085-Schuilkelder

085-Schuilkelder.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Ik heb hier een foto uit 1944. Deze is genomen in de schuilkelder naast Terminus onder de spoorbaan. Ik dacht dat daar vroeger de centrale was. De meeste mensen zijn van de benedenstad. Op de foto zit ik op de schoot van mijn moeder, en mijn vader zit er naast, ze noemde hem vroeger Hes Mallo. Wie weet er meer te vertellen of herkent mensen?

Collectie: J. Mallo

terug

Reactie 1:

Arjen W. Kuiken: De foto is niet genomen in een schuilkelder naast Terminus onder de spoorbaan, maar in een tussenruimte onder één van de vier kolenbunkers van de Elektriciteit Centrale aan de Waalkade.
Zo'n kolenbunker was 35 m. lang en bovenaan 22 m. breed. Deze liep naar onderen taps toe om het automatisch afvoeren van de kolen te waarborgen. Aan beide zijden van de afvoeropeningen bevond zich zo'n ruimte. Er waren er dus acht in totaal. Het is in zo'n ruimte waar de heer Mallo met zijn familie zich in 1944 bevonden hebben. De gehele constructie was van gewapend beton en hoogstwaarschijnlijk nog gevuld met een dikke laag kolen, dus hij heeft daar heel veilig gezeten.
Op de foto is de tapse zijde van de bunker links boven, naar achteren doorlopend goed te zien. De diverse afvoerpunten onder aan de schuine zijde ook. De rechterzijde is een steunmuur. De ingang naar de vier bunkers lag aan de toenmalige Oude Haven en was met een zwaar hek afgesloten. De bunkers lagen pal tegen de achterzijde van de Tramremise aan.
Op de bijgaande foto zijn de bewuste ruimtes, links en rechts van de afvoerpunten goed te zien.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: