046-Thoonsen02

046-Thoonsen02.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Uit het fotoalbum van de familie Reijnen komt bovenstaande foto. Het betreft waarschijnlijk de Bijbank van Leening. Datering ca 1913. Wie weet er iets te vertellen over dit gebouw en de locatie?

Collectie: Git van den Beld

terug

Reactie 1:

Rob Essers: In de "Naamlijst voor den Telefoondienst. Uitgegeven door het Hoofdbestuur der Posterijen en Telegrafie" uit januari 1915 (bewerking Hans den Braber en Herman de Wit; zie "http://de-wit.net/bronnen/tel1915") staat:

> "972 Bank v. Leening, Bijkant. v.d., Waldeck Pyrmontsingel 12"

Het nummer klopt niet meer. Uit het digitale bouwarchief van de Gemeente Nijmegen blijkt dat het om Waldeck Pyrmontsingel 14-16 gaat.
Bijgevoegde tekening stamt uit 1937 toen op de eerste etage een erker is aangebracht (zie
"http://www.nijmegen.nl/gns/no_index/webba/webbaomgeving.asp?Actie=KiesVerblijfsobject&AdresNr=57160").
Op de tekening ontbreekt de middelste dakkapel en zitten op de begane grond meer ramen dan op de foto's uit 1913-1916 staan.

Op de plattegrond uit 1900 is het "Militair Excercitie Terrein" tussen de Waldeck Pyrmontsingel en de Oranjesingel nog geheel onbebouwd. In 1908 staan wel de Staringstraat en Bijleveldsingel ingetekend, maar nog geen bebouwing aan de Waldeck Pyrmontsingel. Het Bijkantoor van de Bank van Leening is vermoedelijk in of omstreeks 1912 gebouwd.

Reactie 2:

Henk Kersten: Hier ziet u de huidige toestand van het pand aan de Waldeck Pyrmontsingel.

Reactie 3:

Paul van Ensie, 24-09-2014: Gemeente heeft het pand anno 2014 in 5 appartementen gesplitst en verkocht. De kluis is nog steeds aanwezig in het pand, op de begane grond in de ruimte naast de linkervoordeur. Het maakt nu onderdeel uit van de bedrijfsruimte.
De beneden verdieping was vroeger "de bank". Links de personeelsingang, de kluis en de balie, rechterdeur voor klanten en de ontvangstruimte/wachtruimte voor de balie. Achter aan het pand was het magazijn.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: