067-NoodschoolAcaciastraat1951-1952

Foto ZP0067-1e klas noodschool Acaciastraat 1951-52 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: broeder Ribrecht2: Piet van Berne3: Henk?Faber4: Ad Böggemann5: Tonie Assmann
6: Wim Burghouts7: Fons Burghouts8: Paul Hoos9: Kees Hilckmann10: Willie van Hezewijk
11: .. de Grood12: 13: Paul Berntsen14: Levien van Dierendonk15: Rex Delahaye
16: Jos Beck17: Dick Fluitsma18: 19: Hans Derksen20: Jan? Haarsma
21: 22: 23: 24: 25:
26: 27: 28: 29: 30:
31: Jolan van Doorn32: Frankie Jansen33: Hans Braam34: 35:
36: Herman Arts

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Hierbij een klassenfoto van de eerste klas van de noodschool aan de Acaciastraat. Schooljaar 1951-1952. De onderwijzer was volgens mij broeder Riebrecht. Ik sta er pal naast. Wie kent zichzelf hierop terug ?

Collectie: Piet van Berne

terug

Reactie 1:

Peter Kuipers: De school is inderdaad de noodschool op de Acaciastraat. Het jaartal klopt volgens mij niet want ik herken mijn broer Hans Kuipers, tweede rij van onder en vierde van rechts. Krullebol met geruite bloes. Geboren in 1950 en is hier +/- 5 jaar, dus de foto is van 1954 t/m 1956.
Ik zal vragen of hij nog meer weet te vertellen over deze foto.

Reactie 2:

Piet van Berne: Neen Peter Kuijpers, je hebt het helemaal mis. Deze jongen die jij aanwijst kan niet jouw broer zijn. De foto is beslist gemaakt in het schooljaar 1951-1952. Dat was mijn laatste jaar in de noodschool. Met ingang van het volgende schooljaar 1952-1953 (bij mr. Jos Coolen) is het grootste gedeelte van deze leerlingen verhuisd naar de nieuwe school aan de Ubbergseveldweg 99 met als hoofd Br. Gelasius (Gerard Honig). Deze school bestaat inmiddels ook niet meer.
En verder met 5,5 jaar kun je nog niet in de eerste klas zitten. Dus de krullenbol is zeker niet jouw broer Hans Kuijpers. Wie het wel is, weet ik jammer genoeg niet meer, dus dat wil ik wel graag weten.

De namen van diverse andere klasgenoten weet ik nog wel.
Te beginnen de achterste rij vlnr: Piet van Berne, Henk(?)Faber, Ad Böggemann, Tonie Ahsmann, Wim Burghouts,Fons Burghouts, Paul Hoos.
Tweede rij van achter vlnr: Kees Hilckmann, Willie van Hezewijk, pos.5. Paul Berntsen, pos.8. Jos Beck, pos.9. Dick Fluitsma, pos.11. Hans Derksen, pl.12. Jan(?) Haarsma.
Zittend vooraan: 3de van links is Frankie Jansen en helemaal rechts is Herman Arts.
Wie weet de rest ???

Reactie 3:

Wim Ahsmann, 16-12-2008: Ik ben zeer verbaasd over de reacties op deze foto; bij de namen tref ik Tonie Ahsmann aan. Ik heb goede redenen om aan te nemen dat er geen Tonie Ahsmann bestaat. Ik heet zelf Wim Ahsmann, ben geboren en getogen in Nijmegen, heb ook tot 1947 op de Acaciaschool gezeten bij broeder Regis en ken geen Tonie; wel heb ik een broer Toon, maar die is tien jaar ouder. Verbaasd ben ik ook om de correcte spelling van de achternaam, dat gaat immers vrijwel altijd fout!

Reactie 4:

Piet van Berne, 06-01-2009: Het gaat hier toch echt om ene Tony Assmann, nu Toon Assmann. Je hebt gelijk de spelling was niet correct. De H hoorde er dus niet in. Waarom ik de H er wel in plaats? Dat komt omdat ik een zuster Madeleine Ahsmann ken. Zij was vele jaren het hoofd van de basisschool de Lanteerne aan de H. Dunentstraat te Nijmegen. Inmiddels woont zij, na haar pensionering, al weer vele jaren in Spanje.

Reactie 5:

Wim Ahsmann, 09-01-2009: Ja, dat kan; Madeleine is een nicht van mij!

Reactie 6:

Piet van Berne, 09-01-2009: Ik vergat nog te vermelden dat mij nog een viertal namen zijn ingevallen, c.q. zijn aangerijkt. Tweede rij van achter vlnr pos.6 Levien van Dierendonk, pos.7 Rex Delahaye.
zittend vooraan 2de van links ? van Doorn en 4de van links Hans Braam.

Wie weet de namen van de enkele nog ontbrekende ???

Reactie 7:

Wim Segers, 06-02-2009: beste Piet van Berne, onlangs heb ik op de site "schoolbank" zitten spitten.
mischien is het voor jou (jullie) ook interesant. Ik heb daar in ieder geval leuke dingen gevonden aan gaande diverse scholen in Nijmegen.(ook foto's)

Reactie 8:

Joop van Doorn, 08-11-2010: Iemand maakte mij attent op het bestaan van deze website. Tot mijn verrassing trof ik daar de foto aan van de eerste klas van de noodschool aan de Acaciastraat; ik heb deze foto ook nog in mijn bezit. Ik herken een aantal personen en een aantal namen klinken mij bekend in de oren. Het jongetje op de voorste rij, twee van links, die moeite heeft om tegen de zon in te kijken? Inderdaad, dat ben ik: Joop (toen Jolan) van Doorn. De foto is inderdaad uit het schooljaar 1951-1952. Ik herinner mij dat ik nog een korte periode in de tweede klas van de noodschool aan de Acaciastraat heb gezeten, om vervolgens naar de Ubbergseveldweg te verhuizen. N.B. Mij schiet nog een naam te binnen: de Grood; tweede rij van boven, derde persoon van links???


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: