084-19440918Jonkerbosch

084-19440918Jonkerbosch.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Hopelijk kunnen de bezoekers van Noviomagus.nl iets meer vertellen over bijgaande foto uit 1944. Over de foto is al het nodige bekend (maker, plaats, namen van een aantal personen). Op de tweede foto is de huidige situatie te zien (ingang Niek Engelschmanlaan 65 t/m 129).

Een kopie van de foto uit 1944 is in het Regionaal Archief Nijmegen voorzien van de volgende toelichting:

> Beschrijving: De eerste Amerikaanse parachutist op pensionaat Jonkerbosch. Staande naast parachutist: G. Verhees.
> Nijmegen Mollenhutseweg
> Datering: 20/09/1944 - 20/09/1944
> Documenttype: foto
> Documentnummer: F66792
> Negatiefnummer: 1119

Volgens andere bronnen is de foto op maandag 18 september 1944 gemaakt door Broeder Leobaldus (J.J. Rademakers). De afgebeelde personen zijn Broeder Eumachius, Broeder Palmace (A.A. Honings), Martien van de Wijdeven, zijn broer Broeder Orontius (Anton van de Wijdeven) en rechts Broeder Einardus (A.C. Kuylaars).

Na het vertrek van de Duitsers op zondag 17 september 1944 betrok Broeder Palmace 's avonds zijn kantoor op Jonkerbosch. Op maandagavond namen de Amerikanen het pensionaat in bezit, enkele dagen later gevolgd door de Engelsen.

Kennelijk had men op maandagmiddag alle tijd om te poseren voor deze foto waarop de eerste Amerikaanse bevrijder (parachutist?) van Jonkerbosch staat afgebeeld. Wie was deze Amerikaan en wie was de jongeman (G. Verhees?) met de laarzen op de voorgrond?

Met vriendelijke groet,

Rob Essers

terug

Reactie 1:

Arjen W. Kuiken: De Amerikaanse bevrijder is onbekend. Of het een parachutist is, is de vraag. Het kan ook een soldaat van het 325ste Gliderregiment zijn. Deze werden per zweefvliegtuig aangevoerd.
Wat betreft de man met de laarzen op de voorgrond het volgende:
De man staat op de voorgrond. Alsof hij hiermee wil uitdrukken: ik heb de Amerikaan hier gebracht. Als naam wordt opgegeven G. Verhees.
Hypothese:
Dit zou een verbastering kunnen zijn van G(eert) van Hees, lid van de Nijmeegse ondergrondse. Van Hees gidste op 19 september 1944 de A-colonne, bestaande uit pantservoertuigen van de Britse Grenadier Guards en para’s vanaf Sionshof naar de Waalbrug om deze te veroveren.

Reactie 2:

Toine Tesser, 08-05-2009:Om het nog complexer te maken; de Amerikaan lijkt een Denison smock aan te hebben. Dit is een Britse parachutistenjas die ik nog nooit bij een Amerikaan heb gezien. Voor degenen die weten wat een Denison is: let op de kraag, de donkerdere armen en de drukknopen tussen de onderste zakken.

Ook draagt hij een M42 broek. Er is voor zover mij bekend, maar 1 eenheid die nog met M42 sprong: het 504 PIR dat is ingezet in Nijmegen en Grave.
Hoewel de kans klein is, helpt dat misschien om hem te identificeren?

Reactie 3:

Rob Essers, 09-05-2009: Een medewerker van het "WW2 US Medical Research Centre" berichtte mij enige tijd geleden per e-mail:

"(...) What I can tell you is that he is definitely a Paratrooper, and not a member of the 325th GIR as suggested on the website you sent over. This is evident from his uniform (he wears the M1942 Reinforced Jump Trousers, and M43 coat)".

Wat is het verschil tussen de M1942 Reinforced Jump Trousers en een M42 broek? En kan de Denison smock geen M43 coat zijn?

Reactie 4:

Toine Tesser, 11-05-2009: “Wat is het verschil tussen de M1942 Reinforced Jump Trousers en een M42 broek? En kan de Denison smock geen M43 coat zijn?”

De M42 Jump Trousers was de broek die bij het standaard uniform hoorde voor de US para’s tijdens D-day: the M42 Jump Suit (bestaande uit de M42 Jump Jacket en de M42 Jump Trousers). Omdat het uniform zwaar te lijden had in het veld, kreeg elke man 1 gewoon M42 uniform en 1 ‘reinforced’ uniform uitgereikt.

Het ‘reinforced’ uniform had verstevigingen op delen van de zakken van broek en jas, alsmede verstevigde kniestukken. Deze verstevigingen waren gemaakt van geïmpregneerd canvas waardoor ze ook nog waterafstotend waren.

Na D-day kregen bijna alle US Airborne onderdelen het M43 uniform uitgereikt. Deze zijn nooit in verstevigde vorm uitgegeven. De broek van de para in de foto is zo’n verstevigde (reinforced) M42 broek waardoor hij vrijwel zeker van het 504 PIR is. Dit is het enige US onderdeel in Nijmegen dat en masse met M42 sprong.

Hier is een link met wat info over de M42 en M43 uniformen. De verstevigingen zijn goed te zien, want donkergroen (soms blijkbaar op het zwarte af…).

http://www.101airborneww2.com/uniforms.html

De jas is zeker geen M42 noch een M43. Hier zijn een aantal redenen voor. Allereerst misschien wel het gebrek aan rits aan de voorkant. Dan de (vage) kleurschakeringen, beter zichtbaar als je de foto opblaast. Dan de drukknopen tussen de onderste zakken. De donkerdere mouwen ten opzichte van de romp, waarschijnlijk veroorzaakt door het camouflagepatroon van de Denison smock.

Hieronder een link met meer info over de Denison smock (de kleuren van deze smock zijn er na 65 jaar wassen wel bijna af…).

http://en.wikipedia.org/wiki/Denison_smock

Hierop zijn de kleuren beter te zien:

http://www.hypospace.net/equipment/dennison.jpg  (grote foto heeft een volledige rits – niet standaard)

Ik hoop dat dit helpt om zelf te kunnen inschatten wat voor een jas de para in de foto aan heeft.

Reactie 5:

Toine Tesser, 18-07-2009: Laatst kreeg ik informatie dat de leden van de Jedburgh teams gemixt Engels-Amerikaanse uniformen droegen.

Zou dit een Jedburgh-para kunnen zijn? Met andere woorden, een collega van Kapt. Arie ‘Harry’ Bestebreurtje van Team Clarence?

Reactie 6:

Peter Hendrikx, 07-09-2014: De Amerikaanse parachutist is Theodore "Ted" Bachenheimer, al bij leven een legende in de 82e Airborne Divisie. Hij maakte deel uit van de inlichtingensectie van het 504e Regiment, vandaar zijn M-1942 broek. De Britse jas was zijn eigen vrije keuze. Google zijn naam maar en je komt een ongelooflijk verhaal tegen. Hij was de contactpersoon tussen de Amerikanen en de burgerbevolking en daarbij is het inderdaad heel waarschijnlijk dat de man prominent op de voorgrond Geert van Hees is, die de Amerikanen op 17 september 1944 naar de brug leidde. Ik heb geen vergelijkingsfoto van Van Hees, dus ik kan dat niet met zekerheid stellen.
Ik ben momenteel bezig met een fotoboek over de bevrijding van de regio door de Amerikaanse 82e Airborne Divisie, en zo herkende ik Bachenheimer aan zijn uiterlijk. We hopen ons boek, getiteld "Burning Bridges", in december 2014 te publiceren.
Reactie 7:

Rob Essers, 12-09-2014: In Als sterren van de hemel (Bussum 1977) van Norbert A. de Groot staat onder een foto op pagina 205 dat de befaamde para Ted Bachenheimer er een bijzondere hekel aan had te worden gefotografeerd. De foto die voor de ingang van het Pensionaat Jonkerbosch is genomen, 'bewijst' het tegendeel! :-)

Er is nu nog één persoon die niet met zekerheid geïndentificeerd is. De jongen met de laarzen zou Geert van Hees kunnen zijn, maar het bewijs is nog niet geleverd. In Met de dood in de schoenen... 64 ooggetuigenverhalen, brieven en dagboekfragmenten van Nijmeegse burgers in de mangel van Market Garden (Nijmegen 1984) van Joh. H. Eilander staat op pagina 50 een gedeelte uit een verklaring van G. van Hees (nr. 27).
Daarin staat onder meer dat hij op maandagochtend op weg naar zijn duikadres in de Stijn Buysstraat van een Amerikaan die op het Keizer Karelplein was gesneuveld, de wapens heeft afgenomen. Over de rest van de maandag staat helaas niets vermeld, zodat ik nog steeds niet weet of hij die middag wellicht Ted Bachenheimer begeleid heeft.
Reactie 8:

Rob Essers, 21-09-2014: Voor degenen die twijfelen of de persoon op het zoekplaatje werkelijk Ted Bachenheimer is, heb ik drie foto's op een rijtje gezet. Bij de vergelijking van allerlei details heb ik niets kunnen vinden waaruit duidelijk blijkt dat het om verschillende personen gaat.

Verder heb ik gepoogd het tijdstip vast te stellen waarop de foto op 18 september 1944 bij het Pensionaat Jonkerbosch in Nijmegen is gemaakt. De hoek bij de regenpijp zit precies in het noorden. Gelet op de schaduwen, lichtval op de zijmuur en de weerspiegeling in het raam staat de zon nog net niet in het zuidwesten. Ik ga er daarom van uit dat de foto tussen twee en drie uur 's middags is gemaakt. Ik weet alleen niet wat hier het verschil is tussen de zonnetijd en de lokale klokkentijd op 18 september 1944.
Reactie 9:

Tom Timmermans, 14-10-2014: Ik neig nagenoeg volledig naar de input van Peter Hendrikx. Zet Meneer Links en Meneer Rechts een Amerikaanse M1C-helm uit die tijd op, voorzien van een Brits/Canadees helmnetje, fotografeer hem frontaal en je hebt in mijn ogen de parachutist op de foto waar dit alles mee begon. Mijn probleem zit 'm in het persoonlijke wapen van deze strijder; een .30-06 US Garand geweer met bijbehorende munitiekoppel. Van Bachenheimer is uit het boek van Norbert A. de Groot bekend dat hij in het Nijmeegse Centraal Station een .45 Thompson machinepistool afschoot voor de microfoon van het omroeproepsysteem. Dat had als gevolg de overgave van een groot aantal Duitsers. Het gaat hier om een duidelijk ander wapen. Ik vrees dat mijn aanvulling meer onduidelijkheid schept maar hoop wat toe te voegen aan de kennis omtrent Bachenheimer.
Reactie 10:

Peter Hendrikx, 14-10-2014: Tom heeft een punt. Twee punten om precies te zijn. Dat dit Ted Bachenheimer is lijdt geen twijfel.
Een andere vraag los van de identificatie van deze foto is welk wapen Ted heeft gebruikt toen hij in de microfoon van het station schoot om de Duitsers tot overgave te bewegen. De foto van Bachenheimer is volgens de maker op 18 september 1944 gemaakt en het incident in het station was een volle dag later op 19 september, 16:30 uur. Norbert de Groot citeert het rapport van A. van Hedel, die spreekt over een tommygun. Wist Van Hedel het verschil tussen een .45 Thompson machinegun en een .30 Garand? Heette niet alles een tommygun en was niet iedereen een Yank of een Tommie met een gun?
Ik vrees dat we het definitieve antwoord nooit te weten komen, maar dat de vergissing van de benaming tommygun waarschijnlijker is dan de kans dat Bachenheimer een dag later een ander wapen had. Hij was ervaren genoeg om altijd het beste wapen bij zich te dragen.
Reactie 11:

Toine Tesser, 04-01-2017: Ben al een tijdje niet meer op deze pagina geweest. Super leuk dat de para geïdentificeerd is! En Bachenheimer nog wel!!
Dat het wapen waarmee hij de 19de in het station schoot een Tommygun (Thompson) was, zegt niets over zijn persoonlijk wapen. Hij kan immers bedacht hebben dat een Tommygun op automatisch meer incentive zou zijn voor de Duitsers om zich over te geven, dan één, of enkele (tragere) schoten uit zijn eigen Garand. Een wapen is immers snel geleend van een collega.
Reactie 12:

Rob Essers, 25-12-2017: In The Odyssey of Private Bachenheimer van Frank van Lunteren en Karel Margry uit 2002 staat onderstaande foto:

"Above: Holland, September 18, 1944, and Bachenheimer comes peddling into town on his one-man reconnaissance of Nijmegen on the second day of Operation ‘Market-Garden’. Although the paratrooper in this picture is unnamed, it is practically certain that it is Bachenheimer. Not only is there the strong physical likeness, but the time and place – and not least the fact that he is on a Dutch bicycle – all perfectly fit the details of his entry into town. The picture was taken by a civilian on Dobbelmanweg, which is a side street of Groenestraat. This is another strong indication that it is him as the latter street is where the next episode in Bachenheimer’s career would unroll. (courtesy N. A. de Groot) (...)"

Deze foto is gemaakt nadat Bachenheimer het Pensionaat Jonkerbosch, Mollenhutscheweg 200, aan het einde van de Vossenlaan had verlaten en op de Dobbelmannweg ter hoogte van nummer 26 (zie Street View) in de richting van de Groenestraat fietste. Van Lunteren en Margry maken geen melding van zijn bezoek aan het pensionaat:
"On the afternoon of the second day, September 18, troopers of the 1st Battalion guarding the damaged bridge over the Maas-Waal Canal at Neerbosch (captured earlier that morning) saw an American soldier pedalling a bicycle across in the direction of Nijmegen. It was Bachenheimer. The troopers warned him that the town was in German hands but he reacted: ‘Ah, hell! I’m going over there to see what the score is.’ (This was just at a moment when the 82nd Division had pulled virtually all its troops out of the city to counter a German attack that threatened to overrun the glider landing zones at Groesbeek.)

Shortly after, about 1600 hours, Bachenheimer showed up at the local headquarters of the Ordedienst (OD) resistance organisation, which was located in the Willem Smit transformer factory on Groenestraat in the south-west part of the city. The core of this underground group was not very large, perhaps 20 people, but the news that an American had arrived at the factory caused patriots to flock to the factory and their numbers swelled. At the insistence of the OD chief, P.J. Verlee, Bachenheimer assumed command of the whole group. Making the factory his CP, he began despatching spy patrols into the city, interrogating prisoners brought in by the Dutch, and passing information back to his own HQ."

Uit de "Map showing the Neerbosch bridge (known to the Americans as ‘Honinghutje’) and the other sites of Bachenheimer’s time in Nijmegen" blijkt dat het om Graafsebrug gaat. Over de route die Bachenheimer op maandag 18 september 1944 heeft afgelegd vanaf de Graafsebrug naar Willem Smit op de Groenestraat bestaat onduidelijkheid.
Reactie 13:

Rob Essers, 12-02-2018: Losse eindjes...
Dat Bachenheimer op maandag 18 september 1944 via de Graafsebrug het Maas-Waalkanaal passeerde, zou er op kunnen duiden dat hij wist dat de Hatertsebrug de avond ervoor door de Duitsers was opgeblazen. Volgens de verhalen was hij in z'n eentje op weg naar het centrum van Nijmegen. Bij zijn bezoek aan het Pensionaat Jonkerbosch was hij echter in gezelschap van de nog altijd ongeïdentificeerde jongeman met militaire (?) laarzen.

Het pensionaat van de Broeders van Liefde lag niet op de route en was in gebruik als Kriegslazarett Jonkerbosch. Wist Bachenheimer dat de Duitsers het pensionaat op zondag 17 september 1944 weer aan de broeders hadden overgedragen? Om vanaf de Graafsebrug bij het pensionaat te komen moet hij met zijn fiets de spoorlijn overgestoken zijn. Waarschijnlijk heeft hij direct na de Graafsebrug de eerste spoorwegovergang genomen en is hij via de Oostkanaaldijk en Winkelsteegseweg gereden.

Was Bachenheimer doelbewust op weg op basis van informatie die hij in Grave had verkregen? Na de vordering van het pensionaat in 1943 kwam een aantal broeders in het sociëteitsgebouw in Grave terecht. Broeder Vertunianus beschrijft in Jonkerbosch - Groei en Bloei (10) de nacht van 17 op 18 september 1944: "(...) rond middernacht ontdekken we dat de Amerikanen door de oude stad Grave sluipen. De Duitsers zijn in stilte verdwenen. Dezelfde nacht ontstaat er een verbroedering met de Amerikanen, want een twintigtal parachutisten komen in de Soos uitrusten van de grote vermoeienissen."

Was Bachenheimer één van de parachutisten die in Grave de nacht bij de Broeders van Liefde heeft doorgebracht? Mogelijk heeft hij daar meer gehoord over het gevorderde Pensionaat Jonkerbosch en over huize De Winckelsteegh dat sinds 1 september 1942 dienst deed als een justitiële inrichting en geleid werd door de Broeders van Liefde. Was dit het eerste reisdoel van Bachenheimer in Nijmegen? Dat verklaart de omweg die hij heeft afgelegd . Ik sluit niet uit dat hij de jongeman met de laarzen op De Winckelsteegh heeft ontmoet.
Reactie 14:

Will Dekker-Peters, 07-03-2018: Ik heb Bachenheimer gezien en begroet in de portiersloge van Willem Smit. (hij nam een voetenbad in zijn met water gevulde helm !!) Ik had wat fruit bij me van de fruitbomen aan de overkant bij mijn schoonouders). Bachenheimer had een veld-ontvang?apparaat en probeerde wat door te zenden.

Redactie: dat is bijzonder! Hoe weet je dat hij het was, en waar en wanneer precies was het?
Will, 08-03-2018: ik heb pas jaren later zijn naam gehoord. voor ons was het alleen interessant: een Amerikaan. Die portiersloge was ongeveer tegenover huis Groenestraat 311. Later is alles verbouwd, maar op oude foto's nog wel terug te vinden denk ik. Er liepen ook zwaar bewapende Amerikaanse soldaten richting de spoorovergang, Graafseweg. Het was een mooie zonnige dag. Ik denk dus een paar dagen na de dropping. Ik werkte toen bij Smit op de boekhouding.
Reactie 15:

Hans Jacobs, 18-06-2018: Zou er geen Ted Bachenheimerstraat in Nijmegen moeten zijn?
Reactie 16:

Rob Essers, 19-06-2018: @Hans Jacobs - Bij naamgeving van de openbare ruimte gaat het primair om de vindbaarheid. Ik vrees dat er in Nijmegen geen geschikte straat te vinden is die naar Theodore Bachenheimer genoemd zou kunnen worden. Bij Generaal James Gavinsingel is er nog wel een naamloos viaduct over de Nymaweg, maar dat kan beter worden genoemd naar iemand die een rol bij De Oversteek heeft gespeeld (bijvoorbeeld kapitein Bestebreurtje).
Reactie 17:

Hans Jacobs, 19-06-2018: In het boek van Joost Rosendaal, "De bevrijding in beeld" (2014), lees ik dat Bachenheimer wel betrokken was bij de voorbereidingen van De Oversteek, maar er niet aan deelnam. De rol van Bestebreurtje was uiteraard groter..
Reactie 18:

Rob Essers, 11-03-2019: Via bericht op het prikbord over de lotgevallen van J.A.G. van Haeren (Titmouse) 1944-1945 kwam ik weer terug bij de vraag: Wie is de jongeman met de laarzen?

maandag 18 september 1944
In een fragment uit het verslag van Jan Postulart, waarin hij beschrijft dat hij contact krijgt met Ted Bachenheimer, staat: "Den eersten Amerikaan ontmoette ik 's Maandagsmorgens plm. 10 uur in de Hatertse vennen. Deze heette Bachenheimer."
Blijkbaar liep de route van Bachenheimer vanuit Grave naar Nijmegen via de Hatertse Vennen en vandaar naar de Graafsebrug over het Maas-Waalkanaal. De Hatertsebrug was de avond ervoor door de Duitsers opgeblazen; zie reactie 13. Mogelijk heeft Jan Postulart hem de weg gewezen naar het Pensionaat Jonkerbosch.

dinsdag 19 september 1944
In de Nederlandse vertaling van Arnhem, The Battle of the Bridges, 1944 van Antony Beevor staat: "Op 18 september, toen de geallieerden geen troepen in Nijmegen hadden, was Bachenheimer het treinstation binnengelopen, waar veel Duitse soldaten in het restaurant zaten te eten. (...) Bachenheimer werkte nauw samen met Jan Postulart, een leider van het plaatselijke verzet, die 'Zwarte Jan' werd genoemd." (Antony Beevor, De Slag om Arnhem. Amsterdam: Ambo|Anthos, 2018)
Het incident in het station vond op 19 september om 16:30 uur plaats; zie reactie 10. Dat de door Antony Beevor genoemde datum niet klopt, is in dit verband niet van belang.

Zwarte Jan
Gelet op bovenstaande citaten zou het bij de 'jongeman' op de voorgrond om Jan Postulart kunnen gaan, maar er is een probleem... Op 18 september 1944 was hij 37 jaar oud. 'Zwarte Jan' werd op 14 juli 1907 als Johan Wilhelmus Postulart in Druten geboren en woonde met zijn gezin op het adres Muntweg 195 (= Hatertseveldweg 329). Hij overleed op 28 april 1986 in Groesbeek (bron: www.pejjerlandj.nl).
Reactie 19:

Rob Essers, 09-09-2020: In RAN documentnummer F66792 is de beschrijving aangepast, maar over de identiteit van de persoon met de laarzen op de voorgrond bestaat nog onduidelijkheid. In de oorspronkelijke beschrijving stond de naam "G. Verhees". Meer dan tien jaar geleden opperde Arjen W. Kuiken (reactie 1) dat het om G(eert) van Hees, lid van de Nijmeegse ondergrondse, zou kunnen gaan.

Geert van Hees is geïnterviewd door de commissie onder voorzitterschap van Luitenant-Generaal b.d. J.J.G. baron van Voorst tot Voorst die op 8 juni 1949 door de Minster van Oorlog werd ingesteld. Deze commissie had tot taak een deskundig en nauwgezet onderzoek in te stellen ter zake van het vraagstuk van de redding van de Waalbrug te Nijmegen in september 1944. In haar rapport d.d. 21 november 1951 kwam de commissie onder meer tot de conclusie dat Jan Van Hoof niet kan worden beschouwd als 'de Redder' van de brug. Het onderzoeksrapport is niet gepubliceerd.

Lange tijd ben ik er niet in geslaagd om de identiteit van Geert van Hees te achterhalen. Het blijkt te gaan om Gerardus Johannes van Hees (Grave 21 oktober 1920 - Breda 16 april 2007), zoon van Edmundus Fredericus Marinus van Hees en Margaretha Alberta Teeling. Hij woonde destijds in Grave en werd later Gerard van Hees genoemd. Onder die naam is begraven bij zijn ouders in Grave; zie www.graftombe.nl.

Op 3 maart 1952 ontving G.J. van Hees in het Paleis op de Dam in Amsterdam het Bronzen Kruis. Zie De Gelderlander van 1 maart 1952 en 4 maart 1952. Dezelfde onderscheiding was op 7 januari 1952 postuum toegekend aan Th.H. Bachenheimer. Over het latere leven van Gerard van Hees heb ik niets kunnen vinden, behalve dat hij op 16 april 2007 in Breda is overleden.

Ik ben op zoek naar foto's van hem zodat ik alsnog met zekerheid kan vaststellen of hij wel/niet op maandag 18 september 1944 tussen twee een drie uur 's middags op het Pensionaat Jonkerbosch in Nijmegen is geweest.
Reactie 20:

Victor van Haeren, 18-02-2021: Rob, leuk om te lezen dat je de website over mijn vader bekeken hebt. Recent is die nog flink onder handen genomen. We zijn nog aardig wat meer te weten gekomen.
Voor wat Ted Bachenheimer betreft: daar ben ik nog steeds mee bezig. Met name om alle mogelijk feitelijke waarnemingen in een tijdslijn te krijgen. Tot en met ca 21 september zijn er nog wel vermeldingen van Ted, maar daarna kan ik geen ooggetuigenverslagen vinden waar Ted geweest kan zijn. Hij heeft wel mijn vader op missie gestuurd op 7 oktober 1944, dus voor die tijd moeten ze contact hebben gehad. Maar waar Ted precies was en wat hij deed tussen 21 september en ca 7 oktober is mij een raadsel.
De passage over Ted in het boek van Norbert de Groot lijkt grotendeels gebaseerd op een verslag van Fred Baldino, en Norbert heeft toen ook gebruik gemaakt van mijn vaders oorlogsverslag dat op mijn site uitgewerkt is. Ik kan me nog herinneren dat daarover contact was.

Ik zou graag met (klein)kinderen van Jan Postulart in contact komen. Wellicht is er binnen de familie nog wat meer bekend over Ted. Suggesties zijn welkom!
Reactie 21:

Arjen W. Kuiken, 26-02-2021: Op 18 oktober 1944 liet “Zwarte Jan” Postulart in De Gelderlander de volgende advertentie plaatsen. De inhoud van de tekst is toch wel opmerkelijk.

Reactie 22:

Victor van Haeren, 01-03-2021: Hi Arjen, wat grappig. Kan het ook een cryptische boodschap zijn geweest?
Reactie 23:

Arjen W. Kuiken, 01-03-2021: In reactie 1 opperde ik de mogelijkheid dat de naam van de onbekende jongeman op de voorgrond, aangegeven als zijnde een zekere G. Verhees, een verbastering zou kunnen zijn van G(eert) van Hees (1920-2007). Van Hees, de man die op 19 september 1944 de A-colonne, bestaande uit pantservoertuigen van de Britse Grenadier Guards en para’s van de 82nd AB Division, vanaf Sionshof naar de Waalbrug gidste.
Een bevestiging van het feit dat de jongeman op de foto inderdaad G. van Hees was bleef uit omdat geen verdere foto’s van hem bekend waren of werden.

Recentelijk heb ik mailcontact gehad met familieleden van Gerard van Hees. Uit een vergelijking van foto’s kwam onomstotelijk vast te staan dat de onbekende jongeman op de foto NIET Gerard van Hees is. De jongeman op de foto blijft dus een onbekende G. Verhees.


G. Verhees


G. van Hees

Reactie 24:

Victor van Haeren, 04-03-2021: Arjen, Ik heb contact met de familie Postulart. Wellicht levert dat nog wat op.
Verder staat op een andere pagina van Noviomagus een groepsfoto uit het archief van mijn vader. Het is volgens mij een groep gevangenen die zij hebben opgehaald in Bergen Belsen of Dachau.
Ik probeer zoveel mogelijk over die foto te weten te komen: waar en wanneer is ie genomen in Nijmegen, en wie kunnen we herkennen op de foto. Alle hulp is welkom.
Reactie 25:

Arjen W. Kuiken, 05-03-2021: Victor, goed dat je contact hebt met de familie Postulart. Ik hoop dat je de eventuele resultaten met ons deelt. Ikzelf heb Jan Postulart enige malen ontmoet. Zijn oudste zoon, Cornelis (Corrie), ken ik beter. Mijn vrouw en ik zijn lange tijd bevriend geweest met hem en zijn vrouw. Hij woonde toen in Frankrijk. In 1970 werd hij daar peetoom van onze jongste zoon. Helaas is hij in 1993, op 57-jarige leeftijd gestorven.
Reactie 26:

Victor van Haeren, 18-05-2021: Koerierster met gifgroene baret.
In het kader van het onderzoek van mijn vader's archieven ben ik (naast Ted) met nog wat andere losse einden bezig. Een ervan is een autobiografische roman ('Gevaarlijk ijs') van Tiny Mulder. Een koerierster van de Friesche LO/KP. Op blz 104 van haar boek staat dat ze een piloot overdroeg op station Nijmegen aan een andere koerierster 'met een gifgroene baret'. Ook in haar Dutch Helper Files staat vermeld dat ze piloten begeleidde naar o.a. Nijmegen/Arnhem. Dat zal in de tweede helft 1943-eerste helft 1944 geweest zijn vermoed ik.
Mij triggerde de koerierster 'met de gifgroene baret'. Wie zou dat geweest kunnen zijn?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: