049-zonnebloem02

049-zonnebloem02.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Hotel-Pension-Theeschenkerij ôDe Zonnebloemö in Hatert. Het is eigendom geweest van ong. 1910 tot ong.1919 van mijn grootvader P.A.J. Buschenhenke. Mijn vader Bob is er in 1913 geboren en zijn zus Thea een paar jaar later. Zoals u ziet is het geen niemendalletje een behoorlijk gebouw met een soort kas eraanů Het lag ook in een redelijk groot park. Op het fietsenrek staat volgens mij Tasche en Co. Mijn vader en tante zijn allebei al lang overleden.
Voor mijn genealogische berichtgeving zou het wel mooi zijn wat meer te weten over De Zonnebloem.

Bob Buschenhenke

terug

Reactie 1:

Rob Essers: Met "Hatert" wordt hier de kadastrale gemeente Hatert bedoeld.

"De Zonnebloem" wordt ook genoemd in de Stratenlijst van de gemeente Nijmegen. Daar staat het adres van het hotel vermeld: Groenestraat 101. In de telefoongids van 1915 is P.J.A. Busschenhenke met dubbel ss geschreven.

De namen van de Reestraat, Fretstraat en Hermelijnstraat die in de achtertuin van het gesloopte hotel werden aangelegd, zijn op 14 november 1928 door de gemeenteraad vastgesteld.

Reactie 2:

Rob Essers: aanvullende informatie:

Engelsche Ge´nterneerden.

Hedenmiddag heeft Nijmegen een dertigtal nieuwe gasten binnen zijn grenzen ontvangen n.m. Engelsche burgergevangenen en een viertal Engelsche officieren.

Gelijk vroeger reeds werd medegedeeld is het voormalige hotel "De Zonnebloem" aan de Groenestraat grootendeels ingericht tot een verblijfplaats voor ge´nterneerden die heden gedeeltelijk hun kwartier daar betrokken. Nog een zeventig waren aangekondigd, maar ook weer afgetelegrafeerd, die komen later.

Onder de ge´nterneerden bevinden zich ook eenige kleurlingen, die aanvankelijk hun intrek zouden genomen hebben in een barak, welke in den tuin gebouwd zou worden. Daar deze barak evenwel nog niet klaar is, werd voor deze kleurlingen een afzonderlijk vertrek in het hotel in gereedheid gebracht.

De ontvangst der vreemde gasten had zonder eenige officieele begroeting plaats maar droeg daarom niet minder een hartelijk sympathiek karakter. Het eerst dertigtal Engelsche ge´nterneerden komt niet rechtstreeks uit Duitsland, maar is deels uit Groningen en 's Gravenhage afkomstig, waar deze slachtoffers van den wereldoorlog een tijdelijke huisvesting hadden gevonden.

De gep. generaal-majoor der infanterie E. D. H. Mac Leod is gebiedscommandant van het Nijmeegsche Interneeringskamp. Mogen de nieuwe gasten hier in Nijmegen eenige verlichting van hun zware oorlogslot, een gelukkige tijdelijke verblijfplaats vinden, niet veronaangenaamd door al te nieuwsgierige of onverschillige stadgenooten die het vooral vreemdelingen soms erg lastig kunnen maken.

Voor het oogenblik zag het er niet onaardig uit. De gasten bevonden zich oogenschijnlijk op hun gemak in de luchtige kamers met de vriendelijke omgeving, en een kok in wit buis liep bedrijvig heen en weer om de eenvoudige tafel, in de veranda klaargezet, op te ruimen.


Bron: De Gelderlander, maandag 24 juni 1918, p. 2


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: