug

Reactie 1:

Theo Binnendijk, 24-03-2008: Volgens Wikipedia staat MSF voor de Missionarissen van de Heilige Familie (Missionarrii a Sancta Familia), een congregatie die in 1895 in Grave (Nederland) is opgericht. De bak is gevuld met pakjes lucifers, veiligheidslucifers, vonkvrij. Om dat te bewijzen, heeft hij zijn hele pak (schildersoveral ??) ermee volgenaaid. Er bestond een lucifermerk "De Molen", vandaar
mogelijk de molen op zijn hoofd. Zeker ben ik niet, maar het klinkt aannemelijk.

Reactie 2:

Koen Hermsen, 09-08-2009: Na lang gezocht te hebben ben ik toch een logischere verklaring tegengekomen; het staat voor het Marine Sanatorium Fonds.
Deze werd in 1918 opgericht ter bestrijding van de tuberculose onder het marinepersoneel en hun gezinnen. De oprichting van het fonds vindt plaats in het Algemeen Militair Tehuis aan de Spoorstraat in Den Helder en was in feite een geesteskind van de bonden van onderofficieren bij de Koninklijke Marine.
Aangezien Antonius Gerardus Christiaans Korporaal-Konstabel was bij de Koninklijke Marine, is het logisch dat hij hiervoor vrijwilliger was en geld hiervoor inzamelde.
Of de inzameling van geld alleen in Den Helder plaats vond of door heel Nederland is onduidelijk.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: