052-Bethelkleuterschool1945-1946

052-Bethelkleuterschool1945-1946.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

REAGEER

Vraag:

Klassenfoto Bethel-bewaarschool aan de (Tweede) Oude Heselaan. Hoogstwaarschijnlijk 1945/1946. Wie herkent zichzelf en/of anderen?

Collectie: Arjen W. Kuiken

terug

Reactie 1:

Bert van der Waal van Dijk: Aangenaam verrast om een foto, met mezelf erop, terug te zien op internet. Deze foto zit ook nog steeds in mijn fotoalbum. Ik sta op bovenste rij, 2e van links naast de juf. Eťn van de twee juffen moet "juffrouw Muggen" zijn. Mijn vader plaagde me wel eens door te zeggen "juffrouw Muggen kan niet vliegen" wat ik niet leuk vond want ik vond haar de liefste. Het lijkt me een foto te zijn van zomer 1946. In maart 1946 ben ik, 4 jaar oud, naar de bewaarschool gegaan die, als ik me goed herinner, gehuisvest was in een winkelpand(?) op de oude nonnendaalseweg en daarna gingen we naar de school bij de Bethelkerk. Waarom een en ander zo gegaan is kan ik me niet herinneren.

Reactie 2:

Arjen W. Kuiken: Leuk dat Bert van de Waal van Dijk reageert op foto 52. Ikzelf sta ook op de bovenste rij, maar dan de 4e van links. Wat betreft de juffen heeft hij geen gelijk. Juffrouw Mugge staat niet op de foto. Mej. J. Mugge was het hoofd van de school en was inderdaad een heel lieve juffrouw. Ik kan me haar nog goed herinneren. Ze woonde in die tijd op de Oude Heselaan 165. Ik kan me ook nog herinneren dat we tekenden op smalle strookjes papier die eigenlijk bestemd waren om te vlechten. Maar er was toen grote papier schaarste. Ik bezit nog een foto waarop een soort trouwplechtigheid te zien is. Volgens mij was Bert de bruidegom. Ikzelf houd aan de linkerzijde de ereboog vast. Het jongetje dat de rechterkant vasthoudt woonde in de Hezelstraat. Zijn vader had een fotozaak. Helaas is zijn naam me ontschoten. Juffrouw Mugge staat links met bril glunderend toe te zien.

Reactie 3:

Rob Geurts: Ik was in Februari 1946 4jaar geworden en ging ook naar de Bethelschool. Helaas heb ik mijzelf niet kunnen herkennen op de foto, maar ik vraag mij af of er nog een klas of groep was. De naam van juf. Mug zegt mij nog wel iets maar verder is er niet zo veel blijven hangen, is ook 61 jaar geleden.Wij woonden toen in de Kwartelstraat op nr. 22, dan liep je de straat uit, rechts af de Pastoor Zegerstraat in en op het einde links om de hoek de Oude Heselaan in naar het schooltje. Al met al een leuke foto die je weer doen terug denken aan een onbezorgde tijd voor ons kinderen, maar in werkelijkheid veel armoede en veel verdriet in de gezinnen door oorlogshandelingen, zo ook in ons gezin.

Reactie 4:

Herman ter Stege: Graag wil ik reageren op zoekplaatjes-foto 052, een schoolfoto van de Bethel-bewaarschool aan de Tweede-Oude-Heeselaan en wel in het bijzonder op de bij reactie nr. 2 (Arjan W. Kuiken) geplaatste foto. De achtergrond op deze foto komt duidelijk overeen met bijgaande klassenfoto uit 1936 waarmee wordt bevestigd dat ook ik ooit de Bethel-bewaarschool bezocht. Ik zit op deze foto links achteraan met stropdas. Ons gezin woonde indertijd enkele jaren in de Pastoor Zegersstraat/hoek Oude Nonnendaalseweg en ik zat slechts voor een korte tijd in genoemde peuterklas.

Daarnaast wordt op de foto van Arjan verwezen naar het jongetje dat rechts op de foto de ereboog vasthoudt. Volgens mij is dit Hans Hagenbeek, zoon van Piet Hagenbeek (1907-1990), een fotograaf die bij het bombardement op Nijmegen van 22-2-1944 zijn fotoatelier verloor en van overheidswege kort na de oorlog het pand van fotograaf Steenmeijer aan de Lange Hezelstraat kreeg toegewezen. Hij voerde daar tot in 1952 de fotozaak "Foto Ideaal".

Reactie 5:

Bobiena Hannessen AustraliŽ, 29-06-2008: Ja ik weet haast wel zeker dat ik op de tweede rij sta 2de van de linkerkant zoals ik er voor zit. Achter mijn staan 2 jongens met hun armen over elkaar naast de juf. Maar ik herinner niemand anders want ik was nog te jong. Groete

Reactie 6:

Bettie Willemse, 16-05-2011: Altijd weer leuk die oude schoolplaatjes. Ik, Bettie Willemse, herken naast het meisje met het geruite jurkje Mini van Weelderen. En Bert herkende ik direct. Ik zat bij Bert en Mini in de klas maar zie mezelf er niet bijstaan. De bruid was ook Mini van Weelderen en de bruidegom was Bert van de Waal van Dijk. Daar was ik ook bij. Wel heb ik nog een klassefoto met juffrouw Mugge en daar sta ik wel op.
Ik denk zoveel aan Bert. Zou het leuk vinden als ik hem weer eens sprak. Hij en ik waren destijds vriendjes en gingen samen met Mini naar dezelfde lagere school in de Waterstraat.

Reactie 7:

Bettie Willemse, 19-05-2011: Intussen herken ik meer kinderen op de foto. 2e jongetje van links voorste rij is Reijer van Hilten. Naast het zittende meisje in het donkere jurkje midden in aan haar rechterkant is Gerrit Evers. Boven Reijer zit Diny Vink en naast haar Joke Maters.

Reactie 8:

Corrie Ribbers, 28-01-2015: Ik sta bovenaan in het midden met mijn armen over elkaar met de geruite jurk aan.
Reactie 9:

Kim Maasen, 20-10-2019: antwoord op reactie 2: de fotozaak in de Hezelstraat was Steenmeijer.
Mijn opa Andries Maasen heeft op deze school gezeten, in 1946. Is hiervan een klassenfoto? Hij was 9 jaar toen hij voor het eerst op school kwam.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: